Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Βενιζέλος (ΠΑΣΟΚ): Η πρώτη κατοικία του φτωχού και μεσαίου προστατεύεται - Όχι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις - Χατζηδάκης (ΥΠΑΝ): Οι φτωχοί δεν πρέπει να φοβούνται - Αύριο το τετ α τετ Στουρνάρα-δανειστών

tags :
Βενιζέλος (ΠΑΣΟΚ): Η πρώτη κατοικία του φτωχού και μεσαίου προστατεύεται - Όχι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις - Χατζηδάκης (ΥΠΑΝ): Οι φτωχοί δεν πρέπει να φοβούνται - Αύριο το τετ α τετ Στουρνάρα-δανειστών
(upd7) "Η πρώτη κατοικία του φτωχού και του μεσαίου νοικοκυριού θα προστατεύεται", ξεκαθάρισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά την πολύωρη ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.
Η συνάντηση έγινε παρουσία του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, του υφυπουργού Οικονομικών, Γιάννη Μαυραγάνη και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα.
"Το πλαίσιο είναι σαφές. Όχι δημοσιονομικά μέτρα και περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Αυτό που συζητάμε είναι διαρθρωτικές αλλαγές. Είναι καθαρό το μήνυμα απ' την πλευρά μας σε σχέση με θέματα κοινωνικής ευαισθησία", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ερωτηθείς αν υπάρχει συμφωνία με την τρόικα για το ύψος του δημοσιονομικού κενού για το 2014, ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι "η απόσταση γεφυρώνεται. Πρέπει να αναγνωριστει η τεράστια επιτυχία της Ελλάδας. Εκτός από το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας για το 2014 υπάρχει και το έλλειμμα το οποίο θα κινηθεί κάτω απ' το όριο της επιτήρησης με όρους δημοσιονομικούς, δηλαδή κάτω απ' το 3%". "Μία από τις διαρθρωτικές αλλαγές είναι η αναδιάρθρωση των αμυντικών βιομηχανιών όπου σύμφωνα με πληροφορίες παραμένει το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα. Παραμένει η πρόταση που έχει συμφωνηθεί μεταξύ της κυρίας Γεννηματά και του υπουργείου Οικονομικών", κατέληξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με την τρόικα, για να μην μπει λουκέτο στα ΕΑΣ, θα πρέπει να υπάρξουν  απολύσεις εκατοντάδων εργαζομένων.
Τέλος,  ο κ. Βενιζέλος κατέστησε σαφές ότι το δημοσιονομικό κενό που προβλέπεται να παρουσιαστεί το 2014 δεν θα καλυφθεί από οριζόντιο κούρεμα μισθών και συντάξεων αλλά θα αναπληρωθεί από τα έσοδα και τις εξοικονομήσεις, μέσω διαρθρωτικών αλλαγών.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το νέο σχέδιο του φόρου ακινήτων με το οποίο συμφώνησαν οι ΚΟ της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. "Μεταξύ των βουλευτών υπάρχει ικανοποίηση", δήλωσε.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Στουρνάρας, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, δήλωσε: "Επειδή έχουμε καταθέσει προσχέδιο Προϋπολογισμού με συγκεκριμένους στόχους, καταθέτουμε συγκεκριμένα διαρθρωτικά μέτρα που να κάνουν τους στόχους αυτούς αξιόπιστους. [...] Η απόσταση είναι λίγα μέτρα".

Βρούτσης (ΥΠΑΚΠ): Έχουμε καταφέρει να εξοικονομήσουμε πολύ σημαντικά ποσά
"Mε το οργανωτικό νοικοκύρεμα που επιχειρούμε το τελευταίο διάστημα στο ασφαλιστικό σύστημα της Χώρας, έχουμε καταφέρει να εξοικονομήσουμε πολύ σημαντικά ποσά, τα οποία είναι ιδιαίτερα σημαντικά για αυτή την πολύ κρίσιμη διαβούλευση. Και πιστεύω ότι είμαστε πάρα πολύ κοντά στους στόχους που έχουμε θέσει", δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου.
"Η κυβέρνηση λειτουργεί ενιαία. Το υπουργείο Εργασίας συμβάλλει ιδιαίτερα σημαντικά αυτή την περίοδο. Να μη μιλήσουμε για ποσά. Γνωρίζετε, όμως, ότι το ποσό είναι ιδιαίτερα σημαντικό", τόνισε.

Χατζηδάκης (ΥΠΑΝ): Οι φτωχοί άνθρωποι δεν πρέπει να φοβούνται - Οι διαρθρωτικές αλλαγές που προωθούνται θα δίνουν έμφαση στην πτώση των τιμών
"Οι φτωχοί άνθρωποι δεν πρέπει να φοβούνται. Αυτοί οι οποίοι πρέπει να το σκέπτονται είναι αυτοί που παριστάνουν τους φτωχούς ενώ δεν είναι" δήλωσε σχετικά με το θέμα των πλειστηριασμών ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου. "Οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού επί του θέματος ισχύουν και ισχύουν στο ακέραιο. Όλη η συζήτηση από την πλευρά της Κυβέρνησης γίνεται για τα μεγάλα δάνεια και τα μεγάλα “ψάρια”. Αυτή είναι η κατεύθυνση μας. Είναι ξεκάθαρο" τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.
Χθες βράδυ ολοκληρώθηκε δίωρη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου του πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο. Αναφερόμενος στο ζήτημα των διαρθρωτικών αλλαγών, ο κ. Χατζηδάκης, τόνισε ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές που προωθούνται θα δίνουν έμφαση στον ανταγωνισμό και την πτώση των τιμών.
"Υπάρχει μία μελέτη που έχουμε παραγγείλει στον ΟΟΣΑ, έχουμε τα πρώτα στοιχεία της μελέτης, τα οριστικά στοιχεία θα τα έχουμε στα τέλη Νοεμβρίου, με βάση την οποία επιχειρούμε να κάνουμε μία οριζόντια παρέμβαση στην αγορά, έτσι ώστε ορισμένες υπερ-προστατευμένες ομάδες, να μην έχουν αυτήν την προστασία και τελικά, ο καταναλωτής να έχει χαμηλότερες τιμές για προϊόντα και υπηρεσίες", σημείωσε και πρόσθεσε ότι "βεβαίως, η παρέμβαση αυτή αφορά δεκάδες τομείς και χρειάζεται προσοχή και διάλογο με τους βουλευτές που στηρίζουν την Κυβέρνηση και, φυσικά, και με τους αρμόδιους φορείς, όμως η κατεύθυνση της Κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη: Θα πάμε μπροστά με διαρθρωτικές αλλαγές. Θα προχωρήσουμε σε τομές, οι οποίες θα στηρίξουν πράγματι τον ανυπεράσπιστο Έλληνα πολίτη και το πεδίο της αγοράς είναι κατεξοχήν ένα τέτοιο πεδίο".

Τη Δευτέρα το ραντεβού Στουρνάρα-τρόικας
Αναβάλλεται για αύριο Δευτέρα η προγραμματισμένη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα, λόγω των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου. Αυτή τη φορά η απόφαση για αναβολή της συνάντησης ήταν κοινή , τόσο της ελληνικής πλευράς όσο και των επικεφαλής της αντιπροσωπείας των δανειστών. Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες η τρόικα ανέβαλε ραντεβού της με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη λίγη ώρα πριν από την προγραμματισμένη συνάντηση και χωρίς να δώσει κάποια εξήγηση.
Στη συνάντηση  με την τρόικα τη Δευτέρα, ο Γιάννης Στουρνάρας θα καταθέσει λίστα με μέτρα 1,3 δισεκ. ευρώ, η οποία δε θα περιλαμβάνει νέους φόρους και μειώσεις μισθών και συντάξεων. Η μαύρη τρύπα του 2014 εκτιμάται στα 1,5-2 δισεκ. ευρώ, από 500-800 εκατ. ευρώ που υποστήριζε αρχικά η ελληνική πλευρά. Ο  κ. Στουρνάρας θα έχει την Κυριακή το απόγευμα και ξεχωριστή συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, με θέμα το σχέδιο κατά της εισφοροαποφυγής, που εκτιμάται πως μπορεί να καλύψει 800 εκατ. ευρώ περίπου.
Η κυβέρνηση επιδιώκει να χρησιμοποιήσει το πρωτογενές πλεόνασμα που θα επιτευχθεί εφέτος στον προϋπολογισμό, για το οποίο, όμως, θα αποφανθεί οριστικά η Eurostat τον ερχόμενο Απρίλιο. Σύμφωνα με το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί στα 344 εκατ. ευρώ, ωστόσο οι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι αυτό μπορεί να υπερβεί ακόμα και τα 730 εκατ. ευρώ.
Για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού για το 2014, το ύψος του οποίου θα προσδιορισθεί επακριβώς μετά από τη συμφωνία με την τρόικα, το υπουργείο Οικονομικών δηλώνει ότι αυτή μπορεί να προέλθει από:
-Την αύξηση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων και την αντιμετώπισης της εισφοροδιαφυγής και της εισφοροαποφυγής (η τρόικα περιορίζει το δημοσιονομικό όφελος, από το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, σε 250- 300 εκατ. ευρώ)
-Τη βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης (αύξηση φορολογικών εσόδων, λόγω ανάπτυξης της οικονομίας) και της φορολογικής διοίκησης (σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού, το όφελος ανέρχεται σε 381 εκατ. ευρώ)
-Την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, χωρίς καμία παρέκκλιση, στον στενό και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (σύμφωνα με την τρόικα, το όφελος δεν μπορεί να υπερβεί τα 100 εκατ. ευρώ)
-Την αντιμετώπιση των αποκλίσεων στις δαπάνες των εποπτευόμενων φορέων των υπουργείων
-Τις συγχωνεύσεις και τις καταργήσεις οργανισμών, ιδίως στους τομείς της Υγείας και της Παιδείας.
Τέλος, ανοικτά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, παραμένουν, η άρση του καθεστώτος που απαγορεύει τους πλειστηριασμούς ακινήτων, η απελευθέρωση των επαγγελματικών μισθώσεων, η προώθηση αλλαγών στις αγορές, η επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων, το νομοσχέδιο για τον νέο ενιαίο φόρο στα ακίνητα και το δεύτερο «κύμα» της διαθεσιμότητας και οι απολύσεις υπαλλήλων από τον δημόσιο τομέα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης