Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Attica Bank: Συρρίκνωση ζημιών στα 69,2 εκ. ευρώ το 9μηνο του 2013 – Στα 447,1 εκ. ευρώ τα ίδια κεφάλαια

tags :
Attica Bank: Συρρίκνωση ζημιών στα 69,2 εκ. ευρώ το 9μηνο του 2013 – Στα 447,1 εκ. ευρώ τα ίδια κεφάλαια
Στο 23,2% τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια
Στα 69,2 εκ. ευρώ συρρικνώθηκαν οι ζημιές της Attica Bank το 9μηνο του 2013.
Ειδικότερα, οι ζημιές για το 9μηνο του 2013 διαμορφώθηκαν στα 69,2 εκ. ευρώ, έναντι ζημιών 108,4 εκ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2012.
Τα αποτελέσματα προ φόρων διαμορφώθηκαν σε ζημιά 79,3 εκ. ευρώ έναντι ζημιάς 123,8 εκ. ευρώ το 2014.
Παράλληλα, για το γ’ 3μηνο του 2013, η Attica Bank σημείωσε προ προβλέψεων κέρδη, ύψους 2 εκ. ευρώ.
Τα ίδια κεφάλαια διαμορφώθηκαν στα 447,1 εκ. ευρώ, ενώ το σύνολο του ενεργητικού στα 3,95 δισ. ευρώ.
Επίσης, ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (>180 ημερών) σε σχέση με το σύνολο των χορηγήσεων διαμορφώθηκε κατά την 30/09/2013 σε 23,2%.
Σε ό,τι αφορά την περίοδο που έληξε την 30/09/2013 οι προβλέψεις για επισφαλείς χορηγήσεις για το εννεάμηνο του 2013 ανέρχονται σε 52,7 εκ. ευρώ περίπου. Οι σωρευμένες προβλέψεις ανέρχονται πλέον σε 414,4 εκατ. ευρώ αυξημένες κατά 15% περίπου σε σχέση με τη χρήση του 2012. Η κάλυψη των δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών (IFRS-7) από σωρευμένες προβλέψεις την 30/09/2013 διαμορφώθηκε σε 42,4%.
Οι καθαροί τόκοι για τον Όμιλο ανήλθαν σε 30,7 εκατ. ευρώ και εμφανίζουν μείωση της τάξης του 20,6% έναντι του εννιαμήνου του 2012 ως συνέπεια του κύκλου ύφεσης στην οποία εξακολουθεί να βρίσκεται η χώρα, που έχει ως απόρροια τη μείωση των εσόδων από τόκους λόγω της αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων καθώς και λόγω της αδυναμίας πρόσβασης των τραπεζών στις αγορές για την άντληση χαμηλού κόστους ρευστότητας. Σημειώνεται ότι  μετά την ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας από το μήνα Ιούλιο του τρέχοντος έτους το κόστος άντλησης κεφαλαίων για την Τράπεζα  έχει μειωθεί αισθητά λόγω της απεμπλοκής από τον έκτακτο μηχανισμό παροχής ρευστότητας (E.L.A.) και της αποκλιμάκωσης των επιτοκίων καταθέσεων.
Το σύνολο των εσόδων για τον Όμιλο από λειτουργικές δραστηριότητες ανήλθε σε 54,2 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση σε ποσοστό 6,4% έναντι του εννιαμήνου του 2012.
Τα λειτουργικά έξοδα αυξήθηκαν κατά 10% περίπου λόγω των εξόδων της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Ιδιαίτερα σημειώνεται η μείωση των εξόδων μισθοδοσίας κατά 4% περίπου σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους.

Δηλώσεις του προέδρου και εντεταλμένου σύμβουλου της τράπεζας, Ιωάννη Γαμβρίλη:
«Η Attica Bank, μετά την επίτευξη του στόχου της κάλυψης των κεφαλαιακών της αναγκών και της πλήρους ανακεφαλαιοποίησής της από ιδιωτικά κεφάλαια, έχει δημιουργήσει την αναγκαία βάση για τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας συμβάλλοντας έτσι στην αναστροφή της υφεσιακής πορείας της ελληνικής οικονομίας.
Η βελτίωση του οικονομικού κλίματος που θα είναι αποτέλεσμα της τήρησης των υποχρεώσεων που η Ελληνική Κυβέρνηση έχει αναλάβει έναντι των διεθνών πιστωτών, η συνεχιζόμενη δημοσιονομική προσαρμογή και αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας, θα δημιουργήσουν με βεβαιότητα επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος με μόνιμα χαρακτηριστικά από τον προϋπολογισμό ήδη του τρέχοντος έτους. Ωστόσο η τήρηση των όρων του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής και η εισροή ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων εξακολουθούν να αποτελούν βασικές προϋποθέσεις, ώστε η χώρα να επανέλθει σε αναπτυξιακή τροχιά και να διασφαλίσει με τον τρόπο αυτό την πολιτική και κοινωνική σταθερότητα που είναι απαραίτητη για την οικονομική ανάταξη της χώρας.   
Μετά την επίτευξη του στόχου της πλήρους ανακεφαλαιοποίησής της, η Attica Bank έχει θέσει ως βασική προτεραιότητα τη δημιουργία εσωτερικού κεφαλαίου μέσω του περιορισμού του λειτουργικού της κόστους, της περαιτέρω αναβάθμισης των υπηρεσιών της, όπως και της συνεχούς βελτίωσης της ποιότητας του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων. Ήδη κατά το γ’ τρίμηνο του 2013 τα αποτελέσματα της Τράπεζας προ προβλέψεων έχουν επανέλθει σε κερδοφόρο τροχιά. Με την ολοκλήρωση και των κινήσεων αναδιάρθρωσης και περιορισμού του λειτουργικού κόστους που θα λάβουν χώρα κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους, αναμένεται ότι από το επόμενο έτος τα αποτελέσματα της Τράπεζας θα είναι σε σταθερή κερδοφόρο πορεία.
Δρώντας με γνώμονα την στήριξη των πελατών της και με την υποστήριξη του βασικού της μετόχου, του ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ, αλλά και όλων των μετόχων της, η Attica Bank δημιουργεί το πλαίσιο ουσιαστικών απαντήσεων στα προβλήματα που έχουν δημιουργήσει η οικονομική κρίση και ο κύκλος ύφεσης από τον οποίο δεν έχει ακόμα εξέλθει οριστικά η ελληνική οικονομία.»

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης