Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Θρίλερ στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το δημοσιονομικό «κενό» και τον προϋπολιγισμό του 2014 – Νέα συνάντηση του Γιάννη Στουρνάρα με τους δανειστές την Τρίτη

Θρίλερ στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το δημοσιονομικό «κενό» και τον προϋπολιγισμό του 2014 – Νέα συνάντηση του Γιάννη Στουρνάρα με τους δανειστές την Τρίτη
(upd2) Την ερχόμενη Τρίτη μετατίθεται το θρίλερ των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, με το οικονομικό επιτελείο να κρατά κλειστά τα χαρτιά του στη κουβέντα που άνοιξε σήμερα για το δημοσιονομικό κενό και τον προϋπολογισμό του 2014.
Στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών που μετείχε στην πεντάωρη διαπραγμάτευση με την τρόικα ανέφερε ότι "άνοιξε όλη η ατζέντα των θεμάτων, χωρίς όμως η συζήτηση να μπει σε επίπεδα αριθμών". Μέχρι και χθες το βράδυ η κυβέρνηση συνέχισε να τροφοδοτεί με στοιχεία την τρόικα, τα οποία σχετίζονται με τις ενδεχόμενες παρεμβάσεις στα διαρθρωτικά, τα εργασιακά και το ασφαλιστικό σύστημα. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, αποκρατικοποιήσεις και τράπεζες αποτέλεσαν και πάλι μέρος της σημερινής κουβέντας, με τους δανειστές να διατηρούν την ίδια στάση για επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων.
Νέα συνάντηση με την τρόικα θα έχει ο Γιάννης Στουρνάρας την Τρίτη 12/11, και οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν μετά το Eurogroup της Πέμπτης. Όπως έγινε γνωστό, οι εκπρόσωποι των πιστωτών θα παρευρεθούν μαζί με τον Γ. Στουρνάρα στο Eurogroup, στη διάρκεια του οποίου θα εξεταστούν τα προαπαιτούμενα για την υποδόση του 1 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι με το «καλημέρα» αυτής της συνάντησης οι δανειστές «τράβηξαν το αυτί» στο οικονομικό επιτελείο κάνοντας συνεχείς παρατηρήσεις για τις δεσμεύσεις που δεν έχουν υλοποιηθεί παρά τις διαβεβαιώσεις που είχαν λάβει. Εκτός από τα προαπαιτούμενα (αμυντικές βιομηχανίες, οφειλές ΕΥΔΑΠ και ΔΕΚΟ κ.ά.) , έθεσαν το μείζον θέμα της κατάργησης των φόρων υπέρ τρίτων και της σταδιακής μείωσης των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9% ακόμα.

Αναλυτικά, η ελληνική πλευρά περιορίστηκε στην ενημέρωση των εκπροσώπων των δανειστών για την πορεία του προϋπολογισμού (με αιχμή τη βελτιωμένη πορεία των φορολογικών εσόδων τον Οκτώβριο), τις διαρθρωτικές αλλαγές, τις εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα και τις αποκρατικοποιήσεις.
Η «ατζέντα» με τα θέματα αυτά θα ανοίξει και πάλι σήμερα το πρωί ενώ μέσα σε αυτή θα μπουν και οι παρεμβάσεις των 2,9 δις. ευρώ που έχει ζητήσει η τρόικα για το 2014. Η τρόικα δύσκολα θα κάνει πίσω στις απαιτήσεις για νέα μέτρα  δεδομένης της έμφασης που δίνει στο πρωτογενές πλεόνασμα.
Το 2014 ο προϋπολογισμός θα πρέπει να κλείσει με ένα «μαξιλάρι» 2,8 δισ. ευρώ στα έσοδα και το οποίο σε κάθε περίπτωση δεν θα πρέπει να είναι λογιστικό, όπως συμβαίνει με το φετινό που έχει ως… πρώτη ύλη τις επιστροφές των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα (1,5 δισ. ευρώ) που έχουν στο χαρτοφυλάκιο τους οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες.
Οι νέες απαιτήσεις της τρόικας θα ενσωματώνονται και στο τελικό σχέδιο του νέου προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στις 21 Νοεμβρίου στη Βουλή και θα περιλαμβάνει σημαντικές αλλαγές στα βασικά μεγέθη σε σχέση με αυτά που προέβλεπε το προσχέδιο.
Ήδη στο Γενικό Λογιστήριο εξετάζουν την επί τα χείρω αναθεώρηση του στόχου της ανάπτυξης για το 2014 (σ.σ. 0,6%), αφού όπως αναγνώρισε και ο Δανός επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ στην Ελλάδα, Πολ Τόμσεν, «όποια μέτρα και αν πάρει η Ελλάδα θα έχουν επίπτωση στην οικονομία», για να συμπληρώσει ότι αυτοί «οι κραδασμοί θα απορροφηθούν».


(πρώτη ενημέρωση Κυριακή 10/11 10.00 π.μ)
Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης