Τελευταία Νέα
Ελλάδα

«Κρυφές» επιβαρύνσεις για τα εντός σχεδίου οικόπεδα φέρνει ο ενιαίος φόρος - Ποιοι ιδιοκτήτες ακινήτων θα βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη - Αναλυτικά παραδείγματα

«Κρυφές» επιβαρύνσεις για τα εντός σχεδίου οικόπεδα φέρνει ο ενιαίος φόρος - Ποιοι ιδιοκτήτες ακινήτων θα βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη - Αναλυτικά παραδείγματα
«Κρυφές» επιβαρύνσεις σε χιλιάδες ιδιοκτήτες που δεν έχουν καλύψει τον μέγιστο αριθμό της επιφάνειας του ακινήτου που τους επιτρέπει ο νόμος με βάση τον συντελεστή δόμησης, φέρνει ο νέος ενιαίος φόρος για τα εντός σχεδίου οικόπεδα.
Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι εκτός από την επιβάρυνση που αναλογεί στο κτίσμα (μονοκατοικία ή διπλοκατοικία) θα πρέπει να πληρώσουν και φόρο για την επιφάνεια της κατοικίας που δεν έχτισαν.
Για παράδειγμα ένας φορολογούμενος ο οποίος σε οικόπεδο 500 τ.μ. που διαθέτει έχει χτίσει μόνο τα 100 τ.μ. από τα 200 τ.μ. που του επιτρέπεται με βάση τον συντελεστή δόμησης της περιοχής, τώρα το υπουργείο Οικονομικών θα τον φορολογήσει και για την υπόλοιπη επιφάνεια της οικοδομής που δεν έχτισε ενώ κανονικά είχε αυτή την δυνατότητα.
Ο φόρος σε αυτή την περίπτωση θα υπολογιστεί με βάση την ακάλυπτη επιφάνεια του οικοπέδου. Δηλαδή ο συγκεκριμένος ιδιοκτήτης θα πληρώσει φόρο για το 50% της αδόμητης επιφάνειας του οικοπέδου ήτοι για τα 250 τ.μ.
Συμπερασματικά, ο εν λόγω ιδιοκτήτης θα πληρώσει «διπλό» τον ενιαίο φόρο για το 2014. Το πρώτο «χαράτσι» θα αφορά το κτίσμα των 100 τ.μ. και ο φόρος θα υπολογιστεί όπως και στα κτίρια και το δεύτερο για το οικόπεδο που δεν αξιοποιήθηκε. Ως προς την τελευταία επιβάρυνση η εφορία θα χρησιμοποιεί ένα συντελεστή που θα μειώνει τον φόρο για το οικόπεδο.
Να σημειωθεί ότι αν ο φορολογούμενος είχε εξαντλήσει τον συντελεστή δόμησης, δηλαδή έκτισε όσο μπορούσε δεν θα πλήρωνε φόρο για το οικόπεδο αλλά μόνο για τα κτίσματα που βρίσκονται μέσα σε αυτό.
Με άλλα λόγια το υπουργείο Οικονομικών έχει φθάσει να «τιμωρεί» όσους δεν έχτισαν τα προηγούμενα χρόνια αδιαφορώντας για το αν μπορούσαν να το κάνουν αυτό μέσα στην κρίση.

Παράδειγμα

Οικόπεδο 400 τ.μ. στη Λάρισα με τιμή ζώνης 1800 ευρώ και Μοναδιαία Αξία Οικοπέδου 250 ευρώ ανά τ.μ. μπορούσε κάποιος να κτίσει 160 τετραγωνικά μέτρα αλλά έκτισε μόνο τα μισά (80 τ.μ.) τότε θα φορολογηθεί και για το μισό οικόπεδο, δηλαδή για τα 200 τ.μ. επειδή δεν τα «τσιμέντωσε». Θα έχει όμως και μια έκπτωση 25% στην «ποινή» του.
Στην πράξη ο ιδιοκτήτης, αν το οίκημα είναι παλαιότητος π.χ. 8 ετών και γωνιακή μονοκατοικία με δύο προσόψεις, θα πληρώσει ενιαίο φόρο συνολικά 880 ευρώ για κτίσμα και οικόπεδο, ενώ ως τώρα πλήρωνε μόνο ΕΕΤΑ 490 ευρώ το χρόνο.
Επιβαρύνεται δηλαδή κατά 390 ευρώ ή κατά 80% σε σχέση με φέτος.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης