Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Βγενόπουλος (MIG): Θα δώσω απαντήσεις για όλα - Μου έχουν φορτώσει όλες τις ευθύνες επειδή δεν είμαι Κύπριος

tags :
Βγενόπουλος (MIG): Θα δώσω απαντήσεις για όλα - Μου έχουν φορτώσει όλες τις ευθύνες επειδή δεν είμαι Κύπριος

"Η στιγμή που θα καταλάβουν όλοι τι έχει συμβεί, πλησιάζει..."

Aπαντήσεις για όλους και όλα θέλει να δώσει  στην Επιτροπή Θεσμών της Κυπριακής Βουλής ο επικεφαλής  της MIG Aνδρέας Βγενόπουλος. Θεωρεί ότι του έχουν φορτώσει όλες τις ευθύνες, επειδή δεν είναι Κύπριος, και διερωτάται γιατί, για όλα όσα συνέβησαν στη Λαϊκή, δεν βρέθηκε στο στόχαστρο κανενός ούτε ένας Κύπριος.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Σημερινή» ο κ. Βγενόπουλος τονίζει ότι το θέμα της νομιμοποίησης του χρήματος που έκλεβε το καθεστώς Μιλόσεβιτς και αξιωματούχοι του από τον λαό της Σερβίας, παραμένει στο απυρόβλητο. Προφανώς κάποιοι θέλουν να κρύψουν από τον κυπριακό λαό την αλήθεια και στο θέμα αυτό, όπως έκαναν και με το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου.

Ακολουθεί η συνέντευξη


Bρίσκεστε στο στόχαστρο όλων στην Κύπρο, μιας και όπως δηλώνουν πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες, είδατε τη Λαϊκή σαν ένα τεράστιο κουμπαρά, από τον οποίο παίρνατε χρήματα για να υλοποιήσετε τα σχέδιά σας. Όχι μόνον εσείς, αλλά και οι φίλοι, οι συνεργάτες και τα «δικά» σας άτομα στην τράπεζα. Η εντύπωση αυτή εμπεδώνεται καθημερινά όλο και περισσότερο, από τις δηλώσεις τραπεζικών στελεχών της Λαϊκής στην Επιτροπή Θεσμών, αλλά και στην Ερευνητική Επιτροπή υπό τον Γεώργιο Πική. Από τη δική σας πλευρά δεν δίνονται απαντήσεις παρά μόνον γίνονται δηλώσεις, οι οποίες αφήνουν σκιές εναντίον ατόμων, τα οποία δεν κατονομάζετε, χωρίς μάλιστα να δίνετε στοιχεία. Μπορείτε να γίνετε συγκεκριμένος ή να απαντήσετε για όλα όσα σας καταμαρτυρούν;
Με την ερώτησή σας αφήνετε να εννοηθεί ότι, ενώ μου καταλογίζονται συγκεκριμένες ευθύνες, εγώ δεν απαντώ ή απαντώ αόριστα. Συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Απαντώ σε ό,τι σοβαρό γράφεται ή ακούγεται. Δεν περιμένετε, βεβαίως, να απαντήσω στον αφορισμό ότι είδα τη Λαϊκή σαν ένα τεράστιο κουμπαρά. Τι να πω; Όχι, δεν την είδα; Έχω όμως απαντήσει κατ’ επανάληψιν στα άλλα. Έχετε ακούσει μερικές εκατοντάδες φορές ότι η Λαϊκή έχει δώσει δάνεια 4 δις ακάλυπτα χωρίς εξασφαλίσεις.
Απήντησα, λοιπόν, ότι τα δάνεια κατά τη στιγμή της χορήγησής τους ήταν υπερκαλυμμένα και, όπως συνέβη και σε όλες τις άλλες τράπεζες της Ελλάδας και της Κύπρου, με την εξέλιξη της οικονομικής κρίσης η αξία των εξασφαλίσεων μειώθηκε. Όμως αυτή η συγκεκριμένη συκοφαντία συνεχίζεται, χωρίς οι συκοφάντες να τεκμηριώνουν τους ισχυρισμούς τους. Θα σας εκπλήξει το γεγονός ότι, ακόμη και στο πλαίσιο της δίκης για τα Προσωρινά Διατάγματα που εκδόθηκαν κατά των Ελλήνων, οι δικηγόροι της κρατικής Λαϊκής δεν προσκόμισαν μια λίστα που να δείχνει ποιες ήταν οι εξασφαλίσεις των δανείων τη στιγμή της χορήγησης, με τη δικαιολογία ότι ακόμα τις ερευνούν!
Ακόμη και την περασμένη εβδομάδα κατετέθη, υποτίθεται, στην Επιτροπή Θεσμών μια «απόρρητη» έκθεση της PWC για έναν πελάτη της Τράπεζας, «που πήρε δάνεια 720 εκατ. ευρώ, από τα οποία 496 εκατ. ευρώ η Τράπεζα τα θεωρούσε ως προβλέψιμες απώλειες». Όμως, η δήθεν «απόρρητη» έκθεση, που διέρρευσε κι αυτή, δεν λέει ποιες ήταν οι εξασφαλίσεις όταν χορηγήθηκαν τα δάνεια, ούτε το πότε η Τράπεζα θεώρησε ότι 496 εκατ. ευρώ ήταν προβλέψιμες απώλειες, διότι, αν αυτό το θεώρησε 5 χρόνια μετά, προφανώς αλλάζει όλη η εικόνα.
Η δε πληροφορία που διέρρευσε πάλι από την Επιτροπή Θεσμών, ότι ο πελάτης αυτός πήρε τα δάνεια μόνο με προσωπικές εγγυήσεις, είναι τερατώδες ψέμα. Δεν έχω, βέβαια, πλέον πρόσβαση στους σχετικούς φακέλους της Τράπεζας για να μπορώ να είμαι πιο συγκεκριμένος, όμως πρώην στέλεχος που χειριζόταν τα δάνεια αυτού του Ομίλου με ενημέρωσε ότι οι υπερκαλύψεις την περίοδο των χορηγήσεων, ανάλογα με τη φύση των διαφόρων δανείων, ήταν από 110% σε δάνεια με εγγύηση μετρητών μέχρι 160% σε δάνεια με εγγύηση πλοίων και μέχρι 150% σε δάνεια με εγγύηση ακινήτων κ.λπ..
Είναι, λοιπόν, αυτός ο ισχυρισμός των δήθεν ακάλυπτων δανείων μια μεγάλη λασπομπούρδα, που θα καταρρεύσει. Ας πάμε στα MIGοδάνεια. Τα δάνεια αυτά είχαν καλύψεις μέχρι και 250%. Δόθηκαν για την εξυπηρέτηση των αιτημάτων των πελατών της Λαϊκής, για το συμφέρον της Λαϊκής και όχι της MIG, αφού η MIG είχε ήδη υπερκαλυμμένη την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου που πραγματοποιούσε.
Κανένας πελάτης της Λαϊκής δεν συμμετείχε στην αύξηση της MIG μόνο με δάνειο, αλλά όταν κάποιος έβαζε π.χ. 5 εκ. ευρώ και ήθελε δάνειο άλλα 5, βάζοντας ενέχυρο όλες τις μετοχές, η κάλυψη ήταν 200% και η Τράπεζα, αφού ο πελάτης έδινε και την προσωπική του εγγύηση, δεν μπορούσε να του αρνηθεί χωρίς να τον χάσει από πελάτη. Έτσι ήταν τα δεδομένα της εποχής και η Τράπεζα σωστά ενήργησε, διότι κανένα Τμήμα Διαχείρισης Κινδύνων ή Εσωτερικός Έλεγχος ή Ορκωτοί Ελεγκτές δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι θα επακολουθούσε έπειτα από 5 χρόνια πτώση των μετοχών κατά 95%. Όσοι κάνουν κριτική εκ των υστέρων, είναι απλώς τσάμπα μάγκες.
Το εκπληκτικό δε είναι ότι για τα MIGοδάνεια και τα δάνεια προς Βατοπαίδι και μονές η Ελληνική Ποινική Δικαιοσύνη έχει κάνει προκαταρκτική εξέταση επί δύο έτη και κατέληξε ότι δεν διεπράχθη κανένα αδίκημα. Τι άλλο να κάνω για να σταματήσει αυτό το τροπάριο, όταν έχω δώσει πλήρεις εξηγήσεις και υπάρχει και απαλλακτική απόφαση της Δικαιοσύνης; Έχω απαντήσει για τα ομόλογα. Και στην ερώτησή σας λέτε ότι αγοράσθηκαν όταν η Ελλάδα είχε καταρρεύσει οικονομικά.
Έχω εξηγήσει πολλές φορές ότι αγοράσθηκαν τα περισσότερα το 2009 και λίγα αρχές του 2010, όταν κάθε νέα έκδοση ομολόγων στην Ελλάδα είχε 30 φορές υπερκάλυψη από όλες τις διεθνείς τράπεζες και ουδείς μπορούσε να φανταστεί το αδιανόητο, ότι δηλαδή θα μπορούσε μετά από 2 χρόνια να γίνει το κούρεμα. Όμως και αυτό το τροπάριο συνεχίζεται, παρότι ακόμη και η Ερευνητική του κ. Πική δέχθηκε αυτό που έλεγα από την πρώτη στιγμή, ότι δηλαδή ήταν τεράστιο σφάλμα των εκπροσώπων τής Κυπριακής Δημοκρατίας που αποδέχθηκαν το κούρεμα των ομολόγων χωρίς καμία προστασία του τραπεζικού συστήματος.


Δηλώσατε ότι, αν σας δοθεί η ευκαιρία να μιλήσετε και να εξηγήσετε «τι πραγματικά έχει συμβεί στη Λαϊκή και στο τραπεζικό σύστημα εν γένει, την περίοδο από Χριστοδούλου μέχρι και Δημητριάδη, όσα έχουν ακουστεί εναντίον των ''Ελλήνων'' θα καταρρεύσουν σαν χάρτινος πύργος». Μιλήστε, επιτέλους, αν έχετε όντως τόσα στοιχεία στα χέρια σας. Γιατί φυλάτε σαν άσους στο μανίκι, πληροφορίες, οι οποίες θα βοηθήσουν τον κυπριακό λαό να αντιληφθεί ποιοι ευθύνονται για τη σημερινή κατάντια την οποία βιώνει καθημερινά;


Δεν φυλάω άσους στο μανίκι. Είχα ζητήσει με επιστολή μου να καταθέσω στην Ερευνητική Επιτροπή του κ. Πική και δεν με εκάλεσαν για νομικούς δήθεν λόγους, παρότι εκάλεσαν π.χ. τον κ. Ηλιάδη, για τον οποίον ίσχυαν ακριβώς οι ίδιοι λόγοι. Έχω ζητήσει να καταθέσω στην Επιτροπή Θεσμών, αλλά σε μια διαδικασία που να μου επιτρέψει να πω όλα όσα γνωρίζω, για τα οποία χρειάζεται χρόνος.
Δύο ώρες δεν επαρκούν για τίποτα, όταν πρόκειται για ένα τόσο σύνθετο θέμα. Όπως δεν είναι πρακτικά δυνατόν να σας πω όλη την ιστορία σε μια συνέντευξη. Τους κυρίους υπευθύνους, όμως, τους έχω κατανομάσει: Σαρρής, Ορφανίδης, Καζαμίας, Δημητριάδης, Φιλίππου και ένα μεγάλο τμήμα του πολιτικού κόσμου της Κύπρου, που είχε την εξουσία στη διακυβέρνηση Χριστόφια. Κάποια στιγμή θα μου δοθεί η ευκαιρία και ο χρόνος για να αποδείξω τους ισχυρισμούς μου.
Σας έχουν αποκαλέσει πανούκλα και κατάρα για την Κύπρο και σας κατηγορούν ότι ρίξατε τη χώρα και τον λαό της στον γκρεμό. Οι σημερινοί άνεργοι ήταν μέχρι πρόσφατα αξιοπρεπείς άνθρωποι, που ανταποκρίνονταν στις υποχρεώσεις τους. Οι άνθρωποι που στέκονται σήμερα στην ουρά για ένα πιάτο φαγητό, ήταν μέχρι πρόσφατα οικογενειάρχες, που ζούσαν με άνεση. Εσείς τους ρίξατε στη μιζέρια, διαλύοντας μιαν τράπεζα και ρίχνοντας την Κύπρο στην καταστροφή. Πώς απαντάτε;
Οι τραγικές επιπτώσεις της οικονομικής καταστροφής δημιουργούν τις ιδανικές συνθήκες για τους πολιτικάντηδες, ώστε να λαϊκίσουν και να καλοπιάσουν τους ψηφοφόρους τους. Αυτοί που με αποκαλούν πανούκλα κ.λπ. θεωρούν ηλίθιο τον κυπριακό λαό, αφού προσπαθούν να τον πείσουν ότι για την καταστροφή φταίει μόνον ένας ή κυρίως ένας που τυγχάνει (τι βολικό!) να είναι και Έλληνας! Με τον τρόπο αυτό οι μεγάλες ευθύνες του πολιτικού συστήματος και της εγχώριας διαπλοκής μετατίθενται σε κάποιον «ξένο», που ενοχοποιείται για όλα.


Θα ανταποκριθείτε στην πρόσκληση της Επιτροπής Θεσμών για να μιλήσετε ενώπιόν της για όλα όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια που εσείς διοικούσατε ως απόλυτος άρχων τη Λαϊκή; Γιατί θέτετε όρους για την εμφάνισή σας ενώπιον της Βουλής; Τι φοβάστε;


Δεν φοβάμαι τίποτα και δεν έθεσα κανέναν όρο. Ανταποκρίθηκα ήδη θετικά, με επιστολή μου, στην πρόσκληση της Επιτροπής. Απλώς, ζήτησα τα αυτονόητα. Χρόνο για να καταθέσω όσα γνωρίζω, υπολογίζω ότι θα χρειαστώ περίπου 5 ώρες, ενώ στη συνέχεια θα είμαι στη διάθεση της Επιτροπής για να απαντήσω σε όλες τις ερωτήσεις που θα υποβληθούν. Δήλωσα, μάλιστα, ότι δεν έχω αντίρρηση για την παρουσία συμβούλων ή εμπειρογνωμόνων.
Επίσης ζήτησα η ακρόαση να είναι δημόσια, διότι ούτως ή άλλως πάντα γίνονται επιλεκτικές διαρροές και ο κυπριακός λαός έχει δικαίωμα να γνωρίζει όλη την αλήθεια. Κάθε Επιτροπή που θέλει να φτάσει στην αλήθεια, δεν θα είχε κανένα πρόβλημα να συμφωνήσει στα όσα αυτονόητα ζήτησα. Εάν διαφωνήσει, τότε η πρόσκλησή μου θα είναι προσχηματική και θα αποδειχτεί ότι δεν θέλουν πραγματικά να μιλήσω. Επίσης αρνούμαι κατηγορηματικά τον αφορισμό ότι δήθεν διοικούσα τη Λαϊκή ως «απόλυτος άρχων», διότι φυσικά είχα απλώς συγκεκριμένες αρμοδιότητες και εξουσίες στο πλαίσιο της συλλογικής διοίκησης της Τράπεζας.
Έχετε πει ότι όσοι μιλούν εναντίον σας, είναι αυτοί που προσπαθούν συστηματικά να αποπροσανατολίσουν την κυπριακή κοινή γνώμη από τις δικές τους βαρύτατες ευθύνες, είναι αυτοί που θέλουν να κάνουν τους «αγωνιστές» της δήθεν κάθαρσης για να καλοπιάσουν τους νυν και μελλοντικούς ψηφοφόρους τους, και είναι αυτοί που, λόγω αγνοίας, παρασυρόμενοι από την επικοινωνιακή λαίλαπα εναντίων των «Ελλήνων» της Λαϊκής, εκφράζουν τη δίκαιη αγανάκτησή τους για την οικονομική καταστροφή της Κύπρου, προς λανθασμένη όμως κατεύθυνση. Ποιοι είναι; Τι σας εμποδίζει να αποκαλύψετε ονόματα; Εσείς τι φοβάστε;
Τα ονόματα, σας τα αποκάλυψα. Κάποια στιγμή θα μου δοθεί η ευκαιρία να παρουσιάσω αναλυτικά τους ισχυρισμούς μου, έστω και σε τηλεοπτική εκπομπή, έστω και σε συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα ή το Λονδίνο. Δεν φοβάμαι τίποτα, άλλοι φοβούνται και προσπαθούν να με φιμώσουν, διότι γνωρίζουν ότι κάποια στιγμή από κυνηγοί θα μετατραπούν σε θηράματα.


Ποιες ήταν οι συνθήκες υπό τις οποίες αποκτήσατε τα ποσοστά στη Λαϊκή; Ποιος ήταν ο ρόλος του Κίκη Λαζαρίδη; Είναι αλήθεια ότι ήταν ύποπτες οι συνθήκες υπό τις οποίες αποκτήσατε τον έλεγχο της τράπεζας; Ποιος ήταν ο ρόλος του Tosca Fund;


Ωραίο τροπάριο κι αυτό. Επιφανές στέλεχος του Ομίλου μας ήταν ο κ. Ελ. Χιλιαδάκης, επί 20ετία ανώτερο στέλεχος της HSBC και Country Manager στην Ελλάδα, και, με την ευκαιρία, σας θυμίζω τον ισχυρισμό της κ. Αντωνιάδη ότι δεν είχαμε τραπεζικά στελέχη! Ο κ. Χιλιαδάκης μάς έφερε σε επαφή με την HSBC και αντιληφθήκαμε ότι επιθυμούσαν να πουλήσουν όλες τις μετοχές τους στη Λαϊκή, και μάλιστα άμεσα. Θεωρήσαμε την τιμή πραγματική ευκαιρία και αποφασίσαμε να κινηθούμε κι εμείς άμεσα.
Επειδή δεν προλαβαίναμε να πάρουμε έγκριση για συμμετοχή άνω του 10%, περιορισθήκαμε σ’ αυτό το ποσοστό και προσεγγίσαμε διάφορους θεσμικούς επενδυτές για να αγοράσουν τις μετοχές που περίσσευαν. Τελικώς, έδειξε ενδιαφέρον η TOSCA, ένα από τα μεγαλύτερα και πιο επιτυχημένα funds του κόσμου, που αγόρασε μετοχές χωρίς καμιάν άλλη συμφωνία μαζί μας και έκτοτε χειρίσθηκε την επένδυσή της, και, κάποια στιγμή, πούλησε τις μετοχές της όπως το έκρινε σκόπιμο.
Πού είναι το περίεργο ή το ύποπτο σ' αυτήν την ιστορία; Ως προς τον Κίκη Λαζαρίδη, κατ' αρχήν επιθυμούσε και βοήθησε τη συμμετοχή μας, ζήτησε δε ένα ποσοστό μετοχών να αγορασθεί από το Ταμείο Πρόνοιας της Λαϊκής και το δεχθήκαμε, όμως αργότερα φάνηκε ότι ήθελε στην πραγματικότητα να συνεχίσει να διοικεί αυτός την Τράπεζα, όπως έκανε και επί HSBC. Αυτό δεν το δέχθηκα και ούτε υπέκυψα στις πολιτικές πιέσεις που δέχθηκα για λογαριασμό του, και έτσι απεμακρύνθη.
Παράλληλα είχε ενοχληθεί πολύ που απομάκρυνα έναν-έναν τους ανθρώπους που είχαν οποιαδήποτε σχέση με την υπόθεση Μιλόσεβιτς, είτε απολύοντάς τους είτε υποδεικνύοντάς τους να κάνουν «ηρωική» έξοδο. Μεταξύ αυτών ήταν και ο κ. Φιλίππου, που την περίοδο που όλη η Ευρώπη κατηγορούσε την Κύπρο για ξέπλυμα χρήματος, Κυβέρνηση και Διοικητής Κεντρικής τον έβαλαν Πρόεδρο στην κρατική Λαϊκή. (Σ.Σ. Ο κ. Βγενόπουλος επικαλείται συνέντευξη του Α. Φιλίππου για το θέμα αυτό).


Στη δήλωσή σας αναφέρεστε και στην υπόθεση Μιλόσεβιτς. Επειδή το κάνατε αυτό και στο παρελθόν, είναι ευκαιρία να απαντήσετε στα ερωτήματα που εσείς θέτετε: Ποιοι ήταν οι δικαιούχοι των χρημάτων που ήρθαν τότε στην Κύπρο; Σε ποιους λογαριασμούς κατέληξαν τα χρήματα αυτά; Που εστάλησαν τα κεφάλαια αυτά; Έγιναν παρανομίες, ποιες και από ποιους;


Γιατί η Επιτροπή Θεσμών δεν ζητά τα στοιχεία των λογαριασμών να δει πόσα χρήματα ήλθαν στην Κύπρο και με ποιους δικαιούχους και πού εστάλησαν τελικά τα χρήματα αυτά; Από εμένα περιμένετε; Γιατί δεν το έκανε η προηγούμενη Επιτροπή Θεσμών υπό την Προεδρία του κ. Ερωτοκρίτου, που σήμερα είναι και Βοηθός Γενικού Εισαγγελέα; Φαίνεται όμως ότι όλες οι αμαρτίες του τραπεζικού συστήματος στην Κύπρο, για κάποιους, ξεκινούν με την εμφάνιση τη δική μου και τελειώνουν με την αποχώρησή μου.
Ορισμένοι προσπαθούν να μας πείσουν ότι τίποτα δεν συνέβαινε πριν από την επένδυσή μας σε κυπριακή τράπεζα, αλλά και τίποτα δεν έγινε μετά την αποχώρησή μας. Το θέμα της νομιμοποίησης του χρήματος που έκλεβε το καθεστώς Μιλόσεβιτς και αξιωματούχοι του από τον λαό της Σερβίας, παραμένει στο απυρόβλητο. Προφανώς κάποιοι θέλουν να κρύψουν από τον κυπριακό λαό την αλήθεια και στο θέμα αυτό, όπως έκαναν και με το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου. Αλλά και πρόσφατα, μήπως δεν έχουν ευθύνες όσοι διαχειρίστηκαν μετά από εμάς, τα δύο τελευταία χρόνια, τις τύχες της Λαϊκής;
Αυτοί που οδήγησαν σε κλείσιμο την τράπεζα, ενώ υποστήριζαν ότι θα τη σώσουν; Αυτοί που πέταξαν εκατοντάδες εκατομμύρια από το παράθυρο με τους άθλιους χειρισμούς τους σε τραπεζικά θέματα; Αυτοί που παραπλάνησαν τη Βουλή υποσχόμενοι βιωσιμότητα και κερδοφορία, προκειμένου να αποσπάσουν την κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας με 1,8 δις ευρώ; Κανείς δεν σκοπεύει να ερευνήσει τις ευθύνες για τα πεπραγμένα αυτών των ανθρώπων, τις συνέπειες των οποίων πληρώνει ο κυπριακός λαός;
Είχατε δεχθεί πολιτικές παρεμβάσεις στη διάρκεια της εδώ παρουσίας σας και της διοίκησης της Λαϊκής για παραχώρηση δανείων ή και διαγραφές; Από ποιους και για ποιους; Σας έστρωναν, όντως, κόκκινο χαλί στο Προεδρικό και τη Βουλή;
Οι σχέσεις μου με το πολιτικό σύστημα της Κύπρου ήταν τυπικές και, όπως αποδεικνύεται από τους υποστηρικτές που έχω σήμερα, επί της ουσίας ήταν ανύπαρκτες. Ουδείς είχε το θάρρος να μου ζητήσει κάτι, και γιατί να το έκανε, άλλωστε, αφού η Τράπεζα Κύπρου ήταν εκεί και τους περίμενε! Εκπροσωπώντας έναν Όμιλο που ήταν ο μεγαλύτερος επενδυτής στην Κύπρο συναντήθηκα τρεις φορές με τους Προέδρους της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο.
Στην Ελλάδα οι αντίστοιχες συναντήσεις μου με Πρωθυπουργούς και Υπουργούς είναι πάνω από 100. Αυτό τι σημαίνει; Αυτοί που λένε αυτές τις ανοησίες, μήπως μπορούνε να αναφέρουν μια χάρη που μου έχει κάνει ποτέ ο οποιοσδήποτε; Για το επίπεδο δε αυτής της επιχειρηματολογίας θα σας πω ότι, αν ήθελαν να με καλοπιάσουν, θα έπρεπε να μου στρώσουν πράσινο χαλί και όχι κόκκινο.


Πώς απαντάτε στα περί φιλοδωρημάτων εκατομμυρίων σε στελέχη της Λαϊκής; Βρίσκετε λογικό να δίνονται τόσα χρήματα πέραν των μισθών, σε άτομα που ήδη ήταν καλοπληρωμένα;

Κατ' αρχήν είναι ψέμα αυτό που έχει λεχθεί ότι εδίδοντο φιλοδωρήματα την περίοδο που η Τράπεζα είχε ήδη προβλήματα. Τα φιλοδωρήματα ήταν μια συνήθης τραπεζική πρακτική, για να παρακινείς και να ανταμείβεις στελέχη και ορθώς όλες οι Τράπεζες την εφήρμοσαν. Στη Λαϊκή δεν έχω πλέον στοιχεία για να γνωρίζω το ακριβές συνολικό ποσό, αλλά σίγουρα δεν είναι 52 εκατ. ευρώ, διότι μέσα στη λίστα που δημοσιεύθηκε αναγνώρισα αρκετά άτομα που είχαν αυτές τις παροχές μέσα στις συμβάσεις εργασίας τους, π.χ. traders που είχαν χαμηλό μισθό και αμειβόντουσαν με ποσοστά επί των κερδών που έφερναν στην Τράπεζα.
Ας πούμε, λοιπόν, ότι δόθηκαν 30-40 εκατ. ευρώ από μια Τράπεζα που εκείνη την περίοδο είχε σωρευτικά κέρδη πάνω από 1 δις ευρώ. Στη EUROBANK, από τα δημοσιευμένα της στοιχεία, την ίδια περίοδο με κέρδη 2,1 δις ευρώ, δόθηκαν φιλοδωρήματα άνω των 230 εκατ. ευρώ, δηλαδή ποσοστιαία πολύ περισσότερα, και αντίστοιχη ήταν και η πολιτική των άλλων Τραπεζών. Που είναι το σκάνδαλο; Τα τραπεζικά στελέχη έχουν μία αξία στην αγορά και αν δεν τους έχεις ευχαριστημένους, θα φύγουν και θα πάνε στον ανταγωνισμό. Η Τράπεζα, λοιπόν, ακολούθησε τη συνήθη πρακτική και καλά έκανε.
Αν μάλιστα είχα την εξουσία να αποφασίζω μόνος μου, θα είχα δώσει περισσότερα, γιατί ήμουν και είμαι πολύ υπερήφανος για την ποιότητα των στελεχών και των εργαζομένων στη Λαϊκή. Μαζί κάναμε εξαιρετική δουλειά και, παρά την πρωτοφανή κρίση, αν δεν είχαν μεσολαβήσει σειρά παράνομων πράξεων και παραλείψεων των εκπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Τράπεζα θα ήταν σήμερα ζωντανή, υγιής, ιδιωτική και σε πολύ καλύτερη κατάσταση από όλες τις ελληνικές και κυπριακές Τράπεζες.
Τέλος, οι δηλώσεις ότι «η χορήγηση των φιλοδωρημάτων παραπέμπει σε σοβαρά ποινικά αδικήματα» είναι αφελείς και δείχνουν απίστευτη προκατάληψη με πολύ σοβαρές νομικές συνέπειες για όλες τις ενέργειες και πράξεις της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αλήθεια, γιατί έμεινε ασχολίαστο το γεγονός ότι εγώ προσωπικά δεν πήρα bonus ούτε 1 ευρώ, παρότι δεν είχα ούτε μισθό από την Τράπεζα; Μήπως, επειδή δεν ταιριάζει στη δήθεν «εγκληματική προσωπικότητα», την οποία ορισμένοι προσπαθούν απεγνωσμένα να μου προσάψουν;
Αληθεύει ότι διοικούσατε με προφορικές οδηγίες για σημαντικά θέματα ή παραχώρηση διευκολύνσεων ή ακόμα και για εξυπηρέτηση φίλων και συνεργατών σας, μέσω των ιδιαιτέρων και των συνεργατών σας, όπως ελέχθη από ανώτερο στέλεχος της Λαϊκής στην Επιτροπή Θεσμών; Να θυμίσω ότι το άτομο αυτό παραδέχθηκε ότι δέχονταν προφορικές οδηγίες και είπε μάλιστα και mea culpa.
Είναι εντελώς ψευδές. Ο βασικός μου ρόλος στην Τράπεζα ήταν η ηγεσία, μέχρι τις αρχές του 2010 με εκτελεστικό ρόλο και εν συνεχεία με μη εκτελεστικό. Η Τράπεζα σε όλα τα σοβαρά θέματα λειτουργούσε με συλλογικές διαδικασίες και τα στελέχη και οι Επιτροπές είχαν συγκεκριμένες δραστηριότητες και αρμοδιότητες. Ειδικά στη χορήγηση δανείων δεν είχα καμία επαφή με υποψήφιους πελάτες, δεν συμμετείχα σε καμία διαπραγμάτευση και τις περισσότερες φορές αποκτούσα γνώση των μεγάλων δανείων όταν είχαν ήδη εγκριθεί από τα αρμόδια τμήματα και Επιτροπές και χρειαζόταν και η υπογραφή μου την περίοδο που ήμουν εκτελεστικός και μέλος της Επιτροπής Πιστώσεων.
Ποτέ δεν έχω δώσει εγώ ούτε ένα δάνειο, μικρό ή μεγάλο, η Τράπεζα τα έδινε και εγώ κάποια περίοδο συμμετείχα στις αποφάσεις κυρίως για τα μεγάλα δάνεια, μαζί με άλλους Έλληνες και Κυπρίους που οι λασπολόγοι όχι μόνον τους αφήνουν στο απυρόβλητο, αλλά τους χρησιμοποιούν και σαν πηγή πληροφοριών! Εγώ σήμερα υπερασπίζομαι όλες τις αποφάσεις της Τράπεζας, όχι γιατί τις πήρα εγώ, αλλά γιατί αυτό σημαίνει ηγεσία.
Το κάθε στέλεχος που είχε ευθύνες, είχε και αυτό ηγετικά δικαιώματα και υποχρεώσεις στον τομέα του. Το να λέει κάποιος σήμερα δεν φταίω εγώ, φταίει κάποιος άλλος και mea culpa είναι ντροπή, και εξηγείται μόνον από τον εκφοβισμό που υφίστανται ορισμένοι στην Κύπρο και τον αδύναμο χαρακτήρα τους. Δεν είναι όμως σωστό. Μπορεί να χάσεις την Τράπεζά σου, να χάσεις τη δουλειά σου, να χάσεις χρήματα, αλλά όλα αυτά ξαναγίνονται. Άμα χάσεις την αξιοπρέπειά σου ψευδομαρτυρώντας για να αποφύγεις τις ευθύνες σου, είσαι πραγματικά κατάπτυστος.


Τον τελευταίο καιρό σε διάφορες ανακοινώσεις σας αναφέρεσθε στους «κακούς Έλληνες», τους «μισητούς Έλληνες» κ.λπ. Διαφαίνεται μια προσπάθειά σας να ανάγετε τα όσα συμβαίνουν στην Κύπρο ακόμα και σε αντιπάθεια των Κυπρίων προς τους Έλληνες, ενώ είναι σαφές ότι ισχύει το ακριβώς αντίθετο. Πραγματικά, πιστεύετε ότι η εθνικότητα του «Έλληνα» έχει κάποια σημασία για τα τεκταινόμενα;

Δεν το πιστεύω απλώς, είμαι εντελώς βέβαιος και το αποδεικνύουν τα γεγονότα. Στα στελέχη της Λαϊκής έχει ασκηθεί αγωγή, έστω και ανυπόστατη, για τις ζημιές από τα ομόλογα. Στην Τράπεζα Κύπρου γιατί δεν έχει γίνει το ίδιο; Από τα στελέχη της Λαϊκής επελέγησαν μόνον τρεις Έλληνες και κανένας Κύπριος για τη μονομερή έκδοση Προσωρινών Διαταγμάτων, όταν π.χ. για τα δάνεια αποφάσιζε μια 7μελής Επιτροπή που αποτελείτο και από Έλληνες και από Κυπρίους.
Αγωγή έγινε και εναντίον Έλληνα μεγαλοεπιχειρηματία με μη εκτελεστική ιδιότητα και καμία συμμετοχή στις εργασίες της Τράπεζας, ενώ δεν έγινε εναντίον Κύπριου μεγαλοεπιχειρηματία με τα ίδια ακριβώς χαρακτηριστικά. Στην Ερευνητική Επιτροπή εκλήθη ο κ. Ηλιάδης, οι δραστηριότητες του οποίου υποτίθεται ότι ερευνώνται για πιθανά αδικήματα, αλλά δεν εκλήθην εγώ, παρόλο που το ζήτησα, με το επιχείρημα των «νομικών λόγων» που όμως για τον κ. Ηλιάδη δεν ίσχυσαν! Τέλος, τα δάνεια της Λαϊκής σε Έλληνες επιχειρηματίες έγιναν «φύλλο και φτερό» και κατά παράβαση της νομοθεσίας περί προσωπικών δεδομένων σχολιάζονται δημοσίως με ψέματα και αρλούμπες.
Γιατί δεν έχει γίνει το ίδιο με τα δάνεια της Τράπεζας Κύπρου στους Κύπριους developers; Πού είναι οι αστικές αγωγές για τα δάνεια της Τράπεζας Κύπρου που διεγράφησαν; Πού είναι η δημοσιοποίηση της λίστας με τα φιλοδωρήματα που δόθηκαν από την Τράπεζα Κύπρου; Πού είναι η δημοσιοποίηση της λίστας των πολιτικών που δανειοδοτήθηκαν από την Τράπεζα Κύπρου;
Πώς ισχύει το απόρρητο και η προστασία των προσωπικών δεδομένων μόνο για τους Κυπρίους και όχι για τους Έλληνες; Όμως ο κυπριακός λαός μπορεί να παραπλανηθεί για κάποια περίοδο όταν ένα μεγάλο τμήμα του πολιτικού και μιντιακού κατεστημένου το σχεδιάσει, όμως δεν μπορεί να παραπλανάται για πάντα. Και η στιγμή που θα καταλάβουν όλοι τι έχει συμβεί, πλησιάζει.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης