Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Ανεβάζει τον πήχη των μέτρων η τρόικα - Ζητά 2,5 δισ. ευρώ έναντι 1,3 δισ. ευρώ που πρότεινε ο Γ. Στουρνάρας - Συμφωνία έως 9/12 επιδιώκει η Αθήνα - Βαρύ το κλίμα των διαπραγματεύσεων - Λουκέτο στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα βάζει η κυβέρνηση

Ανεβάζει τον πήχη των μέτρων η τρόικα - Ζητά 2,5 δισ. ευρώ έναντι 1,3 δισ. ευρώ που πρότεινε ο Γ. Στουρνάρας - Συμφωνία έως 9/12 επιδιώκει η Αθήνα - Βαρύ το κλίμα των διαπραγματεύσεων - Λουκέτο στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα βάζει η κυβέρνηση
Στα 2,5 δισ. ευρώ διευρύνθηκε σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες η «ψαλίδα» των μέτρων που ζήτησε η τρόικα για την κάλυψη του δημοσιονομικού «κενού» του 2014 κάνοντας ακόμη πιο βαρύ το κλίμα των διαπραγματεύσεων.
Την ίδια στιγμή θυσία στο βωμό των απαιτήσεων της τρόικας γίνονται τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) προκειμένου να προχωρήσει η διαπραγμάτευση και να «γεφυρωθεί» το χάσμα του 1 δισ. ευρώ που χωρίζει τις δύο πλευρές. Αυτό αποφασίστηκε χθες το βράδυ σε κορυφαίο κυβερνητικό επίπεδο μετά το αδιέξοδο του Γιάννη Στουρνάρα με τους δανειστές.
Η νέα «κόκκινη γραμμή» των 1,3 δισ. ευρώ που είχε βάλει η κυβέρνηση στο τραπέζι των συζητήσεων, κατέρρευσε μετά την άρνηση των δανειστών να αποδεχθούν την αποδοτικότητα ορισμένων εκ των διαρθρωτικών μέτρων που προτείνει η ίδια, με αιχμή το νέο φόρο ακινήτων.
Στη χθεσινή διπλή συνάντηση με τον Γιάννη Στουρνάρα και τους συνεργάτες του, η τρόικα αμφισβήτησε έντονα την αποδοτικότητα του νέου φόρου, υποστηρίζοντας ότι δεν πρόκειται να αποδώσει περισσότερα από 2,550 δισ. ευρώ. Αποτέλεσμα η «τρύπα» που δημιουργείται από τις αλλαγές στο νομοσχέδιο να φθάνει τα 350 εκατ. ευρώ, έναντι του αρχικού στόχου (2,9 δισ. ευρώ).
Παράλληλα, δεν έκανε αποδεκτή την πρόταση για περικοπή των κονδυλίων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 250 εκατ. ευρώ, ενώ ζήτησε να εφαρμοστεί το ψηφισμένο μέτρο της μείωσης των στρατιωτικών συντάξεων, το οποίο θα οδηγούσε σε εξοικονόμηση πόρων περίπου 250 εκατ. ευρώ.
Η τελευταία εξέλιξη οδηγεί σε αύξηση τουλάχιστον κατά 100 εκατ. ευρώ (στα 1,4 δισ. ευρώ) του «πακέτου» των μέτρων που προτείνει η κυβέρνηση, ενώ η τρόικα από την πλευρά της επιμένει- σύμφωνα με πληροφορίες- σε μέτρα 2,5 δισ. ευρώ, για να επιτευχθεί ο φιλόδοξος στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα την επόμενη χρονιά.
Αν στο ποσό αυτό προστεθούν και τα 4,186 δισ. ευρώ που αποτελούν το ύψος των επιβαρύνσεων που έχουν εγκριθεί και έχουν ήδη «περάσει» από τη Βουλή στο πλαίσιο του αναθεωρημένου Μεσοπρόθεσμου, τότε οι συνολικές επιβαρύνσεις του 2014 εκτοξεύονται πάνω από τα 6,6 δισ. ευρώ.
Μόνο από τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος το υπουργείο προσβλέπει σε εισπράξεις 2 δισ. ευρώ, ενώ 563 εκατ. ευρώ θα εξοικονομηθούν από τις περικοπές που θα γίνουν στις συντάξεις.
Επίσης περί τα 620 εκατ. ευρώ θα προκύψουν από τις παρεμβάσεις στο χώρο της υγείας, ενώ δημοσιονομικό όφελος 290 εκατ. ευρώ θα έχει ο προϋπολογισμός από το κλείσιμο οργανισμών και φορέων του Δημοσίου.
Ωστόσο ο μεγάλος όγκος των εισπράξεων θα προέλθει από τη φορολόγηση της ιδιοκτησίας.
«Υπήρξε «φασούλι» από το φόρο ακινήτων, τα 100 εκατομμύρια plus τα κουβεντιάζουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά μετά το τέλος της δεύτερης συνάντησης του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα, κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών.
Στελέχη του οικονομικού επιτελείου προσδιορίζουν μάλιστα το επιπλέον κενό από τον ενιαίο φόρο στα 150 εκατ. ευρώ.
Ο κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, επιβεβαίωσε ακόμα την πληροφορία για ενστάσεις που προβάλει η τρόικα σχετικά με την περαιτέρω περικοπή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) για να καλυφθούν οι «τρύπες», λέγοντας ότι: «το συζητάμε και για το ΠΔΕ».
Η πορεία των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές χαρακτηρίζεται από το υπουργείο Οικονομικών «δύσκολη», εκφράζεται ωστόσο αισιοδοξία για επιτυχή κατάληξη μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου, ημερομηνία - σταθμός για την ελληνική πλευρά.
Τη συγκεκριμένη ημερομηνία θα συνεδριάσει το Eurogroup, και η κυβέρνηση προετοιμάζεται για να παρουσιάσει συγκεκριμένα στοιχεία από τα οποία θα φαίνονται τα αποτελέσματα ως προς την υλοποίηση των τεσσάρων προαπαιτούμενων δράσεων (σχέδιο αναδιάρθρωσης αμυντικών βιομηχανιών και ΛΑΡΚΟ, πρόγραμμα διαθεσιμότητας δημοσίων υπαλλήλων, Κώδικας Δικηγόρων και αποπληρωμή οφειλών του Δημοσίου προς ΕΥΔΑΠ- ΕΥΑΘ).
Για τις τελευταίες εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, ενημερώθηκε αργά χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης