Τελευταία Νέα
Ελλάδα

«Βόμβα» από τη γαλλική BNP Paribas… H ΕΚΤ αργά η γρήγορα θα αναγκαστεί να αγοράζει κρατικά ομόλογα – Περί τα 50 δισ. ευρώ μηνιαίως το μελλοντικό ευρωπαϊκό QE – Τα μέλη της ΕΚΤ δεν δρουν για το συμφέρον της Eυρωζώνης

«Βόμβα» από τη γαλλική BNP Paribas… H ΕΚΤ αργά η γρήγορα θα αναγκαστεί να αγοράζει κρατικά ομόλογα – Περί τα 50 δισ. ευρώ μηνιαίως το μελλοντικό ευρωπαϊκό QE – Τα μέλη της ΕΚΤ δεν δρουν για το συμφέρον της Eυρωζώνης
Ο τελευταίος μύθος ότι επέρχεται η ευρωπαϊκή ανάκαμψη καταρρέει τις δύο τελευταίες εβδομάδες, με αποκορύφωμα την διαμόρφωση του πληθωρισμού στο 0,7% τον Οκτώβριο, αναφέρει στην τελευταία ανάλυση της η BNP Paribas, αποδίδοντας σε αυτή τη διαπίστωση την κίνηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να μειώσει στο 0,25% το βασικό επιτόκιο.
Σύμφωνα με τον αναλυτή της γαλλικής BNP Paribas, Paul-Mortimer Lee, την ώρα που η Γερμανία προσπαθεί να επωφεληθεί από την γενικότερη απραξία της ΕΚΤ, ο Mario Draghi βρίσκεται με την «πλάτη στη γωνία», καθώς οι αδύναμες χώρες αδυνατούν να επιτύχουν την προσαρμογή που απαιτείται, σε ένα περιβάλλον ισχυρού ευρώ.
Έτσι, ο αναλυτής της BNP Paribas θεωρεί ότι αργά η γρήγορα η ΕΚΤ δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να ακολουθήσει το δρόμο της Fed και της Bank of Japan, ήτοι να υιοθετήσει ένα πακέτο νομισματικής χαλάρωσης, το γνωστό πλέον QE, ύψους 50 δις. ευρώ ανά μήνα.
Φυσικά, υπάρχουν μειονεκτήματα σε ένα τέτοιο σχέδιο:
- Θα υπάρξουν πιθανώς νομικά κωλύματα με βάση το ότι η ΕΚΤ θα ξεκινήσει τη νομισματική χρηματοδότηση κυβερνήσεων
- Σε ορισμένες χώρες, όπως η Γερμανία, θα μπορούσαν να υπάρξουν παρενέργειες
- Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό μπορεί να αυξηθούν
- Θα μπορούσε να μειώσει τα κίνητρα για τις κυβερνήσεις να συνεχίσουν τη δημοσιονομική εξυγίανση διότι η χρηματοδότηση θα είναι πιο εύκολη.
- Ενδέχεται να προκύψουν σημαντικές φούσκες στην οικονομία
Πολλές οικονομίες της ευρωζώνης βρίσκονται ήδη σε φάση αποπληθωρισμού. Αυτό έχει αρνητικές επιπτώσεις στην κατανομή των πόρων και, φυσικά, θέτει σε δυσμενή τροχιά τη δυναμική του χρέους. Αποθαρρύνει τις δαπάνες σήμερα, γιατί τα προϊόντα θα είναι φθηνότερα αύριο. Η Κεντρική Τράπεζα εγγυάται αρνητικά επιτόκια, τότε ο πληθωρισμός θα είναι μηδενικός ή αρνητικός, με τις παραπάνω συνέπειες. Οι χώρες που υφίστανται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις χρειάζονται χαμηλότερα πραγματικά επιτόκια, αλλά ο εξαιρετικά χαμηλός ή αρνητικός πληθωρισμός αντιστρατεύεται τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Παράλληλα, η BNP Paribas επικρίνει τη στάση των μελών του ΔΣ της ΕΚΤ, θεωρώντας ότι δεν είναι λίγοι εκείνοι που ψηφίζουν όχι για το καλό της ευρωζώνης, αλλά για το συμφέρον των χωρών που εκπροσωπούν, επιβαρύνοντας πολλές φορές με τη στάση τους συγκεκριμένα μέλη.
Τέλος, ο αναλυτής της BNP Paribas επισημαίνει ότι θα περιμένει από την ΕΚΤ να εξαντλήσει όλα τα εργαλεία πριν αποφασίσει ένα QE, και ίσως να επιλέξει ένα αρνητικό επιτόκιο καταθέσεων για να πιέσει την ισοτιμία προς τα κάτω. Ωστόσο, η ισχύς των μέτρων αυτών φαίνεται περιορισμένη με τις εναλλακτικές να μειώνονται...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης