Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας ο Γ. Στουρνάρας (ΥΠΟΙΚ) -Δεν θα ληφθούν άλλα οριζόντια μέτρα - Οι θυσίες του λαού πιάνουν τόπο

tags :
Αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας ο Γ. Στουρνάρας (ΥΠΟΙΚ) -Δεν θα ληφθούν άλλα οριζόντια μέτρα - Οι θυσίες του λαού πιάνουν τόπο
Την αισιοδοξία του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, αμέσως μετά την παράδοση του κρατικού προϋπολογισμού του 2014 στον πρόεδρο της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη.
«Οι θυσίες του ελληνικού λαού πιάνουν τόπο», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας και διαβεβαίωσε ότι δεν θα ληφθούν άλλα οριζόντια μέτρα.
Ο υπουργός Οικονομικών, αναφέρθηκε άλλωστε χθες, στην εντυπωσιακή δημοσιονομική προσαρμογή που έχει σημειώσει η Ελλάδα.
"Στη διάρκεια των τελευταίων 15 μηνών, η ελληνική κυβέρνηση έθεσε και πάλι εντός τροχιάς το πρόγραμμα προσαρμογής, επιταχύνοντας τη δημοσιονομική προσαρμογή, βελτιώνοντας την ανταγωνιστικότητα και εφαρμόζοντας διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε μια ευρεία γκάμα περιοχών", εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών.
Ταυτόχρονα, εξέφρασε την εκτίμησή του πως μέχρι τα τέλη του 2013 θα έχει ολοκληρωθεί πάνω από το 80% της δημοσιονομικής προσαρμογής που απαιτείται προκειμένου να μειωθεί το ελληνικό χρέος σε βιώσιμα επίπεδα μέχρι το 2020.
"Η εμπιστοσύνη σταδιακά αποκαθίσταται και σήμερα η κυβέρνηση είναι πιο αισιόδοξη για το μέλλον", ανέφερε ο κ. Στουρνάρας.
Παράλληλα σημείωσε πως "η Ελλάδα θα αναλάβει σε λίγες εβδομάδες την προεδρία της ΕΕ, όχι ως μια χώρα σε κρίση αλλά ως μια χώρα σε τροχιά ανάκαμψης".
Η Ελλάδα, συνέχισε ο κ. Στουρνάρας, έχει περάσει πολλά από το 2009, αλλά χάρη στις θυσίες των Ελλήνων και τη στήριξη των εταίρων της, όχι μόνο εξαλείφθηκε ο κίνδυνος εξόδου από το ευρώ, αλλά "αποδείξαμε επίσης ότι η αμοιβαία δέσμευσή μας στην ευρωπαϊκή αξία της αλληλεγγύης μας ενώνει", ανέφερε χαρακτηριστικά.
Εξέφρασε, παράλληλα, την ελπίδα ότι η Ελλάδα θα συμβάλλει στην εμβάθυνση και την ενίσχυση της οικονομικής και πολιτικής συνεργασίας, συνεχίζοντας τα σημαντικά επιτεύγματα της λιθουανικής προεδρίας.
Αναλύοντας τις προτεραιότητες της κυβέρνησης, ο υπουργός Οικονομικών έδωσε έμφαση στην ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.
Στα 812 εκατ. ευρώ αναμένεται το πρωτογενές πλεόνασμα το 2013, σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού, το οποίο παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ενώ η ύφεση αναμένεται να διαμορφωθεί στο -4%.
Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του νέου Προϋπολογισμού το πρωτογενές πλεόνασμα εφέτος θα ανέλθει  στο 0,4% του ΑΕΠ και το 2014 στο 1,6% του ΑΕΠ ή 2,9 δισ. ευρώ.
Το δημοσιονομικό έλλειμμα για το 2013 υπολογίζεται σε 2,2% του ΑΕΠ (3,9 δισ. ευρώ) και σε 2,3% του ΑΕΠ (4,2 δισ. ευρώ) για το 2014.
Ο προϋπολογισμός εκτιμά πως η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει σε ανάπτυξη το 2014 με ρυθμό 0,6%, έναντι ύφεσης 4% φέτος, ενώ η ανεργία θα υποχωρήσει στο 24,5%, έναντι 25,5% το 2013.
Υπολογίζεται επίσης ότι το Κράτος θα αποπληρώσει μέχρι το τέλος του 2013 χρέη 6,6 δισ. ευρώ.
"Καταθέσαμε σήμερα, προς συζήτηση στη Βουλή των Ελλήνων, το Σχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2014.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης