Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Credit Agricole: Η ΕΚΤ θα εκπλήξει θετικά το 2014 - Έρχεται φθηνή ρευστότητα για τις τράπεζες

Credit Agricole: Η ΕΚΤ θα εκπλήξει θετικά το  2014 - Έρχεται φθηνή ρευστότητα για τις τράπεζες
Ποια είναι τα όπλα στη φαρέτρα της ΕΚΤ - Δύσκολο να προβλέψει κανείς τον τρόπο και το χρόνο δράσης…
Μπορεί χθες η ΕΚΤ να μην παρουσίασε κάποιο… μπαζούκα, επιβεβαιώνοντας τους αναλυτές και απογοητεύοντας τις αγορές, ωστόσο η Credit Agricole προβλέπει εκπλήξεις για το 2014…
Οι αναλυτές της γαλλικής τράπεζας, ήταν από τους πρώτους που αντέδρασαν στα όσα είπε χθες ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi.
«Η συνέντευξη Draghi, δεν επηρέασε τις προσδοκίες μας για περαιτέρω νομισματική «χαλάρωση» το 2014, παρά το γεγονός ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να προβλέψει κανείς το χρόνο και τον τρόπο δράσης της ΕΚΤ», αναφέρει ο Frederik Ducrozet, κορυφαίος οικονομολόγος της γαλλικής τράπεζας για την ευρωζώνη.
Και προσθέτει, πως είναι πιθανό η ΕΚΤ να προχωρήσει σε έναν εμπλουτισμό της μελλοντικής καθοδήγησης (forward guidance), σε συνδυασμό με ένα νέο πρόγραμμα φθηνής ρευστότητας στις τράπεζες, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο πιστωτικός κατακερματισμός.
Παράλληλα, οι αναλυτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο μιας νέας μείωσης του βασικού επιτοκίου αναχρηματοδότησης, το οποίο η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητο στο ιστορικό χαμηλό του 0,25%, επίπεδο στο οποίο το μείωσε το Νοέμβριο του 2013.
Η μείωση επιτοκίων δεν μπορεί να αποκλειστεί, σε περίπτωση απογοήτευσης από το μέτωπο της ανάπτυξης ή του πληθωρισμού, εξηγεί η Credit Agricole.
Συμπερασματικά, ο αναλυτής της Credit Agricole εκτιμά ότι, παρά την απογοήτευση που προκάλεσε η συνέντευξη τύπου του Mario Draghi, κυρίως επειδή δεν ανακοίνωσε ένα νέο εργαλείο ενίσχυσης της ρευστότητας, η ΕΚΤ έχει στρώσει το δρόμο για μια νέα έκπληξη το 2014.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης