Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Τhe Independent: Ορατός ο κίνδυνος πολιτικής αποσταθεροποίησης στην Ελλάδα και στον Νότο - Δεν αποκλείονται ούτε μαζικές υποβαθμίσεις χωρών, ούτε και νέα haircuts - Τράπεζες - ζόμπι θα αποκτήσει η Ευρωζώνη - Μακρύς ο κατάλογος των προκλήσεων...

tags :
Τhe Independent: Ορατός ο κίνδυνος πολιτικής αποσταθεροποίησης στην Ελλάδα και στον Νότο - Δεν αποκλείονται ούτε μαζικές υποβαθμίσεις χωρών, ούτε και νέα haircuts - Τράπεζες - ζόμπι θα αποκτήσει η Ευρωζώνη - Μακρύς ο κατάλογος των προκλήσεων...
Μια μακρά λίστα με τους κινδύνους και τις προκλήσεις, με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η Ευρωζώνη, παρουσιάζει η εφημερίδα Τhe Independent.
Όπως χαρακτηριστικά τονίζει, μπορεί ο χρόνος αναζωπύρωσης της κρίσης χρέους να μην είναι δυνατόν να προβλεφθεί, ωστόσο τα προβλήματα της Ευρωζώνης είναι πέρα για πέρα εμφανή και καθόλου δυσδιάκριτα.
Ποια είναι αυτά; Η εφημερίδα παρουσιάζει ως εξής:
- Η συνεχιζόμενη αδυναμία της πραγματικής οικονομίας στην Ευρωζώνη αυξάνει τις πιέσεις σε κάθε χώρα ξεχωριστά. Μπορεί στο δεύτερο τρίμηνο του 2013, η Ευρωζώνη να κατάφερε την έξοδό της από την ύφεση (με όρους τεχνικούς), ωστόσο γίνεται εύκολα αντιληπτό πως η οικονομική δραστηριότητα στις ευρωπαϊκές χώρες παραμένει περιορισμένη. Την ίδια ώρα, οι προβλέψεις των Ευρωπαίων για την ανάκαμψη είναι υπερβολικά αισιόδοξος. Η ευρωπαϊκή οικονομία παραμένει εύθραυστη.
- Τα προβλήματα του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος παραμένουν μεγάλα. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες διαθέτουν στα χαρτοφυλάκιά τους μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 1 δισ. ευρώ. Τα επικείμενα stress tests θα ρίξουν φως στις αδυναμίες του ευρωπαϊκού banking, ωστόσο κανείς δεν ξέρει από που θα προέλθουν τα κεφάλαια για την ανακεφαλαιοποίησή τους.
"Αν δεν υπάρξει επείγουσα δράση σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, τα NPLs και οι κεφαλαιακές ελλείψεις θα καταστήσουν τις ευρωπαϊκές τράπεζες ζόμπι... Ζόμπι ανήμπορα να στηρίξουν την πραγματική οικονομία", προειδοποιεί η εφημερίδα.
- Η πρόοδος που σημειώνει η Ευρώπη στο σκέλος των μεταρρυθμίσεων είναι αργή, αντανακλώντας την αδύναμη οικονομική δραστηριότητα και τη μη δημοφιλία - στην κοινή γνώμη - των μέτρων που υιοθετούν οι κυβερνήσεις.
- Οι πολιτικές αναταραχές, τόσο σε εθνικό, όσο και ευρωπαϊκό επίπεδο, δεν αποκλείεται να αυξηθούν εκ νέου. Όπως έχει γίνει αντιληπτό σε Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία και Ιταλία, οι αδύναμες οικονομικές συνθήκες έχουν εντείνει τις πιέσεις στις  κυβερνήσεις, φέρνοντας στο προσκήνιο τον εύθραυστο χαρακτήρα των κυβερνήσεων συνασπισμού.
"Οι αδύναμες χώρες της περιφέρειας μπορεί να χρειαστούν πρόσθετη βοήθεια και διαγραφές χρέους...", προειδοποιεί η εφημερίδα, υποστηρίζοντας τέλος πως τυχόν επιδείνωση της κρίσης θα αυξήσει τον κίνδυνο νέων υποβαθμίσεων των αξιολογήσεων των κρατών μελών...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης