Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Μετά το 2014 η ανάκαμψη του ελληνικού banking – Κρίσιμες επαφές της ΟΤΟΕ με τις διοικήσεις των τραπεζών - «Όχι» σε απολύσεις εργαζομένων - Δέσμευση για στήριξη των υγιών επιχειρήσεων - Δυσοίωνο το επενδυτικό κλίμα

 Μετά το 2014 η ανάκαμψη του ελληνικού banking – Κρίσιμες επαφές της ΟΤΟΕ με τις διοικήσεις των τραπεζών - «Όχι» σε απολύσεις εργαζομένων - Δέσμευση για στήριξη των υγιών επιχειρήσεων - Δυσοίωνο το επενδυτικό κλίμα
Η στήριξη της ελληνικής οικονομίας, η κατάσταση των ελληνικών τραπεζών και θέματα που απασχολούν τους εργαζόμενους στις Τράπεζες βρέθηκαν στο επίκεντρο των επαφών της ΟΤΟΕ με τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών.
Ειδικότερα, όπως πληροφορεί η Ομοσπονδία, το Δ.Σ. της ΟΤΟΕ συναντήθηκε με τις διοικήσεις των τραπεζών Attica Bank, Εθνικής Τράπεζας Ελλάδας, Eurobank, Πειραιώς και Alpha Bank.
Κύριο μέλημα των εντατικών επαφών αποτέλεσε η λειτουργία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, δίδοντας έμφαση ιδίως στους τομείς της οικονομίας, της κοινωνίας και της εργασίας.
Παράλληλα, η ΟΤΟΕ αξίωσε την λήψη διαρκούς ενημέρωσης για τα πλάνα των τραπεζών επί των άνωθεν πυλώνων.
Όπως χαρακτηριστικά διέτεινε, στις νέες τράπεζες που διαμορφώθηκαν με τις αναδιαρθρώσεις στο τραπεζικό σύστημα της χώρας, επιβάλλεται να εφαρμοστούν διαδικασίες που θα εγγυώνται την αξιοκρατία, τη διαφάνεια και την ισότιμη αντιμετώπιση των εργαζομένων, με σεβασμό των επιμέρους δικαιωμάτων τους.
Επίσης, η ΟΤΟΕ αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της διασφάλισης των υπαρχόντων θέσεων εργασίας.
Σύμφωνα πάντα με την ΟΤΟΕ, οι θέσεις των τραπεζών συνοψίζονται ως εξής:
- Τα σχέδια αναδιαρθρώσεων διαμορφώνονται και εκπονούνται από κάθε τράπεζα χωριστά με βάση τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες τους.
- Γίνεται προσπάθεια σε αντίξοες συνθήκες για αύξηση των καταθέσεων και ενίσχυση της ρευστότητας
- Σχεδιάζεται η μείωση – αποκλιμάκωση των επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων
- Το επενδυτικό κλίμα δεν είναι ευνοϊκό και ως εκ τούτου τα αιτήματα χρηματοδοτήσεων με βάση υγιείς και με προοπτική επιχειρηματικούς σχεδιασμούς είναι ελάχιστα, αλλά οι τράπεζες θα στηρίξουν υγιείς τομείς της πραγματικής οικονομίας.
- Η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα γίνει από τις τράπεζες και τα δάνεια αυτά δεν θα πωληθούν σε εξωτερικούς διαχειριστές.
- Οι αναδιαρθρώσεις που αφορούν στα θέματα της εργασίας και των εργαζομένων θα έχουν ορθολογικό χαρακτήρα, για το σκοπό αυτό θα αξιοποιηθούν συναινετικές διαδικασίες (εθελούσιες έξοδοι κα) αποκλειομένων σε κάθε περίπτωση των απολύσεων.
- Ο ρόλος των τραπεζών στα θέματα που αφορούν στην ανάταξη της οικονομίας είναι αναπτυξιακός, στα πλαίσια όμως ενός πολιτικού περιβάλλοντος σταθερότητας και εμπιστοσύνης, χωρίς παρεμβάσεις διοικητικού τύπου στις Τράπεζες από αναρμόδιους παράγοντες.
- Υπάρχει αισιοδοξία για το τραπεζικό σύστημα και την ελληνική οικονομία, με ορίζοντα ανάκαμψης μετά το 2014 και ομαλοποίησης της κατάστασης τα επόμενα χρόνια.
Όπως υπερθεματίζει η Ομοσπονδία, τα παραπάνω αποτυπώνουν την πλήρη εικόνα όσων αναφέρθηκαν από τις Διοικήσεις των Τραπεζών στις συναντήσεις που έγιναν με την ΟΤΟΕ και έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα.
Τέλος, η ΟΤΟΕ εκτιμά πως κρίνονται αναγκαίες οι επαφές με τον υπουργό Οικονομικών, τον διοικητή της Τράπεζα της Ελλάδας, αλλά και το Δ.Σ. του ΤΧΣ.  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης