Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Νέα μέτρα για το 2014 παρέδωσε η κυβέρνηση στην τρόικα - Ομαδικές απολύσεις, προσωρινή απασχόληση, «ενοικίαση» εργαζομένων στο τραπέζι - Προσπάθειες να καλυφθεί κενό 2,9 δισεκ. ευρώ

tags :
Νέα μέτρα για το 2014  παρέδωσε η κυβέρνηση στην τρόικα - Ομαδικές απολύσεις, προσωρινή απασχόληση, «ενοικίαση» εργαζομένων στο τραπέζι - Προσπάθειες να καλυφθεί κενό 2,9 δισεκ. ευρώ
«Λίστα» με μέτρα για το 2014 και σε χρώμα «σκούρο» για την αγορά εργασίας (ομαδικές απολύσεις, προσωρινή απασχόληση, «ενοικίαση» εργαζομένων) παρέδωσε χθες η κυβέρνηση στην τρόικα.
Πρόκειται για τα μέτρα κάλυψης  του «κενού» των 2,9 δισ. ευρώ τα οποία παραμένουν ανοικτά αφού πρόκειται για παρεμβάσεις που απαιτούν μέγιστο πολιτικό θάρρος για να μπορέσουν να εφαρμοστούν.
Ορισμένα από αυτά τα οποία η κυβέρνηση εξακολουθεί να τα «βαφτίζει» διαρθρωτικά, είχαν σχεδιαστεί να επιβληθούν τη διετία  2015 - 2016, που η ελληνική οικονομία θα έμπαινε σε «τροχιά» ανάπτυξης και η δέσμευση για την κάλυψη της δημοσιονομικής «τρύπας» των 4 με 5 δις. ευρώ θα ήταν ευκολότερη.
Μόνο από την αύξηση του ΑΕΠ το οικονομικό επιτελείο θα μπορούσε να αναπληρώσει γρηγορότερα τις απώλειες εσόδων που προκαλεί σήμερα η μεγάλη συρρίκνωση του εθνικού πλούτου.
Τον κατάλογο με τα μέτρα αυτά και τις παρεμβάσεις που ετοιμάζονται στα εργασιακά επιχείρησε χθες το οικονομικό επιτελείο να τα κρατήσει «κρυφά», από τη στιγμή που δεν έχουν αξιολογηθεί ακόμη από την τρόικα ενώ μερικά εκατοντάδες μέτρα πιο κάτω από το σημείο συνάντησης  του Γιάννη Στουνάρα με τους δανειστές συζητείτο η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Έτσι το περιεχόμενο αυτού  του «πακέτου» των μέτρων θα εξετασθεί σε νέα σύσκεψη που θα έχει αύριο το οικονομικό επιτελείο με τους πιστωτές για ν’  ακούσει τα σχόλια τους. Βέβαια ελάχιστοι είναι αυτοί που πιστεύουν ότι θα μπορέσει να βγει «λευκός καπνός» κυρίως για το ύψος του δημοσιονομικού κενού για το 2014.
Μετά τη χθεσινή τετράωρη συνάντηση με την τρόικα αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι η κυβέρνησης επικεντρώνεται σε δύο σημεία:
*Να συμφωνηθεί ένα βασικό σενάριο για τον προϋπολογισμό του 2014 μαζί με τα μέτρα που θα επιβληθούν για να μπορέσει στη συνέχεια να καταρτιστεί το Μεσοπρόθεσμο ( 2014 – 2017) το οποίο έχει πάει προς τα πίσω η κατάθεση του.
*Να εξεταστεί το κατά πόσον οι παρεμβάσεις από το υπουργείο Εργασίας και τα αποτελέσματα από τη φορολογική συμμόρφωση  υπερκαλύπτουν το δημοσιονομικό κενό του 2014.
Η εντύπωση πάντως που σχημάτισε το ίδιος στέλεχος  που παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις διαπραγματεύσεις είναι  ότι η τρόικας δεν επείγεται να ολοκληρωθούν αυτές οι συζητήσεις, από την στιγμή που η Αθήνα δεν αντιμετωπίζει κάποια άμεσα χρηματοδοτική ανάγκη.  Σε αυτό πάντως οφείλεται και η καθυστέρηση της υποδόσης του 1 δις. ευρώ που «σέρνεται» από το καλοκαίρι.
Αύριο το οικονομικό επιτελείο  θα μάθει και το πότε θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα αφού οι συζητήσεις θα διακοπούν λόγω της συνεδρίασης του Eurogroup στις 14 Νοεμβρίου. Οι εκπρόσωποι της Ε.Ε. και του ΔΝΤ θα συνοδεύσουν τον Γιάννη Στουρνάρα στις Βρυξέλλες.
Στη χθεσινή συνάντηση πάντως η τρόικα άνοιξε όλα τα κεφάλαια των διαπραγματεύσεων. Ειδικότερα, τέθηκαν επί τάπητος ο προϋπολογισμός 2014, οι εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα, οι αναγκαίες διαθρωτικές παρεμβάσεις (το μεγάλο τμήμα των οποίων, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, αφορά στο υπουργείο Ανάπτυξης- πλειστηριασμοί, επαγγελματικές μισθώσεις), τα προαπαιτούμενα μέτρα για τη δόση του 1 δισ. ευρώ και η επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων.
«Κατά τη συνάντηση δεν μπήκαμε σε αριθμούς για όλα αυτά» υποστήριξε ο ίδιος αξιωματούχος διαψεύδοντας κατηγορηματικά το ενδεχόμενο κατάθεσης συμπληρωματικού προϋπολογισμού εντός του 2014. Είπε ακόμη ότι μεγάλο μέρος της συνάντησης  αναλώθηκε στο θέμα της σύστασης του ανεξάρτητου Δημοσιονομικού Συμβουλίου, το οποίο θα αξιολογεί τόσο τη δημοσιονομική πολιτική και τα μακροοικονομικά μεγέθη όσο και τις προεκλογικές οικονομικές εξαγγελίες των πολιτικών κομμάτων.
Βέβαια συζητήθηκαν και τα «ανοικτά μέτωπα» τα οποία για τους εκπροσώπους των δανειστών εστιάζονται στο φορολογικό σύστημα και στις «τρύπες» στα ασφαλιστικά ταμεία.
Από την πλευρά του, το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο νέων μέτρων για το 2014, αλλά τα προσδιορίζει σε 500- 700 εκατ. ευρώ (αντί των 2- 2,5 δισ. ευρώ που φέρεται να ζητεί η τρόικα) και σε ουδεμία περίπτωση δέχεται τα πρόσθετα μέτρα να αφορούν σε μισθούς, συντάξεις και φόρους.
Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης