Τελευταία Νέα
Οικονομία

Άσπρες μέρες από μαύρα χρήματα υπόσχεται η κυβέρνηση - Σε λογαριασμό στην ΤτΕ θα εισρεύσουν τα πρώτα 238,3 εκατ. από τις εγκληματικές ενέργειες

Άσπρες μέρες από μαύρα χρήματα υπόσχεται η κυβέρνηση - Σε λογαριασμό στην ΤτΕ θα εισρεύσουν τα πρώτα 238,3 εκατ. από τις εγκληματικές ενέργειες
Για τα έτη 2005-2009 το ελληνικό κράτος έχανε κάθε χρόνο 20 δισ. ευρώ, εξαιτίας της διαφθοράς, σύμφωνα με μελέτη αμερικανικού Ινστιτούτου
Λογαριασμό - «κουμπαρά» στον οποίο θα συγκεντρώνονται ποσά από μίζες «τρωκτικών» του δημοσίου, εγκληματικές δραστηριότητες ή από επιχειρηματικές μονάδες «πλυντήρια» που ασχολούνται με το ξέπλυμα «μαύρων» κεφαλαίων, ανοίγει η κυβέρνηση στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Είναι η πρώτη φορά που αποφασίζεται κάτι τέτοιο αφού ουδείς μέχρι τώρα γνώριζε για το που πήγαιναν αυτά τα λεφτά. Όπως ανακοίνωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας εφεξής αυτά θα διατίθενται για κοινωνικούς σκοπούς και σε τομείς όπως είναι η υγεία, η παιδεία ή ακόμη και σε επιδόματα πρόνοιας που «σφαγιάστηκαν» από το μνημόνιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα πρώτα λεφτά τα οποία θα μπουν σε αυτόν τον λογαριασμό ανέρχονται σε 238,3 εκατ. ευρώ και είναι αυτά τα οποία δέσμευσε από 3.923 υποθέσεις εγκληματικών ενεργειών που ήλεγξε η Αρχή για την καταπολέμηση του βρώμικου χρήματος στην διάρκεια του 2012. Τα αντίστοιχα δεσμευμένα ποσά για τα 2011 είχαν ανέλθει σε 224 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της αρμόδιας Αρχής τα ποσά αυτά αναλύονται ως εξής:
*Παθητική δωροδοκία (άρθρο 235 του Π.Κ.) 957.750 ευρώ.
* Εμπορία Ανθρώπων (άρθρο 323 του Π.Κ) 72.288 ευρώ.
*Φοροδιαφυγή 97,931 εκατ. ευρώ.
*Προστασία Οικονομικών Συμφερόντων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων 5,28 εκατ. ευρώ
*Εγκληματική Οργάνωση 8,78 εκατ. ευρώ.
* Κάθε άλλο αδίκημα που τιμωρείται με ποινή στερητική της ελευθερίας της οποίας το ελάχιστο όριο είναι άνω των 6 μηνών και από το οποίο προκύπτει περιουσιακό όφελος 125,24 εκατ. ευρώ.
Στον ίδιο «κουμπαρά» προσδοκούν να βάλουν οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών και τα πρόστιμα από τους ελεγχόμενους της λίστας «Λάγκαρντ» αλλά και από αυτούς που την περίοδο 2009 - 2011 έβγαλαν στο εξωτερικό εμβάσματα άνω των 50.000 ευρώ χωρίς όμως να δικαιολογούνται από τα εισοδήματα που είχαν δηλώσει στην εφορία.
Πρόκειται για 27.000 μεγαλοκαταθέτες που εκτιμάται ότι «φυγάδευσαν» σε τράπεζες κεφάλαια που ξεπερνούν κατά 7 δισ. ευρώ τα εισοδήματα που είχαν δηλώσει με αποτέλεσμα να βρίσκονται αντιμέτωποι με την επιβολή προσαυξήσεων και πρόσθετων φόρων έως και 45%, πέραν των άλλων κυρώσεων του νόμου.
Το υπουργείο Οικονομικών συνεχίζει να τηρεί σιγή ιχθύος γύρω από το όλο θέμα εκτός και αν ο θησαυρός τον οποίο ανακάλυψαν οι επιτελείς στην πλατεία Συντάγματος αποδεικνύεται άνθρακας…
Επίσης, σύμφωνα με αξιωματούχους του υπουργείου Οικονομικών «γερό κομπόδεμα» θα έκανε το δημόσιο από την πάταξη της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας που φθάνει τα 50 δις. ευρώ (! ) σε ετήσια βάση αλλά και τα πρόστιμα κατά της διαφθοράς.
Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Μελετών Βrookings Ιnstitution σε μελέτη του αναφέρει ότι για τα έτη 2005-2009 ότι το ελληνικό κράτος έχανε κάθε χρόνο 20 δισ. ευρώ, εξαιτίας της διαφθοράς. Αν ο δημόσιος τομέας στην Ελλάδα ήταν τόσο καθαρός και διαφανής όσο της Σουηδίας ή της Ολλανδίας, η χώρα μπορούσε να είχε εμφανίσει πλεονάσματα κατά την τελευταία δεκαετία.

Mάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης