Τελευταία Νέα
old

Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων - Ελαφρύνσεις για λίγους επιβαρύνσεις για πολλούς - Αναμένονται εισπράξεις 2,650 δισ.

Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων - Ελαφρύνσεις για λίγους επιβαρύνσεις για πολλούς - Αναμένονται εισπράξεις 2,650 δισ.
Οι «εκπτώσεις» που κάνει η κυβέρνηση φθάνουν το 21% για τα κτίρια, αλλά έρχονται επιβαρύνσεις για τα οικόπεδα σε ακριβές περιοχές, καθώς και για τα κτίσματα με οικόπεδο
Κέρδη και ζημιές από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) και το συμπληρωματικό φόρο, οι οποίοι θα αντικαταστήσουν από το 2014 το «χαράτσι» της ΔΕΗ και το ΦΑΠ, άρχισαν να μετράνε οι ιδιοκτήτες ακινήτων.
Μετά από αρκετούς μήνες, το υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε χθες στη βουλή το νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων, το οποίο μονιμοποιεί ουσιαστικά το υποτιθέμενο Έκτακτο Ειδικό Τέλος που πληρώνουμε με τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.
Οι «εκπτώσεις» που κάνει η κυβέρνηση σε σχέση με το φετινό «λογαριασμό» φθάνουν το 21% για τα κτίρια, αλλά έρχονται επιβαρύνσεις για τα οικόπεδα σε ακριβές περιοχές, καθώς και για τα κτίσματα με οικόπεδο.
Επίσης, για πρώτη φορά, θα πληρώσουν φόρο οι ιδιοκτήτες χωραφιών, και βοσκοτόπων.
Από τις νέες ρυθμίσεις, ουσιαστικά ελαφρύνσεις θα έχουν μόνο οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους μόνο σπίτια (βασικά διαμερίσματα και όχι μονοκατοικίες) αλλά και όσοι ήταν υπόχρεοι σε ΦΑΠ, δεδομένου ότι το αφορολόγητο όριο ήταν 200.000 ευρώ και τώρα ανεβαίνει στις 300.000 ευρώ.
Για τους οικοπεδούχους, παρά τις βελτιώσεις που έγιναν, η «κεραμίδα» πέφτει βαριά καθώς μέχρι σήμερα εξαιρούνταν από το «χαράτσι».
Όσον αφορά στην αγροτιά, μπορεί να γλύτωσαν το φόρο τα μαντριά και τα κοτέτσια, όμως για τα χωράφια θα καταβληθεί για πρώτη φορά φόρος, έστω και 1 ευρώ.
Για τα σπίτια ο βασικός φόρος που επιβάλλεται κυμαίνεται από 2 ευρώ το τ. μ. έως 13 ευρώ το τ. μ., ενώ στα οικόπεδα από 3 έως 9.000 ευρώ το στρέμμα.
Συνολικά προβλέπονται 12 φορολογικά κλιμάκια. Για κάθε κτίσμα, ο βασικός φόρος θα προκύπτει με πολλαπλασιασμό του συντελεστή βασικού φόρου που αντιστοιχεί στην τιμή ζώνης του ακινήτου επί τον αριθμό των τετραγωνικών μέτρων της επιφάνειας των κύριων χώρων του. Στη συνέχεια ο βασικός φόρος θα πολλαπλασιάζεται διαδοχικά με συντελεστές που «αποτυπώνουν» την παλαιότητα του κτιρίου, τον όροφο και τον αριθμό των προσόψεων που έχει το ακίνητο σε δρόμους. Οι συντελεστές πρόσοψης θα ανέρχονται σε 1, για κτίσματα που δεν έχουν καθόλου προσόψεις σε δρόμους, 1,01 για κτίσματα με πρόσοψη σε 1 δρόμο και 1,02 για κτίσματα με προσόψεις σε 2 ή περισσότερους δρόμους. Σε περίπτωση που το κτίσμα είναι μονοκατοικία προβλέπεται πρόσθετος συντελεστής μονοκατοικίας 1,02, με τον οποίο θα πολλαπλασιάζεται το γινόμενο που θα έχει προκύψει από τους προηγούμενους πολλαπλασιασμούς.
Για τα κτίρια ειδικών συνθηκών (διατηρητέα, υπό απαλλοτρίωση κ.λπ.) προβλέπεται μειωτικός συντελεστής 0,5. Οι βοηθητικοί χώροι για κάθε είδους κτίριο θα φορολογούνται με το 10% του κανονικού συντελεστή βασικού φόρου.
Για τα αγροτεμάχια, αγρούς, βοσκότοπους και λοιπές εκτάσεις γης εκτός σχεδίων πόλεων ή οικισμών, ο βασικός φόρος ορίζεται στο 0,001 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Προβλέπεται επίσης συντελεστής θέσης κλιμακούμενος από 1 έως 3, συντελεστής άρδευσης 1,1, συντελεστής χρήσης κλιμακούμενος από 0,1 για τις δασικές εκτάσεις έως 8 για τις υπαίθριες εκθέσεις.
Στις εκτάσεις υπό απαλλοτρίωση θα εφαρμόζεται μειωτικός «συντελεστής απαλλοτρίωσης» 0,75, ενώ για τις εκτάσεις που περιλαμβάνουν και κατοικία εξοχική ή κύρια και μοναδική άνω των 150 τετραγωνικών μέτρων, θα εφαρμόζεται συντελεστής κατοικίας 5.
Ο συμπληρωματικόςΣτην «τσιμπίδα» του συμπληρωματικού φόρου (πρόκειται για το ΦΑΠ με άλλο όνομα) θα πιαστούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων αντικειμενικής αξίας άνω των 300.000 ευρώ.
Θα επιβάλλεται στο σύνολο της αξίας των κτισμάτων και των οικοπέδων εντός σχεδίων πόλεων ή οικισμών που κατέχουν τα φυσικά πρόσωπα, αλλά με αφορολόγητο όριο αυξημένο στις 300.000 ευρώ και προοδευτική φορολογική κλίμακα με συντελεστές που θα ξεκινούν από 0,1% για ακίνητες περιουσίες συνολικής αξίας λίγο πάνω από το αφορολόγητο όριο των 300.000 ευρώ και θα φθάνουν το 1% για περιουσίες αξίας άνω του 1.000.000 ευρώ.
Ο υψηλός συντελεστής διαμορφώνεται στο 1% και επιβάλλεται για ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας πάνω από 1 εκατ. ευρώ.
Το νομοσχέδιο προβλέπει έκπτωση 50% από το φόρο για τις αδύναμες οικονομικά ομάδες του πληθυσμού, τους άνεργους και τους πολύτεκνους.
Το όριο του οικογενειακού εισοδήματος μπαίνει στις 9.000 ευρώ (προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί), και στα κτίσματα στα 150 τ. μ.
Πλήρης απαλλαγή προβλέπεται για τρίτεκνους, πολύτεκνους και άτομα με αναπηρία άνω του 80% που καλύπτουν επίσης τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
Δεν παρέχεται η απαλλαγή όταν ο φορολογούμενος, ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του δεν έχουν ή δεν ευθύνονται με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία.
Ο φόρος θα εξοφλείται είτε εφάπαξ με έκπτωση 1,5%, είτε σε μηνιαίες δόσεις έως το τέλος κάθε έτους, με έναρξη πληρωμής των δόσεων τον επόμενο μήνα από την εκκαθάριση. Κάθε δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη από τα 10 ευρώ.
Οι εισπράξεις από το νέο φόρο υπολογίζονται σε 2,650 δισ. ευρώ. Φέτος τα έσοδα από το ΕΕΤΑ και το ΦΑΠ υπολογίζονται σε 2,486 δισ. ευρώ.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης