Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Εξαιρετικός μήνας ο Οκτώβριος για το Χ.Α. με όγκους, τζίρους, placement, πακέτα και αποδόσεις - Με καλούς οιωνούς ο Νοέμβριος – Αναβαθμισμένη η εικόνα της αγοράς – Ελλοχεύει η πολιτική εκτροπή, ενώ η «μάχη» με την τρόικα ίσως φέρει διόρθωση...

tags :
Εξαιρετικός μήνας ο Οκτώβριος για το Χ.Α. με όγκους, τζίρους, placement, πακέτα και αποδόσεις - Με καλούς οιωνούς ο Νοέμβριος – Αναβαθμισμένη η εικόνα της αγοράς  – Ελλοχεύει η πολιτική εκτροπή, ενώ η «μάχη» με την τρόικα ίσως φέρει διόρθωση...
Με κύριο ποιοτικό στοιχείο τον τετραπλασιασμό της ημερήσιας αξίας συναλλαγών που έφτασε στα προ κρίσης και μνημονίων επίπεδα, προσεγγίζοντας χρονιές όπως το 2009 και το 2008, ο φετινός Οκτώβριος ήταν ένας μήνας που αναβάθμισε συνολικά την εικόνα του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Του Απόστολου Σκουμπούρη
Πακέτα, όγκοι, τζίροι, placement και σημαντικές αποδόσεις για τα μεγαλομεσαία χαρτιά του Χ.Α., ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά της αγοράς κατά τη διάρκεια του μήνα, που ήταν ο καλύτερος των τελευταίων τουλάχιστον τριών ετών! Βεβαίως, δεν άλλαξε ο «χάρτης» αποδόσεων στην αγορά, καθώς οι μετοχές της μικρότερης κεφαλαιοποίησης συνέχισαν να βρίσκονται στο περιθώριο, όντας απαξιωμένες από όγκους και τζίρους, χρόνια τώρα. Το λεγόμενο retail εξακολουθεί να μην έχει «νέες» επιλογές από τη μικρότερη κεφαλαιοποίηση πλέον, δεδομένου ότι σχεδόν τα 2/3 των μετοχών της αγοράς είναι ωσεί παρόν στο ταμπλό με ανύπαρκτους όγκους. Αυτό όμως είναι ένα μεγάλο δομικό πρόβλημα της αγοράς, σύνθετο και μακροχρόνιο.
Οι λόγοι που οδήγησαν στην άνοδο της αγοράς είναι σύνθετοι. Ο κυρίαρχος είναι η μείωση του δημοσιονομικού ρίσκου όπως αυτό καθρεφτίζεται στην εικόνα των spreads, τα οποία κινούνται πτωτικά σε όλο τον ευρωπαϊκό νότο! Το spread του 10ετούς κατήλθε χθες Πέμπτη στις 642 μονάδες βάσης, μειωμένο κατά 400 μονάδες και πλέον μονάδες από τα προ 4-5 μηνών υψηλά των 1050 μονάδων, λόγω της κυβερνητικής κρίσης με αφορμή την ΕΡΤ! Μια πιο… προσεκτική ματιά, δείχνει ξεκάθαρα ότι η χρηματιστηριακή αγορά κινείται αντιστρόφως ανάλογα με την πορεία των spreads. Ο Γενικός Δείκτης έπιασε τα υψηλά των 1.152 στις 17 Μαΐου του 2013 με το spread πέριξ των 650 μονάδων, κατόπιν «βούτηξε» έως το χαμηλό των 788 μονάδων (ενδοσυνεδριακό χαμηλό της 15ης Ιουλίου) με τα spreads στις 1050 μονάδες, ενώ η σταδιακή αποκλιμάκωση, αύξησε ξανά τη διάθεση ανάληψης ρίσκου.
Η Ελλάδα έχει ξαναμπεί στον επενδυτικό χάρτη των ξένων, με την αναλογία βεβαίως που αντιστοιχεί στο μέγεθός της, στο γενικότερο εκτόπισμά της ως μια μικρή – περιφερειακή αγορά. Όμως, οι πρόσφατες εκθέσεις του Reuters, Morgan Stanley, Deutsche Bank κ.λπ. συνηγόρησαν προς ενίσχυση των επενδύσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Τζίρος και αποδόσεις

Η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών ανήλθε – μετά από πολλά χρόνια – πολύ πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ, καθιστώντας ανθεκτική και ποιοτική την κίνηση της αγοράς, καθώς εισέρευσε νέο χρήμα στο σύστημα. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 22 συνεδριάσεις του Οκτωβρίου οι 18 ήταν ανοδικές και μόλις οι 4 διορθωτικές, που σημαίνει ότι η κερδισμένη ρευστότητα ανατροφοδοτούσε την άνοδο. Ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε σε ποσοστό 17,17% μηνιαίως, ο FTSE 25 κέρδισε 14,89% και ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 26,92%! Επιδόσεις κάθε άλλο παρά συνηθισμένες.
Ιδιαιτέρως μεγάλα ήταν τα κέρδη και σε επιμέρους μετοχές κυρίως του FTSE 25 και λιγότερο του Mid Cap, με τη Βιοχάλκο να κερδίζει 58,70%, Εθνική +38,33%, Ελλάκτωρ +31%, ΔΕΗ +30,94%, Μυτιληναίος +24,90%, ΕΛΠΕ +23%, Πειραιώς +22,40%, Eurobank Properties +21,40%, ΟΤΕ +20,65%, Intralot +18,90%, Alpha Bank +16,55%, Τέρνα Ενεργειακή +14,42%, Folli Follie +14,06% κ.ο.κ. Μιλάμε για κορυφαία και βαριά χαρτιά σε επιδόσεις όχι συνηθισμένες.
Στο μεσαίο χώρο ξεχώρισαν τίτλοι όπως Eurobank +43,43%, ΓΕΚ Τέρνα +34,2%, Attica Bank +25%, Intracom +20,9%, ΕΒΖ +15,7% κ.α. Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι κορυφαία blue chips της αγοράς έχουν αναρριχηθεί σε υψηλά από δύο έως έξι ετών (!) με ότι αυτό συνεπάγεται. Μετοχές όπως ΔΕΗ, ΟΤΕ, Ελλ. Πετρέλαια, ΟΠΑΠ, Folli Follie, Jumbo, Μέτκα, Μυτιληναίος κινούνται πέριξ των υψηλών τελευταίων ετών και σε επίπεδα Γενικού Δείκτη πολύ υψηλότερα, όμως τότε η σύνθεση του κεντρικού δείκτη ήταν διαφορετική όπως και η στάθμιση των τραπεζικών μετοχών.

Deals, placement, «αλλαγές» και πακέτα

Το φετινό Οκτώβριο, θυμίζουμε, άλλαξε χέρια και επίσημα το 33% του ΟΠΑΠ που πέρασε στην κοινοπραξία Emma Delta, ο καναδικός επενδυτικός όμιλος Fairfax απέκτησε ποσοστό 4,25% στον όμιλο Μυτιληναίου, εξέλιξη πολύ σημαντική για τον όμιλο που σε μια συγκυρία φυγής ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό, καταφέρνει να φέρει επενδυτικό χρήμα στη χώρα. Επίσης, η Πορτογαλική BCP πούλησε το 4,64% της Πειραιώς το οποίο απέκτησαν hedge και pension funds. Γενικότερα, η Τράπεζα Πειραιώς ήταν στο επίκεντρο όλο το μήνα, με μπαράζ πακέτων και «αλλαγές» στη σύνθεση του μετοχολογίου της, ενώ διακίνησε συνολικά 585 εκατ. μετοχές το μήνα! Το γεγονός ότι τόσο η Πειραιώς, όσο και η Εθνική έπιασαν αυτό το μήνα τις τιμές αύξησης κεφαλαίου, έφερε σημαντικούς απεγκλωβισμούς, οδηγώντας σε rotation και σημαντική διαφοροποίηση μετοχολογίου. Εξαιρετικά μεγάλη ήταν και η κινητικότητα στα warrants τα οποία επίσης κινήθηκαν ανοδικά (κέρδη 85% της Εθνικής), διακινώντας ισχυρότατους όγκους, με της Πειραιώς να κάνει 330 εκατ. τεμάχια, της Alpha Bank 328 εκατ. και της Εθνικής 80 εκατ. τεμάχια. Επίσης, μεγάλοι όγκοι κατεγράφησαν στην Attica Bank καθώς ξένο ισχυρό χαρτοφυλάκιο τις τελευταίες ημέρες «έχτισε» θέσεις που φτάνουν ως το 2% του μετοχικού κεφαλαίου!

Οι αλλαγές στους δείκτες MSCI «ιντριγκάρουν» τους επενδυτές


Το τελευταίο διάστημα διεθνή επενδυτικά χαρτοφυλάκια κάνουν ιδιαίτερο focus στο ελληνικό χρηματιστήριο, λόγω και των εξελίξεων με τον MSCI αλλά και την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Σημαντικό ρόλο στην αλλαγή πλεύσης των ξένων παίζει το γεγονός ότι το ελληνικό χρηματιστήριο έχει  υποβαθμιστεί σε αναδυόμενη αγορά αντί ώριμης από την MSCI, κάτι που επίσημα θα γίνει την Τρίτη 26 Νοεμβρίου του 2013. Η υποβάθμιση αυτή ασφαλώς έχει ήδη φέρει σημαντικές εκροές από σταθερά και συντηρητικά διεθνή χαρτοφυλάκια όπως ασφαλιστικά ταμεία κ.λπ., τα οποία λόγω καταστατικού επενδύουν μόνο σε ώριμες αγορές. Αυτά τα χαρτοφυλάκια όμως, ότι ήταν να πουλήσουν το έχουν πουλήσει όλα αυτά τα τρία χρόνια της κρίσης και των μνημονίων, προεξοφλώντας άλλωστε και την έξοδο της χώρας από το ευρώ. Έτσι, η αναδιάταξη του μείγματος των χαρτοφυλακίων ευνόησε το Χ.Α. το οποίο άλλωστε στην κατηγορία των ώριμων αγορών έχει υπερβολικά μικρή (έως ανύπαρκτη) στάθμιση, ενώ στις αναδυόμενες, ασφαλώς και θα πάρει καλύτερη - συγκριτικά - θέση. Πολλά αυξημένου ρίσκου χαρτοφυλάκια με πιο επιθετικά χαρακτηριστικά «ποντάρουν» στην αναδυόμενη ελληνική αγορά.

Με καλούς οιωνούς ο Νοέμβριος, θεμιτή η διόρθωση,

Ο Νοέμβριος ξεκινά με καλούς οιωνούς για το ελληνικό χρηματιστήριο όχι κατ’ ανάγκη «υπόσχεσης» συνέχισης της φρενήρους ανόδου, αλλά λόγω του αναβαθμισμένου προφίλ, με όγκους, τζίρους και κινητικότητα. Το Νοέμβριο θα έχουμε και τις οριστικές αλλαγές στο δείκτη MSCI.
Βεβαίως, παρά τις πρόσφατες διορθωτικές κινήσεις, η αγορά δεν θεωρείται ικανώς αποφορτισμένη, δείκτες και μετοχές παραμένουν σε υπεραγορασμένα επίπεδα. Μια πιο γενικευμένη διόρθωση είναι δυνατόν να έρθει ανά πάσα στιγμή. Διόρθωση που δεν θα διαταράξει τα τεχνικά κεκτημένα της αγοράς είναι θεμιτή έως και την περιοχή των 1.100 μονάδων για το Γενικό Δείκτη, ίσως και λίγο χαμηλότερα. Κυριότερος κίνδυνος που θα μπορούσε να διαταράξει καταλυτικά το momentum της αγοράς είναι μια ενδεχόμενη πολιτική… εκτροπή! Πρόκειται για αστάθμητο παράγοντα που δύναται να αλλάξει άρδην τα δεδομένα και τη… νιρβάνα του τελευταίου διαστήματος. Η «διαμάχη» της κυβέρνησης με την τρόικα και η μη επίτευξη συμφωνίας, είναι το κεντρικό ενδεχόμενο που μπορεί να φέρει… βιαιότητες στην αγορά. Από εκεί και πέρα, αν υπάρξει… ανακωχή – που είναι και το πιθανότερο – τότε έως τα μέσα του 2014 η κατάσταση θα είναι αρκετά… βατή πολιτικά, δεδομένου ότι καμιά χώρα που έχει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν (επιτρέπεται να) κάνει βουλευτικές εκλογές…

Πρώτη ενημέρωση: 08:14, 01 Νοεμβρίου 2013

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης