Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Credit Agricole: Πως θα επηρεάσει την αγορά συναλλάγματος η συμφωνία για το Ιράν

Credit Agricole: Πως θα επηρεάσει την αγορά συναλλάγματος η συμφωνία για το Ιράν

Το outlook των εξαγωγέων πετρελαίου, αποτελεί ενδεχομένως τον «οδηγό», πίσω από την αντίδραση της αγοράς

Σε μια φαινομενικά ήρεμη εβδομάδα για τις αγορές, ενόψει της αργίας για τη «Μαύρη Παρασκευή» στις ΗΠΑ, η είδηση για τη συμφωνία της Γενεύης σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, βοήθησε τα νομίσματα να καταγράψουν απόκλιση από τις πρόσφατες τάσεις, αναφέρει σε ανάλυσή της η Credit Agricole.
Το δολάριο, ειδικότερα, κατέγραψε ράλι έναντι των νομισμάτων του G10, ωστόσο αποδυναμώθηκε έναντι κάποιων νομισμάτων των αναδυόμενων οικονομιών.
Η δράση των τιμών καταγράφει μια ενδιαφέρουσα στροφή μακριά από τις προοπτικές της νομισματικής πολιτικής,  προς τις ευρύτερες μακροοικονομικές τάσεις που σχετίζονται με την «ευαισθησία» των τιμών του πετρελαίου, αναφέρουν οι οικονομολόγοι της γαλλικής τράπεζας.
Το outlook των εξαγωγέων πετρελαίου, αποτελεί ενδεχομένως τον «οδηγό», πίσω από την αντίδραση της αγοράς, στη συμφωνία για τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.
Ωστόσο, η αντίδραση αυτή, μπορεί να προσφέρει ένα σενάριο για τις μακροπρόθεσμες τάσεις στις συναλλαγματικές ισοτιμίες, εάν οι τιμές των εμπορευμάτων εξακολουθήσουν να καταγράφουν πτώση.
Είναι γεγονός, ότι η τιμή του αργού πετρελαίου σημείωσε απώλειες στον απόηχο της συμφωνίας και πλέον διαπραγματεύεται μόλις 3% υψηλότερα, από το χαμηλό πολλών μηνών, με τους μεγαλύτερους εξαγωγείς πετρελαίου να καταγράφουν τις πιο αδύναμες αποδόσεις.
Όπως υποστηρίζει ο γαλλικός οίκος, οι προοπτικές  μεγαλύτερης προσφοράς πετρελαίου βραχυπρόθεσμα, αποτελούν σαφώς αρνητική εξέλιξη, για ένα βασικό εμπόρευμα, το οποίο παραμένει σε ανταγωνισμό, έναντι του σχιστολιθικού φυσικού αερίου στις ΗΠΑ.
Και προσθέτει: Η ευαισθησία των νομισμάτων, έναντι των τιμών του πετρελαίου είναι αρκετά απλή και διαισθητική.
Πάνω απ 'όλα, η αύξηση των τιμών του πετρελαίου ενισχύει τους όρους του εμπορίου των εξαγωγέων εμπορευμάτων και συνεπώς, αυξάνει τη ζήτηση για το νόμισμα, γεγονός το οποίο τείνει να ενισχύει το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών των εξαγωγέων.
 Την ίδια στιγμή, οι χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου είναι επωφελείς για τους εισαγωγείς προϊόντων - των οποίων το  ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών είναι πιθανό να βελτιωθεί, καθώς  υποχωρεί το κόστος των εισαγωγών.

 

Η συμφωνία της Γενεύης
Το  Ιράν και οι έξι μεγάλες δυνάμεις κατέληξαν σε μια ιστορική συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, στις 24 Νοεμβρίου. μετά από πολύωρες και σκληρές διαπραγματεύσεις στη Γενεύη.
Η συμφωνία προβλέπει ότι το Ιράν θα περιορίσει τις πυρηνικές του δραστηριότητες, για έξι μήνες σε πρώτο στάδιο, διάστημα κατά το οποίο δεν θα του δεχθεί νέες κυρώσεις.
O πρόεδρος των ΗΠΑ Barack Obama, χαρακτήρισε τη συμφωνία «πρώτο σημαντικό βήμα» προς μια συνολική επίλυση του θέματος που αφορά το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.
Ο πρόεδρος του Ιράν Hassan Rouhani, χαιρέτισε τη συμφωνία, λέγοντας ότι θα ανοίξει νέους ορίζοντες.
«Η ψήφος του λαού υπέρ της μετριοπάθειας και της εποικοδομητικής εμπλοκής με τις άοκνες προσπάθειες της διαπραγματευτικής μας ομάδας θα ανοίξει νέους ορίζοντες» ανέφερε μέσω του λογαριασμού του στο Twitter.
Η συμφωνία που επετεύχθη στη Γενεύη για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα θα κάνει «τον κόσμο πιο ασφαλή, το Ισραήλ και τους εταίρους μας στην περιοχή πιο ασφαλείς» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών John Kerry.
Η συμφωνία της Γενεύης έχει προκαλέσει την αντίδραση του Ισραήλ.  Μάλιστα, ο πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu, τόνισε ότι η συμφωνία δεν αποτελεί ένα ιστορικό deal, αλλά ένα ιστορικό λάθος.

 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης