Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Το πλάνο ιδιωτικοποίησης με αμκ 2 δισ που θα υλοποιηθεί Ιανουάριο του 2014 ανακοίνωσε η Eurobank - Το ΤΧΣ θα έχει option συμμετοχής - Η τιμή της αμκ με όρους αγοράς - Στόχος η έλευση στρατηγικού επενδυτή ή ομάδας θεσμικών

tags :
Το πλάνο ιδιωτικοποίησης με αμκ 2 δισ που θα υλοποιηθεί Ιανουάριο του 2014 ανακοίνωσε η Eurobank - Το ΤΧΣ θα έχει option συμμετοχής - Η τιμή της αμκ με όρους αγοράς - Στόχος η έλευση στρατηγικού επενδυτή ή ομάδας θεσμικών
(upd5)Το πλαίσιο ιδιωτικοποίησής της, που περιλαμβάνει αύξηση κεφαλαίου 2 δισ. ευρώ, ανακοίνωσε σήμερα η Eurobank, επιβεβαιώνοντας πλήρως τις πληροφορίες του www.bankingnews.gr που αποκάλυψε το θέμα στις 12 Νοεμβρίου.
H Eurobank αναμένει την οριστικοποίηση του νέου νόμου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αλλά και τον προσδιορισμό των τελικών κεφαλαιακών αναγκών από την ΤτΕ όπως θα καθοριστούν από τα stress tests για να προχωρήσει με ταχύτατες διαδικασίες στην αύξηση κεφαλαίου, με στόχο να ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο του 2014 ενώ η τιμή της αμκ εκτιμάται μεταξύ 0,4 με 0,50 ευρώ.

H επίσημη ανακοίνωση της Eurobank

H Eurobank ξεκινάει διαδικασία αύξησης μετοχικού κεφαλαίου για την άντληση 2 δισ. ευρώ

Η Eurobank ανακοινώνει την έναρξη της διαδικαδίας για την άντληση 2 δισ. ευρώ περίπου μέσω αύξησης κεφαλαίου. Το τελικό ποσό της αύξησης θα καθοριστεί από τη Eurobank και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, λαμβάνοντας υπόψη τη δημοσιοποίηση των κεφαλαιακών αναγκών για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο οι οποίες αξιολογούνται, επί του παρόντος, από την Τράπεζα της Ελλάδος.
Η προτεινόμενη αύξηση κεφαλαίου αποτελεί ένα βήμα προς την περαιτέρω ενίσχυση της κεφαλαιακής θέσης της Eurobank και ενισχύει τη δυνατότητα της Τράπεζας να στηρίζει την ελληνική οικονομία.
Η προτεινόμενη αύξηση κεφαλαίου θα πραγματοποιηθεί μέσω διάθεσης μετοχών στην αγορά (marketed equity offering), στο πλαίσιο της οποίας, το ΤΧΣ, το οποίο κατέχει σήμερα το 95,2% των μετοχών της Eurobank, ενδέχεται να αξιολογήσει τη δυνατότητα απόκτησης σημαντικού μεριδίου μετοχών της Eurobank από έναν ή μια ομάδα θεσμικών επενδυτών (anchor investors).
H Barclays Bank, ενεργώντας μέσω της επενδυτικής της τράπεζας, το υποκατάστημα Λονδίνου της Deutsche Bank και η JP Morgan Securities ενεργούν ως Διεθνείς Συντονιστές της συναλλαγής.
Η Eurobank είναι ένας τραπεζικός όμιλος με συνολικό ενοποιημένο ενεργητικό 82 δισ. ευρώ pro forma, μετά τις πρόσφατες εξαγορές του Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Νέας Proton Τράπεζας προσφέρει δε πλήρες φάσμα τραπεζικών υπηρεσιών σε οκτώ χώρες, κυρίως στην Eλλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η επίσημη ανακοίνωση του ΤΧΣ

Η Eurobank ξεκινάει διαδικασία αύξησης μετοχικού κεφαλαίου για την άντληση 2 δισ. ευρώ

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), το οποίο κατέχει σήμερα το 95,2% των μετοχών της τράπεζας Eurobank Εργασίας ΑΕ, ανακοινώνει την έναρξη της διαδικασίας για την άντληση €2 δισ. περίπου μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Το τελικό ποσό της αύξησης θα καθοριστεί από την Eurobank και το ΤΧΣ, λαμβάνοντας υπόψη τη δημοσιοποίηση των κεφαλαιακών αναγκών για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο οι οποίες αξιολογούνται, επί του παρόντος, από την Τράπεζα της Ελλάδος.
Η προτεινόμενη αύξηση κεφαλαίου αποτελεί ένα βήμα προς την περαιτέρω ενίσχυση της κεφαλαιακής θέσης της Eurobank και ενισχύει την δυνατότητα της Τράπεζας να στηρίζει την ελληνική οικονομία.
Η προτεινόμενη αύξηση κεφαλαίου θα πραγματοποιηθεί μέσω προσφοράς μετοχών στην αγορά («marketed equity offering»), στο πλαίσιο της οποίας, το ΤΧΣ ενδέχεται να αξιολογήσει τη δυνατότητα απόκτησης σημαντικού μεριδίου μετοχών της Eurobank από έναν ή μια ομάδα θεσμικών επενδυτών («anchor investors»). Το Ταμείο διατηρεί επίσης το δικαίωμα να συμμετάσχει στην προτεινόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.
Όπως αναφέρει η κα Αναστασία Σακελλαρίου Διευθύνουσα Σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ): «Σε συνέχεια των προσπαθειών μας για τη σταθεροποίηση και ενίσχυση του τραπεζικού μας συστήματος, ανακοινώνουμε σήμερα την έναρξη των διαδικασιών για την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της τράπεζας Eurobank, το οποίο θα επιτρέψει την κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας και την ταχεία επιστροφή της στον ιδιωτικό τομέα. Το ΤΧΣ θα καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε το εγχείρημα να στεφθεί με επιτυχία και να συμβάλει στην περαιτέρω ενδυνάμωση της ελληνικής οικονομίας».
H Lazard Frères έχει διοριστεί οικονομικός σύμβουλος του Ταμείου.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Τρόικα αλλά και το ΤΧΣ έχουν εγκρίνει το πλαίσιο με βάση το οποίο θα ιδιωτικοποιηθεί η Eurobank.
Όπως αποκάλυψε  από τις 12 Νοεμβρίου 2013 το www.bankingnews.gr, η Eurobank πήρε το πράσινο φως για την αύξηση κεφαλαίου από την τρόικα, εξέλιξη άκρως θετική για την διασφάλιση της κεφαλαιακής επάρκειας και φερεγγυότητας της τράπεζας.
Με δεδομένο ότι με τα νέα stress tests ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας θα υποχωρήσει κοντά στο 7% ίσως και λίγο χαμηλότερα η δρομολογημένη αύξηση κεφαλαίου των 2 δισεκ. ευρώ είναι άκρως επιβεβλημένη.
Με βάση τα όσα τέθηκαν σε διαπραγμάτευση με την Τρόικα για την Eurobank και αφού υπαναχώρησε από το αρχικό σχέδιο που ήταν να καλύψει το ΤΧΣ τα 2 δισεκ. της αύξησης κεφαλαίου συμφωνήθηκαν τα εξής.
1)Η αύξηση κεφαλαίου θα καλυφθεί από ιδιώτες μετόχους έως και το ύψος των 2 δισεκ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα είναι οι τελικές κεφαλαιακές ανάγκες της τράπεζας.
2)Το ΤΧΣ θα έχει option συμμετοχής δηλαδή θα συμμετάσχει μόνο στην περίπτωση που υπάρξουν αδιάθετα στην αύξηση κεφαλαίου.
Κατά την διοίκηση της Eurobank, το ενδιαφέρον των ξένων είναι μεγάλο και τέτοιας κλίμακας που δύναται να καλύψουν τα 2 δισεκ. ευρώ.
Είναι γεγονός ότι το ενδιαφέρον των ξένων για την Eurobank έχει εκδηλωθεί ήδη και υπάρχουν όχι απλές ενδείξεις αλλά αποδείξεις ότι θα υπάρχει ενεργή συμμετοχή.
3)Ενώ αρχικώς κυριάρχησε η άποψη στην Τρόικα, ότι στρατηγικός επενδυτής στην Eurobank πρέπει να είναι μόνο τράπεζα στην πορεία αποδέχθηκαν ότι θα μπορούσε να είναι και funds το οποίο θα μπορούσε να αποκτήσει το 10-15% της τράπεζας.
Με βάση τις επαφές που υπήρξαν φαίνεται ότι διασφαλίστηκε και αυτή η κρίσιμη παράμετρος στρατηγικός επενδυτής θα μπορεί να είναι και fund.
Ωστόσο η νέα παράμετρος που τέθηκε είναι ότι στρατηγικός επενδυτής μπορεί να είναι τράπεζα ή fund από το εξωτερικό αλλά και από την Ελλάδα.
Με δεδομένο ότι η Τρόικα απορρίπτει το deal μεταξύ Εθνικής και Eurobank, η Πειραιώς θα ήταν αδύνατο να συμμετάσχει ακόμη και μέσω της Geniki bank και η Alpha bank επίσης δύσκολο θα ήταν να συμμετάσχει σε αύξηση κεφαλαίου καθώς προηγείται η ιδιωτικοποίηση της το ελληνικό ενδιαφέρον θα μπορούσε να προέλθει από επιχειρηματίες από σχήματα μετόχων και επενδυτών.
4)Στο σημαντικότατο ζήτημα της τιμής της αύξησης κεφαλαίου η Τρόικα συμφώνησε να πραγματοποιηθεί με όρους αγοράς εφόσον έγκαιρα αλλάξει ο νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Προφανώς η στάση αυτή της Τρόικα οδηγεί στην βεβαιότητα της ριζικής τροποποίησης του νόμου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
5)Η εθελουσία που έχει ανακοινωθεί με στόχο 700 εργαζόμενους και αποτέλεσε μέρος της εσωτερικής αναδιάρθρωσης της Eurobank έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία από πλευράς συμμετοχής.
Με βάση ενδείξεις, καθώς η εθελουσία ολοκληρώνεται την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου, η συμμετοχή φθάνει ήδη τα 1000 με 1100 άτομα με προοπτική και για ακόμη υψηλότερα.
Αν αποχωρήσουν 1000-1100 άτομα αυτό θα σημάνει ότι το κόστος της εθελουσίας θα φθάσει τα 65 με 70 εκατ ευρώ ως συνολικό πακέτο μαζί με εισφορές και αποζημιώσεις.

Π Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης