Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Διθύραμβοι για τα ελληνικά ομόλογα από την Wall Street Journal – Σκιαγραφεί τα επιτυχημένα προφίλ τριών Ελλήνων διαχειριστών κεφαλαίων – Του Π. Σίμου, του Αρ. Παπαγεωργακόπουλου και του Γ. Γκίκα

tags :
Διθύραμβοι για τα ελληνικά ομόλογα από την Wall Street Journal – Σκιαγραφεί τα επιτυχημένα προφίλ τριών Ελλήνων διαχειριστών κεφαλαίων – Του Π. Σίμου, του Αρ. Παπαγεωργακόπουλου και του Γ. Γκίκα
Οι καλύτερες επιδόσεις ομολόγων στον κόσμο φέτος δεν είναι στο Λονδίνο, ούτε στη Νέα Υόρκη, ούτε στην Καλιφόρνια. Είναι στην Αθήνα, αναφέρει χαρακτηριστικά η Wall Street Journal, σε ένα άρθρο για τις αποδόσεις των εν λόγω τίτλων παγκοσμίως.
Ο Πάνος Σίμος της Εθνικής Asset Management, ο Άρης Παπαγεωργακόπουλος και ο Γ. Γκίκας της Eurobank Asset Management διαχειρίζονται τρία ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια που έχουν αποδόσεις άνω του 100% κατά το παρελθόν έτος. Κανένα άλλο ομόλογο ή αμοιβαίο κεφάλαιο δεν έχει προσφέρει τέτοια απόδοση.
Και οι τρεις κορυφαίες επιδόσεις αυτές έχουν κερδίσει το ίδιο στοίχημα: την αγορά ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου στο αποκορύφωμα της κρίσης χρέους της ευρωζώνης και την διακράτηση τους όταν άλλοι επενδυτές "ανακάλυψαν" τις αποδόσεις.
Όπως παρατηρεί η Wall Street Journal οι τιμές των ελληνικών ομολόγων έχουν υπερτετραπλασιαστεί από τα ιστορικά χαμηλά τον Ιούνιο του 2012, όταν οι φόβοι της ελληνικής εξόδου από την ζώνη του ευρώ είχαν κορυφωθεί.
Παράλληλα, ορισμένες μεγάλες ελληνικές εταιρείες εξέδωσαν με επιτυχία ομόλογα, ενώ μεγάλα funds έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για τις ελληνικές μετοχές.



Ο Mark Mobius, ο οποίος διαχειρίζεται περισσότερα από 40 δισ. δολάρια στις αναδυόμενες αγορές, δήλωσε αυτόν το μήνα ότι σχεδιάζει να αγοράσει μετοχές σε ελληνικές επιχειρήσεις, για πρώτη φορά μετά από μία δεκαετία αποχής από την εν λόγω αγορά.
Σύμφωνα με την Wall Street Journal, στο πλαίσιο της μεταστροφής του κλίματος, οι κ.κ. Σίμος , Παπαγεωργακόπουλος και Γκίκας βρέθηκαν στο σωστό μέρος τη σωστή στιγμή.
"Για μια περίοδο τα ελληνικά ομόλογα ήταν η πιο μισητή κατηγορία περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο και σκεφτήκαμε ότι δεν υπήρχαν και πολλά περιθώρια να χάσει κανείς ακόμη περισσότερο", αναφέρει ο κ. Παπαγεωργακόπουλος.
Το ομόλογο εσωτερικού "Δήλος", ύψους 83 εκατ. ευρώ, το οποίο διαχειρίζεται από τον κ. Σίμο έχει συνολική απόδοση που φτάνει το 108% κατά τους τελευταίους 12 μήνες, γεγονός που το καθιστά στις κορυφαίες επιδόσεις του κόσμου.
Στη συνέχεια ακολουθεί το Eurobank LF Government bond Fund ύψους 30 εκατ. ευρώ, που διαχειρίζονται οι κ. Παπαγεωργακόπουλος και κ. Γκίκας. Οι εν λόγω τίτλοι απέδωσαν 107% και 105% αντίστοιχα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Morningstar.
Η Wall Street Journal παρατηρεί ότι τα ελληνικά κεφάλαια δεν χρησιμοποιούν πολύπλοκες μαθηματικές στρατηγικές, ούτε στοχεύουν σε ιδιαίτερα πλούσιους ιδιώτες. Η πλειοψηφία των επενδυτών είναι απλοί πελάτες λιανικής ή και συνταξιοδοτικά ταμεία των ελληνικών επιχειρήσεων.
Παρά την ισχυρή απόδοση των κεφαλαίων τους , οι τρεις διαχειριστές κεφαλαίων δεν ταιριάζουν εύκολα το καλούπι του επενδυτή "σούπερ σταρ". Οι κ.κ. Παπαγεωργακόπουλος και Γκίκας αναφέρουν ότι συνήθως εργάζονται από τις 9 π.μ. έως τις 6 μ.μ., ενώ όταν ταξιδεύουν για δουλειά χρησιμοποιούν τις οικονομικές θέσεις.
Ο 44χρονος Παπαγεωργακόπουλος, ο οποίος έχει μεταπτυχιακό δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο του Reading στη Μ. Βρετανία και MBA από το Cass Business School στο Λονδίνο, οδηγεί ένα Audi του 2003, το οποίο αγόρασε μεταχειρισμένο το 2006 και ζει στο ίδιο σπίτι όπου μεγάλωσε στη Φιλοθέη.
Οι διαχειριστές κεφαλαίων δεν έχουν γλιτώσει από τις επιπτώσεις των μέτρων λιτότητας που επιβάλλει η ελληνική κυβέρνηση. Ο κ. Γκίκας δήλωσε στην εφημερίδα ότι έπρεπε να μειώσει τις δαπάνες του για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του νέου φορολογικού σχεδίου, ενώ ο κ. Σίμος ανέφερε ότι αναγκάστηκε να αναβάλει τα σχέδια για να αγοράσει ένα σπίτι.
"Ο κλάδος των αμοιβαίων κεφαλαίων δεν ήταν ποτέ από τους καλύτερα αμειβόμενους τομείς στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει η νοοτροπία ενός hedge fund ή μιας επενδυτικής τραπεζικής", αναφέρει ο Παπαγεωργακόπουλος.
Οι τρεις διαχειριστές κεφαλαίων αγόρασαν ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου σε μέσες τιμές των 12 σεντς στο ευρώ. Η μέση τιμή των ελληνικών ομολόγων είναι σήμερα περίπου 53 σεντς στο ευρώ. Αν και η εξέλιξη είναι εξαιρετικά θετική γι' αυτούς που τοποθετήθηκαν χαμηλά, είναι μια ένδειξη ότι ορισμένοι επενδυτές εξακολουθούν να μην περιμένουν να επιστραφούν στο ακέραιο. Και οι τρεις έπρεπε να υπομείνουν μερικά χρόνια, όταν τα ασταθή ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου ήταν σε ελεύθερη πτώση.
Όταν ιδρύθηκε το Eurobank LF Government Bond Fund το Μάρτιο του 2009 με μέγεθος 13 εκατ. ευρώ, οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων ήταν 1,2 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα των γερμανικών. Αυτό ήταν μια ένδειξη ότι οι επενδυτές θεωρούσαν τα ελληνικά ομόλογα αρκετά ασφαλή.
Ένα χρόνο αργότερα, οι ανησυχίες για την επικίνδυνη κατάσταση των ελληνικών δημοσιονομικών προκάλεσε χάος σε όλες τις χρηματοπιστωτικές αγορές και οδήγησε την Ελλάδα στο να είναι η πρώτη χώρα της ευρωζώνης που θα ζητούσε οικονομική βοήθεια από τους εταίρους της.
Καθώς η ελληνική οικονομία συνέχισε να συρρικνώνεται, οι ιδιώτες επενδυτές κλήθηκαν να ανταλλάξουν τα υφιστάμενα ελληνικά ομόλογα τους με το νέο χρέος και με τα χαμηλότερα επιτόκια το Μάρτιο του 2012. Καθώς οι επενδυτές εγκατέλειπαν τη χώρα, η διαφορά απόδοσης έναντι των γερμανικών ομολόγων έφτασε τις 11 ποσοστιαίες μονάδες. Τα αμοιβαία κεφάλαια υποχώρησαν γρήγορα.
"Υπήρχαν φορές που αναρωτηθήκαμε αν θα μείνει τίποτα . Ήταν μια δύσκολη περίοδος", δήλωσε ο κ. Παπαγεωργακόπουλος .
Ο κ. Γκίκας επανέλαβε αυτό το συναίσθημα. Τα τελευταία χρόνια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή της επαγγελματικής μου ζωής, πολύ περισσότερο από ό,τι στη δεκαετία του 1990, όταν η Ελλάδα είχε τη δραχμή και οι αποδόσεις των εντόκων ήταν κοντά στο 30%.
Μέσα στην ταραχή, υπήρξαν όμως και κάποια ενθαρρυντικά νέα. Η νέα κυβέρνηση έχει φέρει μια αίσθηση σταθερότητας, και την υπόσχεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να κάνει ό, τι χρειάζεται για να σώσει το ευρώ, ανέφερε ο κ. Σίμος.
Η Ελλάδα δεν έχει αποφύγει τον κίνδυνο. Η οικονομία προβλέπεται να συρρικνωθεί κατά 4% το τρέχον έτος ενώ η ανεργία παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Αλλά οι σημαντικές περικοπές δαπανών δείχνουν ότι η χώρα αναμένεται τώρα να έχει ένα μικρό δημοσιονομικό πλεόνασμα. Η οικονομία αναμένεται να αυξηθεί κατά 0,6% το 2014 ενώ οι κίνδυνοι διάλυσης της ευρωζώνης έχουν διαλυθεί.
Οι ροές κεφαλαίων έχουν επιταχύνθεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο μηνών καθώς η μεταβλητότητα στα ελληνικά ομόλογα έχει υποχωρήσει. Οι μέσες ημερήσιες εισροές ήταν περίπου 92.000 ευρώ μεταξύ Ιανουαρίου και Αυγούστου, ενώ έχουν ανέλθει σε περίπου 140.000 ευρώ το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τον κ. Παπαγεωργακόπουλο.
Την ίδια ώρα, ο κ. Σίμος αναφέρει ότι είναι σε συζητήσεις με πιθανούς επενδυτές στο εξωτερικό που θέλουν να ακούσουν τις απόψεις του για την αγορά.
"Η εμπιστοσύνη χρειάζεται χρόνο για να εξελιχθεί , αλλά τα πράγματα βελτιώνονται σταδιακά . Άποψή μας είναι ότι όσο η Ελλάδα παραμένει στη ζώνη του ευρώ και η κυβέρνηση συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις στην οικονομία, όλα θα αποδειχθούν χρήσιμα στο τέλος", καταλήγει ο κ. Σίμος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης