Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Σε σύγχυση για ακόμη μία φορά αναλυτές για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας – Οι ξένοι βλέπουν ύφεση και το 2014 και οι Έλληνες ανάπτυξη

tags :
Σε σύγχυση για ακόμη μία φορά αναλυτές για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας – Οι ξένοι βλέπουν ύφεση και το 2014 και οι Έλληνες ανάπτυξη
Σε σύγχυση βρίσκονται για ακόμη μία φορά αναλυτές και οικονομολόγοι για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, με τους ξένους να βλέπουν ύφεση και το 2014 ενώ οι Έλληνες ανάπτυξη.
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις, τόσο η Τρόικα, όσο και ο ΟΟΣΑ και οι μεγάλοι αναλυτές των αγορών, θεωρούν ότι η ύφεση θα συνεχιστεί για 7η συνεχόμενη χρονιά, σε αντίθεση με την ελληνική κυβέρνηση και τους εγχώριους αναλυτές που βλέπουν επιστροφή στην ανάπτυξη.
Άλλωστε, σύμφωνα με πληροφορίες, οι μεγάλες διαφορές της ελληνικής κυβέρνησης με την Τρόικα έγκειται στο πως θα κινηθεί η οικονομία της χώρας μας, επομένως και στο πως θα κινηθούν τα έσοδα και οι δαπάνες την επόμενη χρονιά.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί η Τρόικα, η οποία βλέπει ότι η ύφεση θα συνεχιστεί, τότε το χρηματοδοτικό κενό θα διογκωθεί, σε αντίθεση με τις εκτιμήσεις του Μαξίμου.
Πάντως, σε χθεσινή έκθεση του ο ΟΟΣΑ αναφέρει ότι η ύφεση στην Ελλάδα θα διαμορφωθεί στο -0,4% για το 2014 και ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας το 2015 με ρυθμό 1,8%.
Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, η ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας αναμένεται να επανέλθει σε θετικά επίπεδα, από τρίμηνο σε τρίμηνο, κατά τη διάρκεια του 2014, με συνεχή ενίσχυσή της μάλιστα το 2015, στο 1,8%.
Η Citigroup εκτιμά ότι η ύφεση της ελληνικής οικονομίας θα διαμορφωθεί στο 3,8% το τρέχον έτος εκτιμά, ενώ για το 2014 η ύφεση θα συνεχιστεί και θα διαμορφωθεί στο -2,9%.
παράλληλα, σύμφωνα με την Ernst & Young, η συνέχιση της λιτότητας σε συνδυασμό με την αύξηση της ανεργίας αλλά και οι συνεχιζόμενες δυσκολίες στον τραπεζικό τομέα, θα συρρικνώσουν το ΑΕΠ κατά -5,5% το 2013 αλλά και κατά -0,3% το 2014.
Ακόμη, η ομάδα των Γερμανών «Σοφών» που επηρεάζει την κυβερνητική πολιτική της Γερμανίας προβλέπει ότι η ύφεση θα συνεχιστεί στην Ελλάδα και το 2014, τοποθετώντας την μάλιστα στο -1,3%.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι στα stress test που θα υποβληθούν οι ελληνικές τράπεζες, το δυσμενές σενάριο της ΤτΕ περιλαμβάνει ύφεση για την ελληνική οικονομία στο -2% με -2,2%.
Αντιθέτως, με τις αισιόδοξες εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης τάσσονται οι εγχώριοι αναλυτές, με τη Eurobank να εκτιμά ότι η οικονομία θα επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2014, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Alpha Bank ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης για το 2014 θα είναι +1%, αφού  από τις αρχές του νέου έτους θα σημειωθούν θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης.
Αξίζει εδώ να αναφέρουμε ότι μπορεί για τους αναλυτές και τους οικονομολόγους, οι οποίοι δεν εμπλέκονται επενδυτικά με την Ελλάδα, να είναι μία «άσκηση επί χάρτου», ωστόσο για την ίδια την κυβέρνηση, πάνω στις εν λόγω εκτιμήσεις θα διαμορφωθεί η πολιτική προσαρμογής.
Εάν για ακόμη μία φορά οι εκτιμήσεις πέσουν έξω, η πολιτική μπορεί να αποβεί μοιραία τόσο για τη δημοσιονομική ισορροπία όσο και για την βιωσιμότητα των μεγεθών του προϋπολογισμού.
Την ίδια ώρα, για τους επενδυτές που θέλουν να συμπεριλάβουν το βαθμό κινδύνου στις τοποθετήσεις τους για την Ελλάδα, όλη αυτή η σύγχυση το μοναδικό αποτέλεσμα που έχει είναι να αυξάνει σε απαγορευτικά επίπεδα το κόστος δανεισμού των επιχειρήσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης