Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

S&P: Υποβάθμισε σε ΑΑ+ από ΑΑΑ τη μακροπρόθεσμη υπερεθνική αξιολόγηση της Ε.Ε – Σταθερό το outlook

tags :
S&P: Υποβάθμισε σε ΑΑ+ από ΑΑΑ τη μακροπρόθεσμη υπερεθνική αξιολόγηση της Ε.Ε – Σταθερό το outlook
Κατά τη S&P έχει μειωθεί η συνολική πιστοληπτική ικανότητα των «28» της Ε.Ε.

(upd)Την αντίδραση του αντιπροέδρου και Επιτρόπου Νομισματικών Υποθέσεων της Κομισιόν, Olli Rehn, προκάλεσε η υποβάθμιση της Ε.Ε. από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s.
Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, τόνισε ότι η πιστοληπτική αξιολόγηση της Ε.Ε. θα πρέπει να αξιολογείται με βάση τις δικές της αξίες.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή "διαφωνεί με τον S&P για το ότι οι υποχρεώσεις των κρατών μελών ως προς τη συμβολή τους στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό μπορεί να τεθούν εν αμφιβόλω σε περίπτωση εντάσεων", αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.
Στην υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης αξιολόγησης της υπερεθνικής ΕΕ σε ΑΑ+ από ΑΑΑ, προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης, Standard & Poor's, όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr
Ο οίκος αξιολόγησης αποδίδει την κίνηση αυτή στις αυξανόμενες εντάσεις που καταγράφονται στις διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό αλλά και στις υποβαθμίσεις των αξιολογήσεων κρατών-μελών της Ε.Ε., στις οποίες προχώρησε τους τελευταίους μήνες.
«Κατά την γνώμη μας, η συνολική πιστοληπτική ικανότητα των 28 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει μειωθεί» ανέφερε στη σχετική του ανακοίνωση ο Standard & Poor's, προσθέτοντας ότι «κατά την εκτίμηση μας, υπάρχει μεγαλύτερη διχογνωμία στις διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό της ΕΕ, σηματοδοτώντας αυτό που θεωρούμε αυξανόμενα ρίσκα ως προς την στήριξη ορισμένων κρατών μελών στην ΕΕ».
Πάντως ο Standard & Poor's διατηρεί αμετάβλητη την βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση και το «σταθερό» outlook.
«Ο Standard & Poor’s δεν καταλαβαίνει την Ε.Ε. Η Ε.Ε. είναι από τις ελάχιστες οντότητες παγκοσμίως που δεν έχει ελλείμματα και χρέος. Το χρέος μας είναι μηδενικό» τόνισε κορυφαίος Ευρωπαίος αξιωματούχος υπό καθεστώς ανωνυμίας αναφερόμενος στην υποβάθμιση της Ε.Ε. από τον οίκο αξιολόγησης.
Την ίδια στιγμή ο οίκος αξιολόγησης διατήρησε αμετάβλητη τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση  της Μεγάλης Βρετανίας σε ΑΑΑ με το outlook να παραμένει αρνητικό.

Πρώτη ενημέρωση: 08:46, 20 Δεκεμβρίου 2013

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης