Τελευταία Νέα
Ελλάδα

H τρόικα φεύγει, τα ανοιχτά ζητήματα παραμένουν - Χωρίς τους δανειστές ο Γ. Στουρνάρας στο άτυπο Eurogroup της Παρασκευής - Στόχος η επίτευξη συμφωνίας έως τις 9 Δεκεμβρίου

tags :
H τρόικα φεύγει, τα ανοιχτά ζητήματα παραμένουν - Χωρίς τους δανειστές ο Γ. Στουρνάρας στο άτυπο Eurogroup της Παρασκευής - Στόχος η επίτευξη συμφωνίας έως τις 9 Δεκεμβρίου
(upd5)Στη διαχείριση του πολιτικού χρόνου μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου (ημερομηνία διεξαγωγής του Eurogroup) εξαντλήθηκε η τελευταία (απογευματινή) συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα, πριν την αναχώρησή της από την Αθήνα.
Επί τάπητος τέθηκαν όλα τα ανοιχτά ζητήματα (δημοσιονομικό κενό, απολύσεις στο δημόσιο, προαπαιτούμενα για τη δόση), χωρίς ωστόσο να κλείσει κανένα από αυτά.
Όπως έχει ήδη αναφέρει το www.bankingnews.gr, οι ξένοι δεν θα συνοδεύσουν τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα στο άτυπο Εurogroup της Παρασκευής (διεξάγεται με αφορμή την επικείμενη ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από την Ελλάδα).
Η επικοινωνία των ξένων με τις ελληνικές αρχές θα συνεχιστεί δια της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (e-mail).

Tι ανέφερε το μεσημέρι το www.bankingnews.gr:


Παραμένει στη σκληρή γραμμή των πλειστηριασμών η τρόικα, η οποία όμως εμφανίστηκε να κάνει ένα βήμα πίσω, όσον αφορά το κλείσιμο φορέων του δημοσίου.
Αυτό προκύπτει από την πρωινή συνάντηση που είχε το οικονομικό επιτελείο με τους δανειστές, οι οποίοι εμφανίστηκαν να επανεξετάζουν το κλείσιμο των ελληνικών αμυντικών συστημάτων, που ζητούσαν επίμονα τις προηγούμενες ημέρες.
Στη συνάντηση με την τρόικα, συμμετείχαν επίσης οι υπουργοί Ανάπτυξης Κ.Χατζηδάκης και Δικαιοσύνης Χ.Αθανασίου.
Βέβαια όλα αυτά θα συζητηθούν στο Eurogroup της 9ης Δεκεμβρίου, καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών θα συνοδέψουν τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα. Πάντως η επίτευξη συμφωνίας φαντάζει δύσκολη.
Να σημειωθεί ότι αύριο θα παρουσιαστεί κανονικά στη Βουλή το σχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2014, από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα.
'Όπως έχει μεταδώσει το bankingnews, οι εξωφρενικές απαιτήσεις των δανειστών για μέτρα ύψους 2,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 850 εκατ. ευρώ προκύπτουν από τη μη υλοποίηση μέτρων που έχουν ψηφιστεί (επιβολή εισφοράς 2 τοις χιλίοις στο τζίρο των επιχειρήσεων υπέρ του ΟΑΕΕ και μείωση των στρατιωτικών συντάξεων), σε καμιά περίπτωση δεν συμβάλουν στην εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης, καθώς η ελληνική πλευρά συζητά για μέτρα κοντά στα 1,5 δισ. ευρώ.
Η τρόικα τηρεί σκληρή έως άκαμπτη στάση για όλη την καυτή ατζέντα της διαπραγμάτευσης: από το δημοσιονομικό μέχρι το χρηματοδοτικό κενό, από τις αποκρατικοποιήσεις μέχρι τις διαρθρωτικές αλλαγές, από το μέλλον των αμυντικών βιομηχανιών μέχρι τη χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων και τη διαθεσιμότητα στο Δημόσιο.
«Το κενό δεν μπορώ να σας πω πόσο είναι ακριβώς. Λεπτό - λεπτό (σ.σ. του ευρώ) το μειώνουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, προσθέτοντας ότι οι πιθανότητες να υπάρξει συμφωνία ως το Eurogroup της 9ης Δεκεμβρίου «είναι 50-50».
Χθες, δεν πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις των επικεφαλής της τρόικας με κυβερνητικούς αξιωματούχους, καθώς τα τεχνικά κλιμάκια εργάζονται πάνω στις παρατηρήσεις του υπουργείου Οικονομικών και των εκπροσώπων των δανειστών, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η διαφορά που υπάρχει μεταξύ των δύο μερών και να κλείσουν τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ.
Οι δανειστές επιμένουν για πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών χωρίς καμιά προστασία ούτε για την πρώτη κατοικία.
Εν μέσω των συζητήσεων για τα μέτρα του 2014, η τρόικα - σύμφωνα με πληροφορίες - άνοιξε και το χρηματοδοτικό ζήτημα της διετίας 2014-2015, το οποίο σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι 10,9 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο επιμερίζεται ως εξής: 4,4 δισ. ευρώ από τον Ιούλιο 2014 έως τέλος του ίδιου έτους και 6,5 δισ. ευρώ για το σύνολο του 2015.
Η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι το κενό είναι μικρότερο, ελπίζοντας ότι θα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 2,8 δισ. ευρώ την επόμενη χρονιά (στη φθινοπωρινή της έκθεση η Κομισιόν ανεβάζει μάλιστα πολύ υψηλότερα το πρωτογενές πλεόνασμα).
Όπως και να διαμορφωθεί τελικά, το «κενό» θα πρέπει να καλυφθεί, πράγμα που μπορεί να γίνει με νέο δανεισμό, μείωση των επιτοκίων, επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής παρελθόντων δανείων και νέα μέτρα ή με ένα συνδυασμό όλων αυτών.
Η κυβέρνηση αποκλείει νέα οριζόντια μέτρα και παρουσιάζει στην τρόικα μέτρα διαρθρωτικής πολιτικής ύψους περίπου 1,5 δισ. ευρώ, ενώ προετοιμάζεται για έξοδο στις αγορές με ομόλογα μικρής διάρκειας για να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό από το Ιούλιο του 2014 και εντεύθεν.
Αύριο οι επικεφαλής της τρόικας, μαζί με τον Γιάννη Στουρνάρα, θα αναχωρήσουν για το Eurogroup. Ο χρόνος επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης