Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Πιο διαλλακτικός παρά ποτέ ο Schaeuble - Αλλάζει στάση για το γερμανικό χρέος, και δίνει "αέρα" στη Merkel να διαπραγματευτεί με το SPD - Στόχος... απλώς να μην υπάρξει νέο χρέος από το 2015

tags :
Πιο διαλλακτικός παρά ποτέ ο Schaeuble - Αλλάζει στάση για το γερμανικό χρέος, και δίνει
"Στόχος είναι να μην υπάρξει νέο χρέος από το 2015 και κατόπιν και να μειωθεί ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ της Γερμανίας κάτω από το 60% από περίπου 80% σήμερα μέσα σε 10 χρόνια". Αυτό δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Wolfgang Schaeuble, μιλώντας στο γερμανικό περιοδικό Focus. Ο Γερμανός αξωματούχος αφήνει "στην άκρη" την αδιαλλαξία του και την επιμονή του να αρχίσει να αποπληρώνεται το χρέος της χώρας από το 2015.
Έτσι, δίνει μεγαλύτερα περιθώρια στην παράταξη της Angela Merkel όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για τα οικονομικά με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD), που ζητούν να δοθεί ώθηση σε επενδύσεις σε υποδομές όπως το οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο.
"Θέλουμε να μην προχωρήσουμε σε νέο δανεισμό από το 2015 και να συνεχίσουμε έτσι από τότε και μετά. Ο λόγος του χρέος μειώνεται αυτόματα εάν δεν εκδώσουμε νέα χρεόγραφα και εάν η οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται. Ο μεσοπρόθεσμος οικονομικός σχεδιασμός μας έως και το 2017 μας δίνει κάποιο περιθώριο αλλά μπορούμε μόνο να βασιζόμαστε στο ότι θα συνεχίσουμε να προχωράμε στον δρόμο που ευνοεί την ανάπτυξη. Πιστεύουμε ότι οι αυξήσεις των φόρων είναι αντιπαραγωγικές. Αυτή είναι η βάση στην οποία διαπραγματευόμαστε", διευκρίνει ο Schauble.
Υπενθυμίζεται πως οι συντηρητικοί Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU)  κέρδισαν τις βουλευτικές εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο, το SPD αξιώνει επτά ως οκτώ υπουργεία, ενώ το περιοδικό Der Spiegel έγραψε ότι το κόμμα ζητεί επτά υπουργεία και προτίθεται να εγκαταλείψει την διεκδίκηση του υπουργείου Οικονομικών.
Ο ηγέτης του SPD, Sigmar Gabriel, ωστόσο διέψευσε τα δημοσιεύματα αυτά, δηλώνοντας ότι η κατανομή των υπουργείων θα είναι το τελευταίο που θα αποφασιστεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης