Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Να μην χαλαρώσει την πολιτική της λιτότητας ζήτησε από την Ελλάδα ο ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας W. Schaeuble - Έδειξε σεβασμό για τη δημοσιονομική πρόοδο

Να μην χαλαρώσει την πολιτική της λιτότητας ζήτησε από την Ελλάδα ο ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας W. Schaeuble - Έδειξε σεβασμό για τη δημοσιονομική πρόοδο

Πρέπει να τηρηθούν οι δεσμεύσεις του Μνημονίου για να στηρίξει η Γερμανία τις επιλογές της αναδιάρθρωσης του χρέους

«Η Ελλάδα είχε να αντιμετωπίσει τα μεγαλύτερα προβλήματα. Και τα κατάφερε καλύτερα από τους στόχους. Έχουμε κάθε σεβασμό για αυτό. Όταν βλέπει κανείς τι είχαν να αντιμετωπίσουν και στο εσωτερικό πεδίο, πρέπει να είναι δίκαιος», τόνισε ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών.
Τις επιλογές για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους συζήτησαν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας W. Schaeuble κατά τη σημερινή τους συνάντηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες πέραν τις αμοιβαίες ενημερώσεις, οι δύο άντρες συζήτησαν τη διαχείριση του ελληνικού χρέους το οποίο έχει εκτοξευθεί στα 320 δισεκ. ευρώ καθιστώντας αδύνατη την διαχείριση του.
Το haircut αποκλείστηκε για ακόμη μία φορά από τη Γερμανία, επομένως εξετάστηκε η επιμήκυνση 30 ή 50 χρόνια στην αποπληρωμή των δανείων και μείωση των επιτοκίων.
Παράλληλα η Ελλάδα προωθεί και την λύση ως υποστηρικτικό μηχανισμό τις ασκήσεις διαχείρισης ευθύνης Liability Management Exercise LME δηλαδή θα επαναγοράσει ορισμένες εκδόσεις για να καταστήσει ομαλότερη την καμπύλη αποδόσεων στα ελληνικά ομόλογα.
Το μέσο κόστος του ελληνικού χρέους διαμορφώνεται στα 2,6% και θα μπορούσε να μειωθεί στο 1,5% αν εξαιρεθούν οι εκδόσεις των εντόκων και των ομολόγων που υπάρχουν στην αγορά.
Η Γερμανία, από την πλευρά της, συνεχίζει να ζητά να πληρωθούν όλα τα προαπαιτούμενα, πρωτογενές πλεόνασμα,  θετικός ρυθμός ανάπτυξης το 2014, ιδιωτικοποιήσεις, μεταρρυθμίσεις και με βάση την πορεία αυτών των πρωτοβουλιών θα επαναξιολογούσε ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης του ελληνικού μη βιώσιμου χρέους.
Η Γερμανία λοιπόν, όπως έχει διαπιστωθεί θα εξέταζε επιμήκυνση 30 ή 50 χρόνια στην αποπληρωμή των δανείων και μείωση των επιτοκίων.
Όμως η λύση αυτή δεν είναι η καλύτερη λύση καθώς στηρίζεται σε λογιστικοποίηση του μελλοντικού οφέλους σε παρούσες αξίες.
Το χρέος καθίσταται πιο εξυπηρετήσιμο και με αναγωγή, λογιστική αναγωγή προκύπτει όφελος για το χρέος των 320 δισεκ. που ουσιαστικά είναι χρέος 245 δισεκ. γιατί θα αφορά μόνο τα δάνεια του επίσημου τομέα περίπου 70-80 δισεκ.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι μιλώντας χτες σε γερμανικό ραδιόφωνο, ο Schaeuble ζήτησε από την Ελλάδα να μην χαλαρώσει τις προσπάθειες για δημοσιονομική προσαρμογή και να τηρήσει απαρέγκλιτα την πολιτική της λιτότητας.
Ο ίδιος επέκρινε τις προτάσεις για χαλάρωση της πολιτικής της λιτότητας, δείχνοντας ότι οι πρόσφατες επιτυχίες αποδεικνύουν την ορθότητα της πολιτικής. Ο δρόμος της προσαρμογής περνά μέσα από αυτήν την πολιτική όπως αποδεικνύουν και τα αποτελέσματα, ανέφερε ο Γερμανός πολιτικός.
Ο Schaeuble δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει προς την Ελλάδα ότι εάν τηρήσει τις δεσμεύσεις της τότε η Γερμανία θα τη στηρίξει. "Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο δρόμο της λιτότητας ως αντάλλαγμα για τη διάσωση της", ανέφερε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης