Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Συμφωνία με την τρόικα έως τις 9/12 επιδιώκει το οικονομικό επιτελείο αλλά παραμένει «σφίγγα» για τα μέτρα του 2014 - Στουρνάρας: Δεν θα θιγούν μισθοί και συντάξεις - Oι πλειστηριασμοί μπορεί να προκαλέσουν πολιτική αποσταθεροποίηση, λέει η κυβέρνηση

Συμφωνία με την τρόικα έως τις 9/12 επιδιώκει το οικονομικό επιτελείο αλλά παραμένει «σφίγγα» για τα μέτρα του 2014 - Στουρνάρας: Δεν θα θιγούν μισθοί και συντάξεις - Oι πλειστηριασμοί μπορεί να προκαλέσουν πολιτική αποσταθεροποίηση, λέει η κυβέρνηση
(upd8)Τον στόχο της κυβέρνησης, για επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές μέχρι τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 9 Δεκεμβρίου, γνωστοποίησε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας αργά το βράδυ της Δευτέρας, μετά το πέρας της συνάντησής του με τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου.
"Η κυβέρνηση βαδίζει με τη λογική να υπάρξει συμφωνία μέχρι την 9η Δεκεμβρίου που θα συνεδριάσει το Eurogroup", τόνισε ο κ. Στουρνάρας, εξερχόμενος του Μαξίμου, όπου βρέθηκε για να ενημερώσει τον κ. Σαμαρά για την έκβαση των δύο συναντήσεων που είχε με τους εκπροσώπους των δανειστών σήμερα.
"Δύσκολο μεν, αλλά νομίζω ότι μπορούμε" πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών, αναφερόμενος στην επιδίωξη της ελληνικής πλευράς για επίτευξη συμφωνίας τον Δεκέμβριο.
Ο κ. Στουρνάρας χαρακτήρισε δύσκολες τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, επισημαίνοντας πως λόγω της αλλαγής του φόρου ακινήτων υπάρχει μια επιβάρυνση στο δημοσιονομικό κενό. "Προσπαθούμε να το καλύψουμε", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, ξεκαθαρίζοντας πάντως πως δεν πρόκειται να υπάρξουν μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις. Δήλωσε όμως ότι το ενιαίο μισθολόγιο θα εφαρμοστεί.
Ο κ. Στουρνάρας τόνισε επίσης πως δεν υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας, όμως, όπως εξήγησε, "για λόγους ουσίας και πολιτικής πρέπει να βρεθεί λύση".

Η πορεία των δύο συναντήσεων Στουρνάρα - τρόικας
Kλειστά κρατά η κυβέρνηση τα χαρτιά της για τα μέτρα του 2014, μετά και τη δεύτερη απογευματινή συνάντηση που είχε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας με τους αξιωματούχους της τρόικας.
Σημειώνεται ότι στην απογευματινή συνάντηση Στουρνάρα - τρόικας δεν μετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας και ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης.
Η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να κρατά κλειστά τα χαρτιά της για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν θα υπάρξουν νέα επώδυνα μέτρα για τα ελληνικά νοικοκυριά το 2014, δεδομένου ότι η ελληνική πλευρά έχει εγκαταλείψει κάθε "κόκκινη γραμμή" και καθώς δεν επιθυμεί να έρθει σε ρήξη με τους δανειστές.
Αν και η πρωινή συνάντηση μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και της τρόικας έδειξε ότι υπήρχαν δείγματα προόδου, μειώνοντας κατά 200 εκατ. ευρώ τις παρεμβάσεις που ζητούν οι δανειστές για το 2014, εντούτοις οι επαφές συνεχίζονται, ενόψει και της κατάθεσης του νέου προϋπολογισμού την Πέμπτη στη Βουλή. Οι συναντήσεις και οι διαβουλεύσεις μέχρι την Πέμπτη θα είναι συνεχείς.
Νωρίτερα η τρόικα είχε συνάντηση και με τον υπουργό Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκη, στη διάρκεια της οποίας κυριάρχησε το θέμα με τους πλειστηριασμούς στα ακίνητα, ακόμη κι αν πρόκειται για την πρώτη κατοικία.
"Αν περάσουν οι πλειστηριασμοί, η κυβέρνηση θα πέσει", προειδοποιούν σε δραματικούς τόνους κορυφαίοι παράγοντες της κυβέρνησης, επαναφέροντας στο προσκήνιο τον κίνδυνο πολιτικής αποσταθεροποίησης της χώρας.

Τι ανέφερε νωρίτερα το www.bankingnews.gr:

Στα 200 εκατ. ευρώ έχει περιοριστεί η διαφορά για τα μέτρα του 2014 μεταξύ της κυβέρνησης και της τρόικα. Η πρώτη συνάντηση μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, με τους εκπροσώπους των δανειστών,  ολοκληρώθηκε στις 2 το μεσημέρι.
Όπως επισημαίνει ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών που μετείχε σε αυτές τις διαπραγματεύσεις, η διαφορά ανάμεσα στην κυβέρνηση και την τρόικα για τα μέτρα του 2014, έχει περιοριστεί στα 200 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο του ΥΠΟΙΚ, οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες παρά την πρόοδο που σημειώθηκε σήμερα.
Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews, «κόψιμο» των επιχορηγήσεων σε φορείς  και νομικά πρόσωπα που δεν υποβάλλουν σχέδια  προϋπολογισμών και  νέες περικοπές στα κονδύλια του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, η «λίστα» με τα μέτρα για το 2014 που συζήτησε από τις 9 το πρωί ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, με τους εκπροσώπους της τρόικα.Η «κόκκινη γραμμή» της κυβέρνησης για το ύψος  αυτών των παρεμβάσεων έχει ήδη καταρρεύσει, ενώ είναι θέμα χρόνου- όπως όλα δείχνουν- να 'ρθει και η παραδοχή ότι ο «λογαριασμός» δεν βγαίνει εάν δεν ληφθούν οριζόντια δημοσιονομικά μέτρα.
O υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας έχει ήδη ανεβάσει τον πήχη των μέτρων της επόμενης χρονιάς στα 1,3 – 1,5 δισ. ευρώ, εγκαταλείποντας τη θέση περί δημοσιονομικού «κενού» το πολύ 500-700 εκατ. ευρώ, το οποίο θα καλυφθεί αποκλειστικά με διαρθρωτικά μέτρα.
Σήμερα θα αρχίσει και πάλι στο υπουργείο Οικονομικών το «παζάρι» με τους επικεφαλής της τρόικας για τα προαπαιτούμενα της δόσης του 1 δισ. ευρώ , το κλείσιμο του δημοσιονομικού κενού της επόμενης χρονιάς, τις διαρθρωτικές αλλαγές και τις αποκρατικοποιήσεις.
Την ώρα που η ελληνική πλευρά επιμένει ότι το κενό του 2014 μπορεί να καλυφθεί με διαρθρωτικά μέτρα και διαρρηγνύει τα ιμάτιά της ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν οριζόντια μέτρα με περικοπές μισθών και συντάξεων, πηγές από τους δανειστές επισημαίνουν με νόημα ότι όλα είναι ανοικτά στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης.
Το οικονομικό επιτελείο υποστηρίζει ότι το κενό- το ακριβές ύψος του οποίου δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα- μπορεί να καλυφθεί από:
-Την τόνωση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων και την αντιμετώπισης της εισφοροδιαφυγής και της εισφοροαποφυγής. Μόνο που η τρόικα περιορίζει το δημοσιονομικό όφελος από το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας μόλις στα 250-300 εκατ. ευρώ.
-Τη βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης και διοίκησης, με όφελος 381 εκατ. ευρώ, όπως αναφέρεται και στο προσχέδιο του προϋπολογισμού.
- Την αυστηρή εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στο στενό και ευρύτερο Δημόσιο Τομέα. Διαπιστώνεται ότι πολλοί οργανισμοί και φορείς του Δημοσίου με διάφορα «τρικ» που έχουν εφεύρει αποφεύγουν την καθολική εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου.  Όμως και στην περίπτωση αυτή το όφελος σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 150 εκατ. ευρώ.
- Το «κόψιμο» των επιχορηγήσεων σε φορείς του δημοσίου που δεν υποβάλλουν προϋπολογισμούς, παρά την υποχρέωση την οποία έχουν βάσει του σχετικού νόμου.
-Νέες συγχωνεύσεις και καταργήσεις οργανισμών, ιδίως στους τομείς της Υγείας και της Παιδείας.
- Νέες περικοπές κατά 250 εκατ. ευρώ στα κονδύλια του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων

Στη σημερινή συνάντηση με τους ξένους η κυβέρνηση θα υποστηρίξει τη διαπραγματευτική της θέση με «όχημα» το πρωτογενές πλεόνασμα που πρόκειται να επιτύχει από φέτος, για το οποίο όμως θα αποφανθεί οριστικά η Eurostat τον ερχόμενο Απρίλιο, πράγμα το οποίο θα αξιοποιήσει η πλευρά των δανειστών για να περάσει τα μέτρα λιτότητας που σχεδιάζει.
Το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 344 εκατ. ευρώ). Ωστόσο πηγές του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους τονίζουν ότι το πλεόνασμα μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και τα 730 εκατ. ευρώ, εξέλιξη που θα έχει θετική επίπτωση και για τον προϋπολογισμό του 2014.
Η ελληνική πλευρά επιθυμεί την επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων, προκειμένου να καταστεί δυνατή η εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ πριν το τέλος του έτους.
Τα διαθέσιμα της χώρας εξαντλούνται στις αρχές Ιανουαρίου. Μάλιστα στις 11 του ίδιου μήνα λήγει ομόλογο ύψους 1,9 δισ. ευρώ, το οποίο πρέπει να αποπληρωθεί.
Εξάλλου, στις 21 Νοεμβρίου θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2014, για τα βασικά μεγέθη του οποίου θα πρέπει να συμφωνήσει και η τρόικα.
Έως το τέλος του έτους πρέπει να «κλείσει» και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα της περιόδου 2014-2017.
Ανοικτά είναι και άλλα μείζονα ζητήματα όπως το νομοσχέδιο για τα ακίνητα.
Στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, το ρόλο της θα διαδραματίσει και η συνάντηση που θα έχει στις 22 Νοεμβρίου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με την Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.


ΤΑ ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ

ΓΙΑ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΚΕΝΟ ΤΟΥ 2014

Μέτρα

Εκτιμώμενο δημοσιονομικό όφελος

1. Μέτρα του Υπουργείου Εργασίας για την τόνωση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων και την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής και εισφοροαποφυγής

800 εκατ. ευρώ

2. Αύξηση των φορολογικών εσόδων χάρη στη βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης και Διοίκησης

300 εκατ. ευρώ

3. Αυστηρή εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου σε όλα τα Νομικά Πρόσωπα του Δημοσίου

60 εκατ. ευρώ

4. Αντιμετώπιση αποκλίσεων στις δαπάνες των εποπτευόμενων φορέων των υπουργείων

100 εκατ. ευρώ

5. Νέες συγχωνεύσεις και καταργήσεις οργανισμών (ιδίως σε Υγεία-Παιδεία)

40 εκατ. ευρώ

ΣΥΝΟΛΟ

1,3 δισ. ευρώ

(0,7% του ΑΕΠ)

-> ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ (ΠΔΕ)

Για να κλείσει η «τρύπα» που προέκυψε από την εκ βάθρων αναθεώρηση του νέου Φόρου Ακινήτων

250 εκατ


Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης