Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Το συμπέρασμα από την συνάντηση Merkel – Σαμαρά - Ανοίγει το μείζον θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους αλλά με αυστηρούς όρους – Όχι στο haircut ναι στην επιμήκυνση….

tags :
 Το συμπέρασμα από την συνάντηση Merkel – Σαμαρά - Ανοίγει το μείζον θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους αλλά με αυστηρούς όρους – Όχι στο haircut ναι στην επιμήκυνση….
Ποια ήταν τα μηνύματα, συμπεράσματα από την κρίσιμη συνάντηση μεταξύ της Γερμανίδας Καγκελαρίου Α. Μέρκελ και του έλληνα πρωθυπουργού Α. Σαμαρά;

Η Γερμανία ζήτησε να πληρωθούν όλα τα προαπαιτούμενα, πρωτογενές πλεόνασμα, όροι της Τρόικα, θετικός ρυθμός ανάπτυξης το 2014, ιδιωτικοποιήσεις, μεταρρυθμίσεις και με βάση την πορεία αυτών των πρωτοβουλιών θα επαναξιολογούσε ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης του ελληνικού μη βιώσιμου χρέους από τον Απρίλιο του 2014 και εν συνεχεία….
Το ελληνικό ΑΕΠ με βάση την εκτίμηση για το 2013 θα διαμορφωθεί στα 182,9 δισεκ. ευρώ.
Το χρέος διαμορφώνεται στα 320 δισεκ. ευρώ με βάση τις τελευταίες αναθεωρημένες εκτιμήσεις.
Η σχέση χρέους προς ΑΕΠ διαμορφώνεται ουσιαστικά στο 175%.
Η πλειοψηφία των αναλυτών και ειδικά η Bank of America που πρόσφατα παρουσίασε μια άκρως αναλυτική έκθεση για το χρέος προβλέπει ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί μια ελάφρυνση 80 με 100 δισεκ. ευρώ στο χρέος.
Δηλαδή από 320 δισεκ. να διαμορφωθεί στα 220 δισεκ. ευρώ να φθάσει δηλαδή στα επίπεδα της Πορτογαλίας σε απόλυτα μεγέθη ενώ το ΑΕΠ να σταθεροποιηθεί στα 183 δισεκ. με βάση και την εκτίμηση του προϋπολογισμού για το 2014.
Να σημειωθεί ότι μεταξύ 2012 με 2013 το ΑΕΠ της Ελλάδος μειώθηκε κατά 10 δισεκ. ευρώ και η εξέλιξη αυτή δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητη.
Η Ελλάδα διαθέτει λοιπόν εθνικό πλούτο 182,9 δισεκ. για το 2013, χρέος 320 δισεκ. και κοινωνικό πλούτο καταθέσεις 161 δισεκ. ευρώ.
Τα στοιχεία αποδεικνύουν οικονομικό αδιέξοδο.
Αν δεν επιτευχθούν ρυθμοί ανάπτυξης σταθερά πάνω από 3,5% για τα επόμενα χρόνια η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να επιτύχει τους στόχους της Τρόικα.
Επειδή ο στόχος αυτός είναι αντικειμενικά αδύνατος η Ελλάδα έχει δύο λύσεις.
Η πρώτη λύση έχει πλειστάκις φορές αναφερθεί και είναι η βέλτιστη, haircut στα δάνεια του επίσημου τομέα με στόχο άμεσο όφελος 100 δισεκ. ευρώ.
Με δεδομένο ότι η Γερμανία δεν συζητάει κούρεμα στο χρέος, έχει αποκλείσει κάθε περίπτωση ή ενδεχόμενο, η στόχευση της Ελλάδος εστιάζεται στο μοντέλο λύση που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μη χείρον βέλτιστον.
Η Γερμανία λοιπόν, όπως έχει διαπιστωθεί θα εξέταζε επιμήκυνση 30 ή 50 χρόνια στην αποπληρωμή των δανείων και μείωση των επιτοκίων.
Το χρέος καθίσταται πιο εξυπηρετήσιμο και με αναγωγή, λογιστική αναγωγή προκύπτει όφελος για το χρέος των 320 δισεκ. που ουσιαστικά είναι χρέος 245 δισεκ. γιατί θα αφορά μόνο τα δάνεια του επίσημου τομέα περίπου 70-80 δισεκ.
Βέβαια υπάρχουν σκέψεις για έκδοση private placement 3 δισεκ. 3ετούς διάρκειας με στήριξη και ελληνικών τραπεζών έως το 30% της έκδοσης αλλά ακόμη και εκδόσεις μέσα στο 2014 και 2015 ώστε να επιμηκύνουν την αποπληρωμή υφιστάμενων ομολόγων.
Η λύση του haircut έχει προφανές αποτέλεσμα αλλά προσκρούει στην πολιτική άρνηση της Ευρώπης να βοηθήσει καταλυτικά την Ελλάδα.
Η επιμήκυνση βοηθάει στην αντικειμενικά καλύτερη εξυπηρέτηση του χρέους μέσω της μείωσης των τόκων αλλά το χρέος θα συνεχίσει να υφίσταται χωρίς να αλλάζει σε απόλυτα μεγέθη.
Συν τοις άλλοις με επιμήκυνση 30 ή 50 χρόνια η Ελλάδα θα είναι σε ομηρία 30 με 50 χρόνια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης