Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Standard & Poor's: Πιθανή νέα υποβάθμιση της Ελλάδας έως και 2 βαθμίδες - Ποιες οι προυποθέσεις...

tags :
Standard & Poor's: Πιθανή νέα υποβάθμιση της Ελλάδας έως και 2 βαθμίδες - Ποιες οι προυποθέσεις...
Ο "συναγερμός" για την πορεία του χρέους της Ελλάδας και της Πορτογαλίας δεν έχει λήξει ακόμη, ενώ παραμένουν οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στους κατόχους των ομολόγων των δύο χωρών το σχέδιο διάσωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέφερε σε νέα ανακοίνωσή του ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's.
H Standard & Poor's διατήρησε σε αρνητικό crediwatch τις αξιολογήσεις των δύο χωρών. Τόνισε την μεγάλη ανάγκη χρηματοδότησης της Πορτογαλίας καθώς και τις περιορισμένες πηγές χρηματοδότησης. Η Standard & Poor΄s δήλωσε ότι η υποβάθμιση για τις δύο χώρες, δεν θα ξεπερνά τις δύο βαθμίδες.
Ειδικότερα, στην έκθεση του οίκου διατηρείται η μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση ΒΒ+ για την Ελλάδα σε creditwatch με αρνητικές συνέπειες, όπου δηλαδή είχε τοποθετηθεί στις 2 Δεκεμβρίου.
Ωστόσο, ο οίκος αφήνει ένα παράθυρο ώστε να βγάλει την Ελλάδα από το καθεστώς παρακολούθησης μέσα σε δύο μήνες, αφού όμως πρώτα εκτιμήσει τις τελικές λεπτομέρειες του ESM και εξετάσει όλες τις επιδράσεις που θα έχει αυτό στους ιδιώτες κατόχους κρατικών ομολόγων. Εάν όμως από την άλλη πλευρά οι συνθήκες δανεισμού από τον μόνιμο μηχανισμό δεν είναι θετικές και το κόστος για τους ιδιώτες κατόχους κρατικών ομολόγων είναι μεγάλο, τότε ο οίκος προειδοποιεί ότι θα υποβαθμίσει τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Ελλάδας, κατά δύο βαθμίδες το πολύ.
Η πολιτική γραμμή των δύο χωρών έχει οδηγήσει στην μείωση των αμοιβών και την αύξηση των φόρων για να πείσουν αμφότερες τους επενδυτές, ότι μπορούν να έχουν κέρδη παρά το χάσμα στον προϋπολογισμό τους.
Οι προσπάθειες έχουν αποτύχει σε χαμηλότερα έξοδα δανεισμού, με τους επενδυτές  να απαιτούν να κρατήσουν τα 10ετή πορτογαλικά ομόλογα πάνω από τα αντίστοιχα γερμανικά. Έτσι αυξάνεται η πιθανότητα η Πορτογαλία να ακολουθήσει την Ελλάδα και να δεχτεί τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σύμφωνα με τον οίκο, μέχρι τα τέλη Μαρτίου, οι ευρωπαϊκές αρχές θα έχουν αποφασίσει για τα βασικά χαρακτηριστικά του ESM και αναμένουμε ότι ο μηχανισμός να αρχίσει να λειτουργεί από τα μέσα του 2013.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης