Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Τι «είδε» η Bank of America Merrill Lynch κατά την επίσκεψη της στην Ελλάδα – Ποιες εισηγμένες έβαλε στη λίστα των προτιμήσεων της – Ποια είναι η άβολη αλήθεια που διαπίστωσε για την ελληνική οικονομία…

tags :
Τι «είδε» η Bank of America Merrill Lynch κατά την επίσκεψη της στην Ελλάδα – Ποιες εισηγμένες έβαλε στη λίστα των προτιμήσεων της – Ποια είναι η άβολη αλήθεια που διαπίστωσε για την ελληνική οικονομία…
Πρώιμες χαρακτηρίζει τις προσδοκίες που έχουν διαμορφωθεί για την Ελλάδα η Bank of America Merrill Lynch εάν δεν υπάρξει κάποιου είδους ελάφρυνση του χρέους, συστήνοντας στους επενδυτές να προτιμήσουν μετοχές που είτε έχουν εξαγωγικό χαρακτήρα είτε έχουν κάνει σημαντικές προσαρμογές στα λειτουργικά τους κόστη.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την 46σέλιδη έκθεση της Bank of America Merrill Lynch με τίτλο "Greece in EEMEA: Market Wait" (Η Ελλάδα στις αναδυόμενες αγορές: Αναμονή της αγοράς), την οποία συνέταξε μετά την επίσκεψη της σε αρκετές ελληνικές επιχειρήσεις, η αμερικανική τράπεζα τηρεί μια πιο μετριοπαθή στάση, καθώς εάν η ανάπτυξη δεν είναι ισχυρή και δεν υπάρξει ελάφρυνση του χρέους, οι προοπτικές της χώρας θα είναι φτωχές.
Η ένταξη της Ελλάδας στον δείκτη MSCI Emerging index έχει δημιουργήσει ευφορία στις αγορές, καθώς η χώρα δείχνει να σταθεροποιεί την οικονομία της και ο τουρισμός να τη βοηθά σ' αυτό.
Σε δημοσιονομικό επίπεδο, σύμφωνα με την Bank of America Merrill Lynch, η Ελλάδα έχει κάνει σημαντική πρόοδο. Ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος επετεύχθη, ωστόσο η κατάσταση παραμένει εύθραυστη.
Η Bank of America Merrill Lynch ξαναξεκίνησε την κάλυψη της ελληνικής αγοράς με αφορμή την ένταξη της στο δείκτη των αναδυόμενων αγορών του MSCI, με μία προειδοποίηση: Να αποφύγουν οι επενδυτές τις μετοχές των εταιρειών που επηρεάζονται από τη διαμόρφωση του ελληνικού ΑΕΠ και να προτιμήσουν εκείνες που είτε έχουν κάνει σημαντικές προσαρμογές στα λειτουργικά τους κόστη, είτε έχουν εξαγωγικό χαρακτήρα.

Πιθανές σταθμίσεις των ελληνικών μετοχών στον MSCI Emerging index




Κατά την επίσκεψη των αναλυτών της αμερικανικής τράπεζας στην Ελλάδα, υπήρξαν επαφές με την Follie Follie (65%  Ασία), την Τιταν (μεγαλύτερη έκθεση στις ΗΠΑ από ότι στην Ελλάδα), την Σαράντης (60% Ανατολική Ευρώπη), ενώ υπήρξαν επαφές και με τις εγχώρια προσανατολισμένες επιχειρήσεις όπως η Fourlis (Ikea franchisee) και η ΟΠΑΠ (μονοπώλιο). Ενώ τα μεγέθη από αυτές τις εταιρείες δείχνουν σημαντική προσαρμογή στα κόστη, είναι ενδιαφέρον να δούμε πως θα κινηθούν οι διοικήσεις όχι στην προοπτική της μελλοντικής ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, αλλά στη συνέχιση της ύφεσης.
Αυτή η στάση στηρίζεται στην άποψη της Bank of America Merrill Lynch ότι οι Ευρωπαίοι στερούνται γεωπολιτικής και οικονομικής προνοητικότητας, γι' αυτό και το σενάριο που θέλει την Ευρώπη να χειρίζεται το ελληνικό ζήτημα με τέτοιον τρόπο ώστε να μην απειλήσει κάποια νέα κρίση ίσως να μην συγκεντρώνει σοβαρές πιθανότητες.
Άλλωστε η Ελλάδα έχει υποστεί το μεγαλύτερο κόστος προσαρμογής στην ιστορία, μετά την Μεγάλη Ύφεση του 1929:



Η άβολη αλήθεια για την Ελλάδα


Σύμφωνα με την Bank of America Merrill Lynch το προφίλ του ελληνικού χρέους παραμένει μη βιώσιμο. Όμως δεδομένου ότι η χώρα έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της πλέον είναι στο χέρι των Ευρωπαίων πως θα χειριστούν την κατάσταση.
Είναι ξεκάθαρο ότι ένα haircut στα δάνεια του επίσημου τομέα είναι πολιτικά ανέφικτη λύση. Επομένως, το σενάριο της μείωσης του επιτοκίου και της επέκτασης της ωρίμανσης των ομολόγων εμφανίζεται ως η πιθανότερη λύση. Εάν μάλιστα η ανάπτυξη απογοητεύσει και οι μεταρρυθμίσεις καθυστερήσουν ή αναβληθούν, τότε ίσως χρειαστεί ελάφρυνση που μπορεί να φτάνει τα 100 δισ. ευρώ χρέους.
Ωστόσο εδώ υπάρχει ένα τεράστιο ζήτημα, σύμφωνα με την Bank of America Merrill Lynch. Το επιτόκιο του EFSF ήδη έχει μειωθεί σε τέτοιο βαθμό, που σχεδόν ισούται με το επιτόκιο που δανείζεται ο μηχανισμός από τις αγορές. Εάν μειωθεί επομένως το κόστος δανεισμού της Ελλάδας, δεν αποκλείεται ο EFSF να αντιμετωπίσει σοβαρές απώλειες, οι οποίες θα διαμορφώνονται ανάλογα με το επιτόκιο με το οποίο καλείται να δανειστεί ο ίδιος.
Ίσως, μία από τις λύσεις που μπορούν να προωθηθούν είναι να συνδεθεί η μείωση του επιτοκίου με την ολοκλήρωση σειράς μεταρρυθμίσεων, έτσι ώστε να στηριχθεί μια ισχυρότερη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, προτείνει η Bank of America Merrill Lynch.

Τα δύο σενάρια για το ελληνικό χρέος

Πέραν των εκτιμήσεων του Διεθνούς Νομισματικού ταμείου που βλέπουν το ελληνικό χρέος στο 110% μέχρι το 2022 με την προϋπόθεση όμως να υπάρξει ελάφρυνση της τάξεως των 35 δισ. ευρώ (σε διαφορετική περίπτωση θα είναι στο 122%), η Bank of America Merrill Lynch εκτιμά ότι υπάρχουν άλλα δύο σενάρια:

1) Χρέος υπό συνθήκες χαμηλού πρωτογενούς πλεονάσματος

Υπό το σενάριο να υπάρξει μέσο πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ ((από 4,9% που εκτιμά το πρόγραμμα), τότε απαιτείται ελάφρυνση 80 δισ. ευρώ για να φτάσει το χρέος στο 110% μέχρι το 2022. Σε διαφορετική περίπτωση το χρέος θα παραμείνει στο 137% του ΑΕΠ.  

2) Χρέος υπό συνθήκες χαμηλής ανάπτυξης

Υπό το σενάριο να υπάρξει μέση ανάπτυξη ύψους 2% την περίοδο 2014-2022 (από 2,9% που εκτιμούν οι περισσότεροι αναλυτές), και πρωτογενές πλεόνασμα 3%, τότε απαιτείται ελάφρυνση 100 δισ. ευρώ για να φτάσει το χρέος στο 110% μέχρι το 2022. Σε διαφορετική περίπτωση το χρέος θα παραμείνει στο 146% του ΑΕΠ.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης