Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Στην αμκ έως 2 δισεκ. της Eurobank θα εκδοθούν νέες μετοχές με θεωρητικό εύρος τιμής 0,30 με 0,55 ευρώ ανάλογα με την option πιθανού στρατηγικού επενδυτή – Θα συμμετάσχουν και οι παλαιοί ιδιώτες μέτοχοι

tags :
Στην αμκ  έως 2 δισεκ. της Eurobank  θα εκδοθούν νέες μετοχές με θεωρητικό εύρος τιμής 0,30 με 0,55 ευρώ ανάλογα με την option πιθανού στρατηγικού επενδυτή – Θα συμμετάσχουν και οι παλαιοί ιδιώτες μέτοχοι
Διφορούμενες εκτιμήσεις έχουν διατυπωθεί στο αν και κατά πόσο στην νέα αύξηση κεφαλαίου της Eurobank μπορούν να συμμετάσχουν οι παλαιοί μέτοχοι καθώς αυτό δεν διευκρινίζεται με σαφή τρόπο.

Στις ανακοινώσεις αναφέρεται ότι η προτεινόμενη αύξηση κεφαλαίου θα πραγματοποιηθεί μέσω διάθεσης μετοχών στην αγορά («marketed equity offering»), στο πλαίσιο της οποίας, το ΤΧΣ, το οποίο κατέχει σήμερα το 95,2% των μετοχών της Eurobank, ενδέχεται να αξιολογήσει τη δυνατότητα απόκτησης σημαντικού μεριδίου μετοχών της Eurobank από έναν ή μια ομάδα θεσμικών επενδυτών («anchor investors»).
Τι σημαίνει αυτό;
Πρωτίστως να αναφερθεί ότι το ύψος της αύξησης κεφαλαίου της Eurobank θα είναι έως 2 δισεκ. ή περίπου 2 δισεκ. ευρώ.
Επειδή πρόκειται για νέα κεφάλαια που θα επενδυθούν και όχι αγορά κοινών μετοχών από το ΤΧΣ καθώς η Eurobank χρειάζεται να αυξήσει τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας θα υλοποιηθεί αύξηση κεφαλαίου με έκδοση κοινών μετοχών.
Σε άλλη περίπτωση π.χ. που η τράπεζα ήταν επαρκής κεφαλαιακά  δεν θα χρειαζόταν αύξηση κεφαλαίου αλλά placement από το ΤΧΣ.
Άρα έχουμε αύξηση κεφαλαίου με έκδοση κοινών μετοχών.
Αυτό σημαίνει ότι θα καθοριστεί τιμή άσκησης δικαιωμάτων προτίμησης και συμμετοχής στην αμκ και βεβαίως βασικό ερώτημα είναι ποιοι θα συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου.
Ας ξεκινήσουμε από την τελευταία ερώτηση.
Στην αύξηση κεφαλαίου της Eurobank θα μπορούν να συμμετάσχουν όλοι οι μέτοχοι οι παλαιοί ιδιώτες μέτοχοι συμπεριλαμβανομένου και του ΤΧΣ.
Ο παλαιός ιδιώτης μέτοχος θα μπορεί να συμμετάσχει.
Βέβαια στόχος της διοίκησης είναι σχεδόν καθολικά η αύξηση κεφαλαίου να καλυφθεί από διεθνή επενδυτικά κεφάλαια είτε με την λογική στρατηγικού επενδυτή, είτε με την συμμετοχή πολλών επενδυτών.
Προφανώς και η εμπλοκή στρατηγικού επενδυτή αν π.χ. αποκτήσει ποσοστό πάνω από 10% ή 20% της Eurobank θα μπορεί να έχει και option για control management που σημαίνει ότι θα έχει ενεργό ρόλο στον καθορισμό της τιμής της αύξησης κεφαλαίου.
Όσον αφορά την τιμή της αύξησης, για να απαντηθεί αξιόπιστα το ερώτημα αυτό θα πρέπει να γνωρίζουμε
1)Που θα είναι η χρηματιστηριακή τιμή τον Ιανουάριο του 2014 της Eurobank
2)Αν θα ισχύσουν οι κανόνες αγοράς ή το παλαιό μοντέλο ο μέσος όρος των τελευταίων συνεδριάσεων μείον 50%
3)Αν θα υπάρξει στρατηγικός επενδυτής.
Απαντήσεις
Επειδή δεν μπορεί να προβλεφθεί η τιμή της Eurobank τον Ιανουάριο θα πάρουμε ως παραδοχή το σήμερα τα 0,58 ευρώ π.χ.
Θεωρούμε ότι θα ισχύσουν οι όροι αγοράς δηλαδή χρηματιστηριακή τιμή π.χ. του Ιανουαρίου του 2014 μείον ένα discount.
Προφανώς η έλευση στρατηγικού επενδυτή θα επιδράσει σημαντικά στον καθορισμό της τιμής καθώς θα εξαρτηθεί αν θέλει να δώσει premium ή όχι.......
Με βάση σημερινά δεδομένα – προσοχή με σημερινά δεδομένα – η τιμή της αμκ της Eurobank θα διαμορφωνόταν στα 0,40 ευρώ με discount 31%.
Ωστόσο π.χ. το 2007 οι τιμές των αμκ προσδιορίζονταν στην Ελλάδα με discount από 40% έως 43% κατά μέσο όρο.
Θεωρητικά ένα λογικό εύρος τιμής είναι 0,30 με 0,55 ευρώ στην αμκ της Eurobank αν το ευνοήσουν οι χρηματιστηριακές συνθήκες....
Υπενθυμίζεται ότι η τιμή της αμκ της Eurobank που κάλυψε εξολοκλήρου το ΤΧΣ ήταν 1,54 ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης