Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Δεύτερο χτύπημα για την Ευρωζώνη από τον οίκο Standard & Poor's - Yποβάθμισε σε ΑΑ, από ΑΑ+ προηγουμένως, την αξιολόγηση του EFSF, λόγω Γαλλίας - Με 20,3% αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο εγγυητή του μηχανισμού

tags :
Δεύτερο χτύπημα για την Ευρωζώνη από τον οίκο Standard & Poor's - Yποβάθμισε σε ΑΑ, από ΑΑ+ προηγουμένως, την αξιολόγηση του EFSF, λόγω Γαλλίας - Με 20,3% αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο εγγυητή του μηχανισμού
Δεύτερο χτύπημα επεφύλασσε για την Ευρωζώνη ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's, μέσα σε ένα 24ωρο.
Λίγες ώρες μετά την υποβάθμιση της αξιολόγησης της Γαλλίας, ο οίκος προχώρησε και στην υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης αξιολόγησης του προσωρινού μηχανισμού στήριξης της ΕΕ, του EFSF, σε ΑΑ, από ΑΑ+ προηγουμένως.
Ωστόσο η κίνηση αυτή είναι απόρροια της υποβάθμισης της Γαλλίας, αφού συνιστά - αμέσως μετά τη Γερμανία - τη χώρα με το δεύτερο υψηλότερο μερίδιο συνεισφοράς στα κεφάλαια του EFSF. Η συμμετοχή της στα κεφάλαια του μηχανισμού ανέρχεται στο 20,3%.
Να σημειωθεί εδώ πως ο οίκος διατήρησε αμετάβλητη στο 'A-1+' τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση του EFSF.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι σύμφωνα με τις αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών, από τις αρχές Ιουλίου του 2013 ο EFSF δεν μπορεί να αναλάβει καμία νέα δανειοδοτική δραστηριότητα, δεδομένου ότι έχει τεθεί σε εφαρμογή ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης της ΕΕ, ο ESM. Όπως εξηγεί ο S&P, το outlook του EFSF είναι σταθερό, όπως ακριβώς και το outlook της αξιολόγησης της Γαλλίας.
Όπως σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's, όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία του EFSF λαμβάνουν εγγυήσεις από τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης. Υπό το πρίσμα αυτό, αν χρειαστεί, είναι κάτι περισσότερο από βέβαιο πως τα ευρωπαϊκά κράτη θα παράσχουν την αναγκαία χρηματοδοτική - κεφαλαιακή στήριξη προς τον EFSF.
Kατά τον οίκο, ο EFSF αποτελεί έναν εξαιρετικά αποτελεσματικό μηχανισμό στήριξης, αφού συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στην προσπάθεια ανόρθωσης της δημοσιονομικής κατάστασης της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.
O ΕFSF, συνεχίζει ο οίκος αξιολόγησης, εκμεταλλεύτηκε με τον καλύτερο τρόπο την πρόσβασή του στις αγορές, αντλώντας κεφάλαια με χαμηλά επιτόκια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης