Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Ρεκόρ συμμετοχής, 1.100 εργαζόμενοι αποχώρησαν από την Eurobank – Πλήρης επιβεβαίωση του www.bankingnews.gr - Πάνω από 55 εκατ. ευρώ ετησίως η μείωση του μισθολογικού κόστους - Στα 200 εκατ οι συνέργειες με ΤΤ

Ρεκόρ συμμετοχής, 1.100 εργαζόμενοι αποχώρησαν από την Eurobank – Πλήρης επιβεβαίωση του www.bankingnews.gr - Πάνω από 55 εκατ. ευρώ ετησίως η μείωση του μισθολογικού κόστους - Στα 200 εκατ οι συνέργειες με ΤΤ
(upd)Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013 και εντός του χρονοδιαγράμματος που είχε ορισθεί, το Πρόγραμμα Εθελούσιας Εξόδου της Eurobank, στο οποίο δήλωσαν συμμετοχή περί τους 1.100 εργαζομένους, επιβεβαιώνοντας πλήρως το www.bankingnews.gr.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, επιτεύχθηκε ισορροπημένη κατανομή των εργαζομένων που έκαναν χρήση του Προγράμματος, μεταξύ του δικτύου και των διοικητικών υπηρεσιών.
Η κατανομή αυτή βοηθά την αναδιάρθρωση και επιτρέπει την επίτευξη των συνεργειών στο πλαίσιο και των συγχωνεύσεων με το νέο ΤΤ και την Proton Bank. Ειδικότερα διευκολύνεται:
•    Ο περιορισμός του κόστους στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης της Eurobank
•    Η ομαλή απορρόφηση του διοικητικού προσωπικού του νέου Τ.Τ. και της Proton
Όπως είναι γνωστό, το δίκτυο του Τ.Τ. διατηρεί την αυτόνομη λειτουργία στην εξυπηρέτηση των πελατών του βάσει της στρατηγικής που έχει αποφασισθεί.
Ως αποτέλεσμα της επιτυχημένης υλοποίησης του Προγράμματος Εθελούσιας Εξόδου, η μείωση του μισθολογικού κόστους εκτιμάται σε άνω των  55 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως.
Μέσω της ενοποίησης κεντρικών υπηρεσιών και πληροφοριακών συστημάτων του νέου ΤΤ και της Proton Bank, πέραν της αποτελεσματικότερης λειτουργίας, επιτυγχάνονται σημαντικές συνέργειες.
Οι συνολικές συνέργειες από τη συγχώνευση του νέου ΤΤ και της Proton υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσουν  τα  200 εκατομμύρια  ετησίως.
Παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του λειτουργικού μοντέλου της Τράπεζας, με έμφαση στην ανάδειξη των συνεργειών στις σχέσεις με τους πελάτες.
Εχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank κατά 2 δις ευρώ περίπου, με στόχο την ομαλή και επιτυχή επιστροφή της Τράπεζας στον ιδιωτικό τομέα, με εισροή σημαντικών κεφαλαίων από το εξωτερικό και με προφανή οφέλη για το δημόσιο συμφέρον, καθώς και την περαιτέρω ενδυνάμωση του κεφαλαιακού δείκτη της Τράπεζας με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση των αναγκών των πελατών και την χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.

Νωρίτερα το www.bankingnews.gr ανέφερε:


Ρεκόρ συμμετοχής σημειώθηκε στο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου της Eurobank καθώς 1100 εργαζόμενοι αποχώρησαν.
Θα πρέπει να αναφερθεί ότι μεταξύ Ιουνίου του 2013 και Απριλίου του 2014 θα αποχωρήσουν από το ελληνικό banking σωρευτικά περίπου 6600 εργαζόμενοι.
Στην Eurobank με βάση την κατανομή περίπου 1060 άτομα προήλθαν από την τράπεζα και περίπου 40 από τις θυγατρικές.
Το κόστος της εθελουσίας εκτιμάται μεταξύ 60 και 70 εκατ ευρώ.
Η εθελουσία ήταν μια απαραίτητη κίνηση ώστε να μειωθεί το λειτουργικό κόστος.
Ωστόσο η μείωση του προσωπικού μέσω της εθελουσίας είχε ως αποτέλεσμα να αποχωρήσουν και ορισμένα ικανότατα στελέχη όπως ο Κάβαλος, η Τριβιζά, ο Θεοδώρου, η Σουσάρη κ.α.
H εξέλιξη αυτή προβλημάτισε αλλά είναι γεγονός ότι ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα της Eurobank είναι η πληθώρα στελεχών που διαθέτει σε νευραλγικούς τομείς.
Να αναφέρουμε ότι ειδικά ο Κάβαλος θεωρείται από τα πλέον έμπειρα στελέχη με εξειδίκευσης στις χορηγήσεις προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Βοήθησε την Eurobank να ισχυροποιηθεί στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είχε θετικό ρόλο και συμβολή στην ανάπτυξη της τράπεζας.
Ωστόσο παρά την αποχώρηση αυτών των στελεχών η Eurobank διαθέτει ικανότατα στελέχη τα οποία μπορούν να αναπληρώσουν τις αποχωρήσεις βασικών στελεχών.
Ορισμένα στελέχη του ανταγωνισμού έσπευσαν να διοχετεύσουν πληροφορίες ή απόψεις όχι φιλικές προς την Eurobank.
Είναι γεγονός ότι αποχώρησαν βασικά στελέχη της Eurobank αλλά και στελέχη που απάρτιζαν ολόκληρη την διοικητική πυραμίδα διευθύνσεων αλλά ακόμη και τέτοιες κινήσεις η τράπεζα μπορεί να απορροφήσει.  

Προχωράει και η εθελουσία της Εθνικής 2000 εργαζομένων

Την νέα αναπροσαρμοσμένη πρόταση για εθελουσία έως 2000 εργαζομένων έχει υποβάλλει η Εθνική στην Τρόικα.  
Να σημειωθεί ότι η DGCom και γενικότερα η Τρόικα είχαν θέσει προσκόμματα στην αρχική πρόταση της Εθνικής, με έμφαση την βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων της Εθνικής τράπεζας.
Η πρόταση της Τρόικα ήταν  ξεκάθαρη να μπει σε καθεστώς εκκαθάρισης το Ταμείο Αυτασφάλειας και να υπάρξει μερική αποζημίωση του προσωπικού της Εθνικής τράπεζας σε ποσοστό 25% ή 40% ή 60% ανάλογα και με ηλικιακά κριτήρια.  
Η Εθνική τράπεζα θα καταβάλλει πρόσθετα 40 εκατ στο Ταμείο αλλά υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις για το κατά πόσο μπορεί να αποπληρωθεί το δάνειο των 75 εκατ που έλαβε το Ταμείο Αυτασφάλισης από την Εθνική τράπεζα.
Η Εθνική με βάση πληροφορίες είχε προτείνει να καταβάλλει το 2% των εργοδοτικών εισφορών σύμφωνα με νέα πρόταση που υπέβαλλε αλλά το ερώτημα που εγείρεται είναι μπορεί η Εθνική να διαχειριστεί το πρόβλημα του Ταμείου;
Η πλευρά της Τρόικα υποστηρίζει ότι η Εθνική πρέπει να προστατέψει τα συμφέροντα της και να ελαχιστοποιήσει τα κεφάλαια που καταβάλλει στα Ταμεία.
Τα 75 εκατ του δανείου που έχει χορηγηθεί μπορεί να αποπληρωθεί;
Οι εμπράγματες εξασφαλίσεις του δανείου είναι τέτοιες που διασφαλίζουν την Εθνική τράπεζα;
Αν υπάρξει εκκαθάριση του Ταμείου Αυτασφάλισης ποια θα είναι η ζημία που θα υποστεί η Εθνική;

Εθελουσία 800 εργαζομένων και από την Alpha bank

Εθελουσία έξοδο περίπου 800 εργαζομένων εξετάζει και η Alpha bank στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης που πραγματοποιείται στο σκέλος των εξόδων από το σύνολο των ελληνικών τραπεζών.
Με βάση πληροφορίες περίπου 350 εργαζόμενοι θα προέρχονται από την Emporiki bank και 450 εργαζόμενοι από την Alpha bank.
Να σημειωθεί ότι ο μέσος όρος ηλικίας των εργαζομένων στην Alpha bank είναι 52 έτη και στην Emporiki bank 41 χρόνια.
Το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου αν υπολογιστεί με βάση τους όρους της Πειραιώς κοστολογείται στα 40 εκατ ευρώ.

Εθελουσία 450 εργαζομένων στην Citibank Ελλάδος

Μετά από την δραματική συρρίκνωση του προσωπικού και των καταστημάτων, σύμφωνα με πηγές έρχεται και νέο κύμα μείωσης προσωπικού και καταστημάτων που αποτελεί το τελευταίο ή κατά το ορθότερο προτελευταίο επεισόδιο του δράματος.
Θα κλείσει άλλα 8 με 10  καταστήματα με στόχο να μείνει το προσεχές διάστημα τελικώς με 3 ή 4 καταστήματα ενώ σχεδιάζει μέσω προγράμματος εθελουσίας εξόδου που δεν θα έχει τα χαρακτηριστικά του προηγούμενου να μειώσει το προσωπικό κατά 45% με 50% ή περίπου 450 εργαζομένους.

Εθελουσία 100-120 εργαζομένων και στην Attica bank

Εθελούσια έξοδο 100-120 εργαζομένων αλλά και πολλές εσωτερικές κινήσεις μείωσης των εξόδων και αύξησης των εσόδων σχεδιάζει η Attica bank ώστε το αργότερο το α΄ τρίμηνο του 2014 θα περάσει σε κέρδη.

(πρώτη ενημέρωση 18 Νοεμβρίου 2013, 08:11)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης