Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Με μέτρα 2,5 δισ. από τα… αποδυτήρια ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα - Εγγυήσεις ότι θα καλυφθούν οι απαιτήσεις τους ζητούν οι δανειστές για να έρθουν στην Αθήνα - Τι θα περιλαμβάνει το νέο «πακέτο» λιτότητας

Με μέτρα 2,5 δισ. από τα… αποδυτήρια ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα - Εγγυήσεις ότι θα καλυφθούν οι απαιτήσεις τους ζητούν οι δανειστές για να έρθουν στην Αθήνα - Τι θα περιλαμβάνει το νέο «πακέτο» λιτότητας
Αντίστροφα ξεκίνησε να μετρά ο χρόνος για την επιστροφή των δανειστών οι οποίοι αναμένονται να θέσουν επιτακτικά το ζήτημα της κάλυψης του δημοσιονομικού «κενού» για το 2014 και της ανάγκης για νέα μέτρα με το νέο προϋπολογισμό.
Η τρόικα, εφόσον λάβει τις απαραίτητες εγγυήσεις από την ελληνική πλευρά ότι όλες οι απαιτήσεις τους έχουν γίνει αποδεκτές, αναμένεται να αφιχθεί την ερχόμενη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου στην Αθήνα. Βέβαια από αυτή την εβδομάδα θα αρχίσουν να έρχονται τα τεχνικά κλιμάκια, τα οποία αναμένεται να στρώσουν το «χαλί» για τον μεγάλο έλεγχο που θα ακολουθήσει από τους εκπροσώπους της Ε.Ε. και του ΔΝΤ.
Οι ξένοι έρχονται με την λογική της επιβολής νέων επώδυνων μέτρων στα νοικοκυριά προκειμένου να καλυφθεί το «κενό» των 2,5 δις. ευρώ που θα παρουσιάσει τον επόμενο χρόνο το ελληνικό πρόγραμμα.
Η κυβέρνηση από την πλευρά της, προσδιορίζει το μέγεθος αυτής της απόκλισης στα 500 εκατ. ευρώ και επιμένει ότι αυτή μπορεί να καλυφθεί με στοχευμένες παρεμβάσεις όπως για παράδειγμα η καθολική εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου σε όλους τους φορείς της γενικής κυβέρνησης.
Δεν πρέπει να λησμονείται και το σχέδιο μείωσης των συντάξεων που μόνος του αποκάλυψε ο Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στον ΣΕΤΕ και το οποίο προβλέπει περικοπές έως και 20% όσων βγαίνουν στη σύνταξη κάτω από την ηλικία των 60 ετών, ενώ στον «προκρούστη» θα μπουν όλες οι επικουρικές συντάξεις.
Εκτός, από τα μέτρα αυτά η κυβέρνηση έχει στη λίστα και μια σειρά από άλλα, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για το «κενό» του 2015 - 20126 το οποίο η τρόικα το υπολογίζει σε 5 δις. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο πακέτο λιτότητας περιλαμβάνει αυξήσεις έως 25% στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών, του ΟΣΕ αλλά και στα τιμολόγια της ΔΕΗ, διατήρηση για μία τριετία ακόμη έως το 2016 της έκτακτης εισφοράς στα εισοδήματα των φορολογουμένων και αύξηση του αριθμού των απολύσεων στο δημόσιο.
Το «μενού» των επιβαρύνσεων θα έρθει να συμπληρώσει ένα μέτρο που έχει ξεμείνει επίτηδες στο «ράφι» και στοιχειώνει από το πρώτος κιόλας μνημόνιο όλους τους καταναλωτές. Είναι αυτό το οποίο έχει να κάνει με την επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο εμφιαλωμένο νερό και τα αναψυκτικά με στόχο την είσπραξη 215 εκατ. ευρώ.
Πρόσθετα έσοδα για τα ταμεία θα προκύψουν και από την αλλαγή του συστήματος υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας που θα οδηγήσει σε νέες αυξήσεις αλλά από τις δρακόντειες ποινές που θα θεσπιστούν για όσους για όσους πραγματοποιούν μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγή.
Τα μέτρα αυτά θα περιλαμβάνονται στο νέο Μεσοπρόθεσμο για την περίοδο 2014 – 2017 που θα συντάξουν από κοινού κυβέρνηση και δανειστές. Σε ό,τι αφορά την αναδιάρθρωση των αμυντικών βιομηχανιών, το οποίο αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης ύψους 1 δισ. ευρώ που έπρεπε να έχει καταβληθεί από τον Ιούλιο, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι υπάρχει κατ' αρχήν συμφωνία μεταξύ τρόικας και ελληνικής πλευράς για την ΕΛΒΟ.
Σημείωναν, ωστόσο, ότι υπάρχουν διαφωνίες για την ΕΑΣ, ενώ για τη ΛΑΡΚΟ αναμένεται η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις κρατικές ενισχύσεις ύψους 137 εκατ. ευρώ.
Εφόσον οι δανειστές μείνουν ικανοποιημένοι από τα μέτρα που θα υιοθετήσει η ελληνική πλευρά οι συζητήσεις θα ολοκληρωθούν με το θέμα του χρηματοδοτικού κενού των 11 δις. ευρώ που θα έχει από του χρόνου ανάγκη η Ελλάδα με το σενάριο ενός τρίτου «πακέτου» βοήθειας προς την χώρα μας να ενισχύεται για τα καλά.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης