Διεθνή

Στο… «ράφι» τα ισλανδικά ομόλογα – Αβεβαιότητα στην αγορά της χώρας

Στο… «ράφι» τα ισλανδικά ομόλογα – Αβεβαιότητα στην αγορά της χώρας
Στο «ράφι» αφήνει τα σχέδια της να πουλήσει τα πρώτα της Ευρωομόλογα σε διάστημα 5 ετών η Ισλανδία, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της χώρας, Steingrimur Sigfusson.
Φαίνεται πως το 2006 ο Ισλανδός Πρόεδρος, Olafur R. Grimsson, αρνήθηκε να υπογράψει συμφωνία 5 εκατ. δολαρίων για τα χρέη των καταθετών, σύμφωνα με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ολλανδία.
«Είναι προφανές ότι πρέπει να αξιολογήσουμε την κατάσταση και να κάνουμε μια προσπάθεια να δούμε τι θα φέρει το επόμενο διάστημα», δήλωσε στο Ρέικιαβικ ο Ισλανδός ΥΠΟΙΚ, ενώ προσέθεσε ότι «δεν είναι ξεκάθαρο ότι θα διευθετηθεί το θέμα τις επόμενες ημέρες και ότι θα πρέπει να επαναξιολογηθούν τα θέματα που ήδη βρίσκονταν υπό επεξεργασία».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ισλανδία ήλπιζε να αξιοποιήσει στις διεθνείς αγορές ομολόγων το τρέχον έτος ως 713 εκατ. ευρώ ληξιπρόθεσμα ομόλογα. Παράλληλα, οι προσπάθειες της χώρας να αποκαταστήσει τις διεθνείς σχέσεις των επενδυτών, στον απόηχο της κατάρρευσης του τραπεζικού της συστήματος το 2008, ώθησε τα swaps της πιστωτικής της χρεοκοπίας χαμηλότερα από εκείνα της Ισπανίας για το μήνα που διανύουμε.
«Η αβεβαιότητα της ισλανδικής αγοράς θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι επενδυτές θα απαιτήσουν υψηλότερα ασφάλιστρα έναντι της κάλυψης για πιθανή χρεοκοπία της χώρας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Valdimar Armann, οικονομολόγος στο Ρέικιαβικ.
Όσον αφορά στο νόμισμα της χώρας, το οποίο η κεντρική ισλανδική τράπεζα προσπαθεί να προφυλάξει από τα… «μποφόρ» του κεφαλαιακού ελέγχου, άγγιξε χαμηλό 10 μηνών στην προχθεσινή διαπραγμάτευσή του.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης Moody’s και S&P τοποθετούν το ισλανδικό χρέος στην κατώτερη επενδυτική βαθμίδα.
Που θα οδηγηθούν τελικά οι εξελίξεις σ’ αυτή τη χώρα;…

Μίνα Κωστοπούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης