Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το "χρονικό" των… υποβαθμίσεων του αραβικού κόσμου

 Το
Εν μέσω συνεχών πολιτικών αναταραχών σε Μέση Ανατολή και Αφρική, εν μέσω αιματηρού επαναστατισμού που απειλεί τις αγορές, ανεβάζοντας το πετρέλαιο στα ύψη, η οικονομία των αναδυόμενων αγορών κλονίζεται για ακόμη μια φορά. Η πολιτική, οικονομική και κοινωνική αστάθεια που προκύπτει ήταν αδύνατο να αφήσει…. ασυγκίνητους τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, οι οποίοι προέβησαν σε συνεχείς υποβαθμίσεις της Λιβύης, της Αιγύπτου, του Μπαχρέιν και της Τυνησίας, στην προσπάθειά τους να δώσουν το στίγμα ότι η οικονομία βαίνει ασταθώς… Ωστόσο, παρά τις προειδοποιήσεις και τις υποβαθμίσεις, ο αραβικός κόσμος συνεχίζει να τελεί υπό καθεστώς αναβρασμού και αιματηρών συγκρούσεων, καθιστώντας σαφές ότι δεν θα υποχωρήσει.
Ας κάνουμε μια αναδρομή, λοιπόν, στις υποβαθμίσεις των χωρών της Μέσης Ανατολής και Αφρικής από τη Moody’s, τη Fitch και τη Standard & Poor’s…

ΛΙΒΥΗ
Στις 22 Φεβρουαρίου η Fitch υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Λιβύης στην κλίμακα BBB από BBB+ και προειδοποίησε για περαιτέρω υποβάθμιση σε περίπτωση που δεν βρεθεί πολιτική λύση στην κρίση.
Η Fitch τόνισε ότι η υποβάθμιση αντικατοπτρίζει την εκρηκτική εικόνα που επικρατεί στη χώρα. Κι αυτό γιατί η πλούσια σε πετρέλαιο χώρα της Λιβύης δεν έχει δημόσιο χρέος.
Ωστόσο, στην 1 Μαρτίου η Fitch προέβη σε περαιτέρω υποβάθμιση, κατά τρεις βαθμίδες, της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της Λιβύης, σε ΒΒ από ΒΒΒ. Όπως αναφέρει ο οίκος «οι αυξανόμενες χαώδεις πολιτικές και οικονομικές συνθήκες που κυριαρχούν στη Λιβύη δεν συνάδουν πλέον στη διατήρηση του investment grade». H Fitch γνωστοποιεί επίσης ότι διατηρεί υπό καθεστώς επιτήρησης, με αρνητικές προοπτικές (rating watch negative), την αξιολόγηση της χώρας, εκτιμώντας ότι το αβέβαιο πολιτικό περιβάλλον ενδέχεται να εμφανίσει σημάδια περαιτέρω επιδείνωσης, προτού επέλθει η λύση του προβλήματος.
Παράλληλα, ο οίκος  έχει υποβαθμίσει και την αξιολόγηση της βραχυπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας σε F3 από F2 προηγουμένως.
«Η υποβάθμιση αντανακλά την έκρηξη του πολιτικού ρίσκου, στον απόηχο της έντασης των λαϊκών εξεγέρσεων», δηλώνει ο Charles Seville, διευθυντής της Fitch.
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Στις 28 Ιανουαρίου ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε σε αρνητικό, από σταθερό το outlook της Αιγύπτου.
"Η αναθεώρηση του outlook αντανακλά τις πρόσφατες διαμαρτυρίες που σημειώνονται στη χώρα και την αβεβαιότητα που κυριαρχεί τόσο σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο ενόψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου" δηλώνει ο Richard Fox, επικεφαλής αναλυτής της Fitch.
"Εάν οι αναταραχές στη χώρα συνεχιστούν ή ενταθούν, τότε είναι πιθανή μια υποβάθμιση της χώρας" προσθέτει ο ίδιος.
Έτσι και έγινε… Στις 3 Φεβρουαρίου ο διεθνής οίκος Fitch προχώρησε στην υποβάθμιση της αξιολόγησης της Αιγύπτου, με Rating Watch Negative. Ειδικότερα, ο οίκος υποβάθμισε σε ΒΒ από ΒΒ+ την αξιολόγηση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας σε ξένο νόμισμα και σε ΒΒ+ από ΒΒΒ- την αξιολόγηση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας σε εγχώριο νόμισμα. Η εν λόγω υποβάθμιση αντανακλά την ένταση των αναταραχών στη χώρα και τις αυξανόμενες αρνητικές επιπτώσεις που αυτές προκαλούν στην οικονομία της χώρας», δηλώνει ο Richard Fox, επικεφαλής αναλυτής του οίκου για τις χώρες της Μέσης Ανατολής.
Το Rating Watch Negative σηματοδοτεί τη συνεχή αύξηση του χάσματος μεταξύ των απαιτήσεων των διαδηλωτών στη χώρα και των θέσεων της κυβέρνησης, χάσμα το οποίο ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την επιδείνωση της πολιτικής και οικονομικής κατάστασης της χώρας, επισημαίνει ο ίδιος.
Εν τω μεταξύ στις 31 Ιανουαρίου η Moody's είχε υποβαθμίσει την οικονομία της Αιγύπτου ως αποτέλεσμα της αβεβαιότητας που επικρατεί. Σημαντικό ρόλο έπαιξε και η ακύρωση των δημοπρασιών ομολόγων. Αρνητικές οι προοπτικές της οικονομίας της χώρας, σύμφωνα με το διεθνή οίκο αξιολόγησης, που άλλαξε το outlook σε αρνητικό από σταθερό.
Τα αιγυπτιακά ομόλογα βρίσκονται πλέον στην κλίματα Ba2 από Ba1, κατά μία βαθμίδα χαμηλότερα. Η Moody΄s υποβάθμισε επίσης το country ceiling για ομόλογα σε ξένο νόμισμα σε Baa3 από Baa2 και το country ceiling για τις καταθέσεις σε ξένο νόμισμα σε Ba3 από Ba2. Το outlook στις αξιολογήσεις μεταβλήθηκε σε αρνητικό από σταθερό. Υποβάθμισε επίσης το βραχυπρόθεσμο country ceiling για ομόλογα σε ξένο νόμισμα σε P-3 από P-2 και το ceiling σε εγχώριο νόμισμα σε Baa1 από A3.
Ακολουθώντας τη Moody's, η Standard & Poor's υποβάθμισε στη 1 Φεβρουαρίου με τη σειρά της την πιστοληπτική ικανότητα της αιγυπτιακής οικονομίας στην κλίμακα ΒΒ+. Παραμένει ωστόσο σε καθεστώς επιτήρησης η χώρα για περαιτέρω υποβάθμιση καθώς οι προοπτικές της οικονομίας αξιολογούνται αρνητικές. Αρνητική αξιολόγηση λαμβάνει και το αιγυπτιακό νόμισμα, η αιγυπτιακή λίρα, η οποία υποβαθμίζεται επίσης στην κλίμακα ΒΒ, μία κλίμακα κάτω από την οικονομία της χώρας.
Ο οίκος Standard and Poor's αποφάσισε να μειώσει κατά έναν επιπλέον βαθμό την αξιολόγηση του μακροπρόθεσμου χρέους αυτής της χώρας, περνώντας από το ΒΒ+ στο ΒΒ στις 3 Φεβρουαρίου. Η Αίγυπτος παραμένει πάντως μεταξύ των χωρών που εκτιμάται ότι μπορούν να αντεπεξέλθουν στην αποπληρωμή του χρέους τους.
ΜΠΑΧΡΕΙΝ
Υπό καθεστώς επιτήρησης με αρνητικές προοπτικές (Rating Watch Negative) έθεσε στις 17 Φεβρουαρίου την αξιολόγηση του Μπαχρέιν η Fitch.
Ο οίκος αξιολογεί με Α την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της χώρας σε ξένο νόμισμα  και με Α+ την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της χώρας σε εγχώριο νόμισμα.
«Η απόφασή μας αντανακλά την αυξανόμενη ένταση των αναταραχών που σημειώνονται στη χώρα. Η διεύρυνση του χάσματος μεταξύ διαδηλωτών και κυβέρνησης προεξοφλεί συνέχιση των διαμαρτυριών» επισημαίνει ο Purvi Harlalka, διευθυντής του οίκου για τις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής.
«Οι αναταραχές έχουν δημιουργήσει σημαντικές οικονομικές και πολιτικές αβεβαιότητες, οι οποίες αυξάνουν τους κινδύνους για το προφίλ της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας», προσθέτει.
Στο μεταξύ,  στις 22 Φεβρουαρίου η Standard & Poor's υποβάθμισε τη μεσοπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα του Μπαχρέιν κατά μία βαθμίδα σε Α-/Α-2. Το πολιτικό ρίσκο, σύμφωνα με το διεθνή οίκο αξιολόγησης, είναι αυξημένο στη χώρα ενόψει εκτεταμένων διαδηλώσεων και παρά την προσπάθεια καταστολής τους, η οποία, ούτως ή άλλως, δυναμιτίζει περισσότερο το κλίμα.
H Standard & Poor's υποβάθμισε επίσης τα κεφάλαια κρατικού πλούτου της χώρας καθώς και τα αποθεματικά της Κεντρικής Τράπεζας του Μπαχρέιν.
ΤΥΝΗΣΙΑ
Με το βλέμμα στις εξελίξεις στον αραβικό κόσμο βρίσκονται οι αναλυτές της Fitch. Έτσι, χθες 2 Μαρτίου ο οίκος ανακοίνωσε ότι υποβαθμίζει σε ΒΒΒ- την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Τυνησίας, με αρνητικό το outlook.

Καλό θα ήταν, με αυτή την τελευταία υποβάθμιση να κλείσει το κεφάλαιο των διαδοχικών υποβαθμίσεων, που τροφοδοτεί με αβεβαιότητα την παγκόσμια οικονομία…

Μίνα Κωστοπούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης