Ελλάδα

Στο εξωτερικό στρέφονται οι εταιρείες για δανεισμό – Τι δείχνει το άνοιγμα του Μυτιληναίου στις αγορές, με στόχο 7,5% επιτόκιο – Η μείωση του δημοσιονομικού ρίσκου και η πτώση των spreads ανοίγουν σταδιακά τις αγορές για τις ελληνικές εταιρείες

tags :
Στο εξωτερικό στρέφονται οι εταιρείες για δανεισμό – Τι δείχνει το άνοιγμα του Μυτιληναίου στις αγορές, με στόχο 7,5% επιτόκιο – Η μείωση του δημοσιονομικού ρίσκου και η πτώση των spreads ανοίγουν σταδιακά τις αγορές για τις ελληνικές εταιρείες
Μπορεί η Ελλάδα ως κράτος να αργεί ακόμη να βγει στις αγορές όπως οι προβλέψεις δείχνουν, όμως η μείωση του δημοσιονομικού ρίσκου και η μερική σταθεροποίηση του οικονομικού κλίματος φαίνεται πως σταδιακά θα ανοίξουν το δρόμο για να δανείζονται με καλύτερους όρους από διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα οι ελληνικές εταιρείες.

Του Απόστολου Σκουμπούρη
Η σταθερή πτώση στις τιμές των spreads όλους τους τελευταίους μήνες, απλώς έρχεται να επιβεβαιώσει τη βελτίωση του οικονομικού – επενδυτικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα, κάτι που ωφελεί τα μέγιστα τις ελληνικές επιχειρήσεις.
Θυμίζουμε ότι τα spreads πρόσφατα βρέθηκαν στις 615 μονάδες βάσης κινούμενα σε χαμηλά τριετίας και επιβεβαιώνοντας τα παραπάνω, ενώ τις τελευταίες ημέρες – λόγω των πολιτικών εξελίξεων (πρόταση μομφής κ.λπ) αλλά και λόγω της καθυστέρησης συμφωνίας κυβέρνησης με τρόικα, διορθώνουν ανοδικά στις 675 μονάδες βάσης.
Σήμερα Παρασκευή, ο όμιλος Μυτιληναίου γνωστοποίησε την πρόθεσή του να δανειστεί από ξένα τραπεζικά ιδρύματα. Κάνει άνοιγμα στις διεθνείς αγορές, με στόχο να μπορέσει να επιτύχει καλύτερους όρους απ’ ότι ισχύουν στη χώρα μας. Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος του ομίλου είναι να επιτύχει δανεισμό με επιτόκιο κάτω του 8%, στα επίπεδα του 7,50%.
Ήδη ο όμιλος Μυτιληναίου ανέθεσε σε εγχώριους αλλά και ξένους χρηματοοικονομικούς συμβούλους τη… διερεύνηση όλων των δυνατοτήτων σε σχέση με τους καλύτερους όρους δανεισμού που μπορεί να επιτύχει διεθνώς.
Η διοίκηση του ομίλου ευελπιστεί ότι μπορεί να επιτύχει ευνοϊκούς όρους και πάντως πολύ καλύτερους από αυτούς που οποιαδήποτε ελληνική εταιρεία θα επιτύγχανε πριν από έξι μήνες ή έναν χρόνο. Ο όμιλος έχει βάλει σε… τάξη τα ομολογιακά του, έχει αναδιαρθρώσει σημαντικά τη χρηματοοικονομική του ροή και υπάρχει πίστη και ελπίδα για καλό χρηματοοικονομικό deal στο εξωτερικό. Άλλωστε, μέσα στο 2013 ολοκληρώθηκε η αναχρηματοδότηση για το 100% του δανεισμού της μητρικής, ύψους 243 εκατ. ευρώ, για 3 συν 2 χρόνια.
Ατού προς αυτή την κατεύθυνση είναι η πολύ καλή πορεία των εταιρειών του ομίλου όπως μαρτυρούν τα αποτελέσματα 6μήνου, τα οποία ήταν ισχυρά, παρά το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον και το υψηλό κόστος χρηματοδότησης. Τα αποτελέσματα 6μήνου ήταν σημαντικά βελτιωμένα σε επίπεδο EBITDA και καθαρής κερδοφορίας, ανεξαρτήτως από τη στασιμότητα των πωλήσεων.

Η διεθνοποιημένη Μέτκα κεντρικό ατού του ομίλου

Θυμίζουμε ότι η Μέτκα, θυγατρική του ομίλου, έφερε το 85,6% των εσόδων της από το εξωτερικό στο 6μηνο του 2013, έναντι του 83,9% το προηγούμενο έτος. Πρόκειται για απόλυτα διεθνοποιημένη εταιρεία λοιπόν, καθώς ανήκει μέσα στους 10 μεγαλύτερους κατασκευαστές ενεργειακών projects παγκοσμίως, πραγματοποιώντας ετήσιο τζίρο πάνω από 1 δισ. ευρώ, επίδοση που ελάχιστες ακόμη εταιρείες του ελληνικού χρηματιστηρίου επιτυγχάνουν. Η δραστηριότητα της Μέτκα λοιπόν «ρεφάρει» μερικώς το χάντικαπ της… ελληνικής προέλευσής της, καθώς ιδρύει θυγατρικές στο εξωτερικό και μέσω αυτών να «χτυπά» τα μεγάλα έργα διεθνώς.
Η Μέτκα - παρ’ ότι αντιμετωπίζει σκοπέλους στα εν ενεργεία έργα σε Συρία και Αίγυπτο - διαθέτει τεράστιο ανεκτέλεστο υπόλοιπο που στο πρώτο εξάμηνο του 2013 ανέρχονταν στο 1,6 δισ. ευρώ!
Ίσως δεν είναι υπερβολή αν γραφτεί ότι η Μέτκα αποτελεί το κορυφαίο success story στην ελληνική αγορά, την πιο διεθνοποιημένη και εξωστρεφή εταιρεία της χώρας.
Το μεγάλο ανεκτέλεστο απαιτεί επαρκή χρηματοδότηση με καλούς – κατά το δυνατόν – όρους, ενώ γενικότερα ο όμιλος έχει αντιμετωπίσει δυσκολίες λόγω «καταγωγής», παλεύοντας να υποσκελίσει την προκατάληψη και καχυποψία στους διαγωνισμούς έργων που συμμετέχει. Για όλους αυτούς τους λόγους, τα τελευταία χρόνια ο όμιλος έχει δεχτεί αφόρητες πιέσεις από διεθνείς θεσμικούς, αναλυτές και στελέχη της εταιρείας για να μεταφέρει την έδρα στο εξωτερικό, κάτι που θα έδινε εντελώς νέες αβάντες σε όλα τα επίπεδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης