Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Μνημόνια και τρόικα «τέλος» για Ιρλανδία και Ισπανία το 2014 - Ικανοποίηση στις Βρυξέλλες - Προς έξοδο στις αγορές χωρίς προληπτικές πιστώσεις - Το «καρφί» των Ευρωπαίων προς την Ελλάδα

Μνημόνια και τρόικα «τέλος» για Ιρλανδία και Ισπανία το 2014 - Ικανοποίηση στις Βρυξέλλες - Προς έξοδο στις αγορές χωρίς προληπτικές πιστώσεις - Το «καρφί» των Ευρωπαίων προς την Ελλάδα
Ιρλανδία και Ισπανία «ξεμπερδεύουν» το 2014 με τα μνημόνια και την τρόικα, με τους Ευρωπαίους να εμφανίζονται ιδιαίτερα ικανοποιημένοι, καθώς εκτιμούν ότι η πρόοδος των δύο χωρών αποτελεί τρανή απόδειξη για την επιτυχία της συνταγής λιτότητας.
Μάλιστα δεν λείπουν τα «καρφιά» προς την Ελλάδα, καθώς ευρωπαίοι αξιωματούχοι σημειώνουν με νόημα πως όταν τηρούνται οι δεσμεύσεις και προχωρούν οι μεταρρυθμίσεις, τα αποτελέσματα είναι θετικά.
Πλέον όλα τα βλέμματα στρέφονται στην επόμενη ημέρα για τις δύο χώρες, καθώς φιλοδοξούν να βγουν στις αγορές το 2014, χωρίς πιστωτική γραμμή, η οποία θα λειτουργούσε ως «μαξιλάρι» στην προσπάθειά τους.
Ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι δεν είναι όλα ρόδινα στις δύο χώρες.
Στην Ισπανία το υψηλό ποσοστό ανεργίας μαστίζει την κοινωνία. Μπορεί στο γ΄τρίμηνο να υποχώρησε για πρώτη φορά τα τελευταία δύο χρόνια, ωστόσο παραμένει στο 26,26%.
Στην Ιρλανδία, το έλλειμμα έχει μεν μειωθεί στο 7,3%, ωστόσο παραμένει το υψηλότερο στην Ε.Ε.  κυρίως λόγω του ότι η οικονομία αναπτύσσεται με το…ζόρι και χρειάζεται ανάπτυξη με ρυθμό 2-3% ‘ώστε να καταστούν βιώσιμα τα επίπεδα του εθνικού χρέους.
Η ανεργία, παρά το γεγονός ότι έχει υποχωρήσει, παραμένει πάνω από το 13%, ενώ ένα στα πέντε στεγαστικά δάνεια, ύψους 25 δισ. ευρώ δεν εξυπηρετούνται.
«Είναι μία καλή μέρα για την Ιρλανδία και την Ισπανία, είναι μία καλή μέρα και για την Ευρώπη» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ Olli Rehn, μετά τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες το απόγευμα της Πέμπτης.
«Συγχαίρω και τις δύο χώρες» δηλώνει ο επικεφαλής του Eurogroup J. Dissjelbloem, ενώ από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας M. Noonan, δήλωσε στις Βρυξέλλες ότι με την αποχώρηση από το πρόγραμμα «αποκαθίσταται η πολιτική και οικονομική ελευθερία της Ιρλανδίας».
Σε ανακοίνωσή τους οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συγχαίρουν τις ιρλανδικές αρχές για την «επιτυχή υλοποίηση του προγράμματος» και επισημαίνουν ότι η σταθεροποίηση των δημοσίων οικονομικών και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που υλοποιήθηκαν επιτρέπουν στο Δουβλίνο «να επιστρέψει στον δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας».
Στον ίδιο δρόμο βαδίζει και η Ισπανία, στην οποία τον Δεκέμβριο του 2012 είχαν χορηγηθεί δάνεια συνολικού ύψους 40 δις ευρώ για την στήριξη των τραπεζών της. «Συμφωνήσαμε στο Eurogroup ότι το πρόγραμμα εκπνεύσει, στις αρχές Ιανουαρίου, θα τερματιστεί κιόλας» δήλωσε στις Βρυξέλλες ο Ισπανός υπουργός ΟικονομικώνLuis De Guindos.
Τόσο η Ισπανία, όσο και η Ιρλανδία υποστηρίζουν μάλιστα ότι δεν πρόκειται να ζητήσουν στις αρχές του 2014 προληπτικές πιστώσεις που θα λειτουργούσαν ως «μαξιλάρι» για τον κρατικό προϋπολογισμό πριν από την έξοδό τους στις αγορές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης