Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Εκπτώσεις στα μέτρα ξεκίνησε η τρόικα - Κάτω από τα 3 δισ. ευρώ χαμήλωσε τις απαιτήσεις - Την Παρασκευή επιστρέφουν οι δανειστές από το Eurogroup

Εκπτώσεις στα μέτρα ξεκίνησε η τρόικα - Κάτω από τα 3 δισ. ευρώ χαμήλωσε τις απαιτήσεις - Την Παρασκευή επιστρέφουν οι δανειστές από το Eurogroup
Σε αντίθετες κατευθύνσεις κινούνται κυβέρνηση και τρόικα για τα μέτρα του 2014 καθώς οι δύο πλευρές δίνουν εντελώς διαφορετική εικόνα για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων.
Ενώ η Κομισιόν διαρρέει ότι την κυβέρνηση με την τρόικα "τις χωρίζουν μίλια και δισεκατομμύρια ευρώ" ο Γιάννης Στουρνάρας μετά την συνάντηση με την τρόικα σε υψηλούς τόνους διέψευσε κατηγορηματικά την εικόνα χάους που έβγαλαν προς τα έξω στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
"Όποιος έκανε αυτή τη δήλωση, η οποία δεν αντανακλά τις δημιουργικές συζητήσεις που γίνονται με την τρόικα, να έχει το θάρρος να τα πει με το όνομά του. Δεν μας χωρίζουν μίλια, μας χωρίζουν μέτρα".
Το μείζον θέμα παραμένει το δημοσιονομικό κενό για το οποίο ουσιαστικά δεν υπάρχει πρόοδος, αν και αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζει ότι "έσπασε ο πάγος της μεγάλης διαφοράς στο δημοσιονομικό ποσό των 3 δισ. ευρώ που απαιτούσε η τρόικα".
Το ίδιο στέλεχος είπε μάλιστα ότι δεν ζητούν οριζόντια μέτρα και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν μετά το αυριανό Eurogroup στο οποίο, εκτός από τον Γιάννη Στουρνάρα, θα παρευρεθούν και οι δανειστές.
Οι ξένοι θα επανέλθουν την Παρασκευή στην Αθήνα ενώ τα τεχνικά κλιμάκια θα παραμείνουν προκειμένου να συνεχίσουν τις συζητήσεις για τον έλεγχο και την πρόοδο του ελληνικού προγράμματος.
Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του αξιωματούχου του υπουργείου Οικονομικών:
- Οι διαπραγματεύσεις θα τραβήξουν σε μάκρος χωρίς ωστόσο να υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση τους. "Δεν μπορώ να πω εάν θα πάνε πέραν των Χριστουγέννων".
- Η τρόικα πηγαίνει σε πιο λογικά νούμερα όσον αφορά τα δημοσιονομικά μέτρα του 2014. Υπάρχει σύγκλιση, δεν μπορούμε όμως να μιλήσουμε για συγκεκριμένο ποσό μέτρων. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι παρεμβάσεις θα ξεπεράσουν τελικώς το 1 - 1,5 δισ. ευρώ, όπως άλλες πηγές εκτιμούν.
- Ο προϋπολογισμός του νέου έτους θα κατατεθεί κανονικά στη βουλή εντός των Συνταγματικών προθεσμιών (21 Νοεμβρίου). "Ελπίζω να έχουμε συμφωνία αλλά η διαδικασία πειθούς μπορεί να συνεχιστεί και μετά".
- Κανονικά θα προχωρήσουμε και με τον ενιαίο φόρο ακινήτων. Ευπρόσδεκτες οι όποιες αλλαγές αρκεί να τηρούνται οι δύο βασικές αρχές. Η πρώτη έχει να κάνει με τον δημοσιονομικό στόχο των 2,9 δισ. ευρώ και η δεύτερη να πληρώσουν "περισσότεροι λιγότερα".
- Η τρόικα ζητούσε μέτρα 3 δισ. ευρώ ενώ τώρα χαμήλωσε τις συγκεκριμένες απαιτήσεις.
- Δεν θα υπάρξουν νέες οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.
Από την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με την τρόικα εξαρτάται η εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ, το οποίο έπρεπε ήδη από τον περασμένο Ιούλιο να έχει καταβληθεί, ενώ αυτή την περίοδο θα έπρεπε να διεξάγονται διαπραγματεύσεις για τα προαπαιτούμενα που συνδέονται με τη δόση των 4,8 δισ. ευρώ.
Να σημειωθεί ότι συμμετοχή σ' αυτή τη δόση έχει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που δεν αποκλείεται να "μπλοκάρει" το μερίδιο του από τη στιγμή που δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα το πως θα καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό του 2014, όπως ορίζει ο κανονισμός του Ταμείου.
Πάντως, οι ξένοι γνωρίζουν ότι η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα με τα ταμειακά διαθέσιμα ενώ καμιά λήξη ομολόγου δεν βαρύνει μέχρι το τέλος του έτους τον κρατικό προϋπολογισμό.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης