Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Guardian: Εν μέσω Συμπληγάδων η ελληνική κυβέρνηση - Αρνείται να λάβει νέα μέτρα, ενώ οι δανειστές δυσανασχετούν - Αμφιλεγόμενος ο προϋπολογισμός - Ρευστό το πολιτικό σκηνικό

tags :
Guardian: Εν μέσω Συμπληγάδων η ελληνική κυβέρνηση - Αρνείται να λάβει νέα μέτρα, ενώ οι δανειστές δυσανασχετούν - Αμφιλεγόμενος ο προϋπολογισμός - Ρευστό το πολιτικό σκηνικό
Στο μεγάλο στοίχημα της ελληνικής κυβέρνησης, το οποίο δεν είναι άλλο από τη δέσμευσή της πως δεν θα ληφθούν νέα μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα, εστιάζει η Guardian.
"H ελληνική κυβέρνηση επιμένει πως το τέλος της λιτότητας βρίσκεται κοντά... αλλά μπορεί να τα καταφέρει;" διερωτάται η εφημερίδα.
Όπως εξηγεί η Guardian, εν μέσω αυξημένων πολιτικών εντάσεων στο εσωτερικό της χώρας και διαρκούς απογοήτευσης στο εξωτερικό, η ελληνική κυβέρνηση παρουσίασε χθες τον προϋπολογισμό του 2014, τον πιο φιλόδοξο προϋπολογισμό των τελευταίων ετών, αφού για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό, προβλέπεται επιστροφή της οικονομίας στην ανάπτυξη και παραγωγή πρωτογενούς πλεονάσματος.
Λίγες μόλις ώρες πριν την κρίσιμη σημερινή συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Angela Merkel, η ελληνική κυβέρνηση πιστοποίησε και με τη βούλα πλέον πως η Ελλάδα το 2014 θα επιστρέψει στην ανάπτυξη (0,6%).
"H παρουσίαση του προϋπολογισμού του 2014 ήρθε ταυτόχρονα με την προσωρινή διακοπή των διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας, με τους εκπροσώπους των δανειστών να αποχωρούν από την Αθήνα χωρίς να έχει επιτευχθεί οριστική συμφωνία, καθώς πολλά από τα καυτά θέματα παραμένουν ακόμη ανοιχτά", υποστηρίζει στη συνέχεια η εφημερίδα. Όπως προσθέτει, την ίδια ώρα η κριτική που δέχεται η ελληνική κυβέρνηση για τους χειρισμούς της αρχίζει εκ νέου να παίρνει την ανιούσα. "Πολύ υπουργοί Οικονομικών στην Ευρωζώνη έχουν αρχίσει να χάνουν την υπομονή τους με την Ελλάδα" δήλωσε χθες ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, προκαλώντας νέα αναστάτωση.
Όπως σημειώνει η Guardian, το μεγάλο ζητούμενο για την Ελλάδα είναι η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού για το 2014. Κάθε τρύπα στον προϋπολογισμό ανοίγει την πόρτα σε νέα μέτρα και σε περισσότερη λιτότητα. Πως θα αντέξει όμως νέα μέτρα ένας πληθυσμός που έχει δει το εισόδημά του να μειώνεται κατά 40% από την έναρξη της κρίσης; "Οι πιέσεις για την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά αυξάνονται", προειδοποιεί η εφημερίδα, διαμηνύοντας πως ήδη αρκετοί βουλευτές της κυβέρνησης συνασπισμού έχουν δηλώσει πως δεν θα ψηφίσουν κανένα νέο μέτρο.
"Μέσα σε ένα άκρως εύθραυστο πολιτικά κλίμα, η προοπτική για νέα μέτρα όχι μόνο προκαλεί τριγμούς στη συγκυβέρνηση, αλλά ταυτόχρονα αυξάνει την εχθρικότητα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Την ώρα μάλιστα που ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει προβάδισμα στις τελευταίες δημοσκοπήσεις...", σπεύδει να προσθέσει η εφημερίδα.  
"Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα επιχειρήσει κατά τη σημερινή συνάντησή του με τη Γερμανίδα Καγκελάριο να της στείλει το μήνυμα πως ο ελληνικός λαός δεν μπορεί να αντέξει άλλα μέτρα. Το πιθανότερο είναι ο Σαμαράς να ζητήσει από τη Merkel να παρέμβει η ίδια στη διαπραγμάτευση με την τρόικα, αλλά το Βερολίνο έχει ήδη κάνει γνωστές τις προθέσεις τους: Η Merkel θα ενημερωθεί από τον Σαμαρά, δεν θα διαπραγματευθεί μαζί του...", καταλήγει το δημοσίευμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης