Τελευταία Νέα
Ελλάδα

«Δόκανο» με το νέο Περιουσιολόγιο στήνει η εφορία για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων - Κινδυνεύουν όσοι αγόρασαν με δάνειο σπίτια ή εξοχικά σε τιμή υψηλότερη από την αντικειμενική που δηλώθηκε στο συμβόλαιο - Μεγάλος κίνδυνος με το «Πόθεν έσχες»

«Δόκανο» με το νέο Περιουσιολόγιο στήνει η εφορία για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων - Κινδυνεύουν όσοι αγόρασαν με δάνειο σπίτια ή εξοχικά σε τιμή υψηλότερη από την αντικειμενική που δηλώθηκε στο συμβόλαιο - Μεγάλος κίνδυνος με το «Πόθεν έσχες»
«Παγίδα» σε χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων στήνει η κυβέρνηση με το νέο Περιουσιολόγιο, το οποίο θα κληθούν να υποβάλουν του χρόνου ηλεκτρονικά περισσότεροι από 6,5 εκατ. φορολογούμενοι.
Αυτοί που κινδυνεύουν είναι όσοι αγόρασαν σπίτια ή εξοχικά τα προηγούμενα χρόνια σε τιμή υψηλότερη από την αντικειμενική που δηλώθηκε στο συμβόλαιο.
Για παράδειγμα, ιδιοκτήτης που το 2005 απέκτησε διαμέρισμα αξίας 300.000 ευρώ και στο συμβόλαιο αγοράς δήλωσε ως αξία κτήσης την αντικειμενική τιμή, ήτοι 220.000 ευρώ, τώρα καλείται να δηλώσει και το υπόλοιπο ποσό αυτής της αγοράς, δηλαδή τα 80.000 ευρώ.
Αυτή η ερώτηση - «παγίδα» περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, στο ηλεκτρονικό έντυπο του νέου Περιουσιολογίου μέσω του οποίου το υπουργείο Οικονομικών θα προσπαθήσει να συλλέξει πρόσθετες πληροφορίες για τα εισοδήματα και την ακίνητη περιουσία των Ελλήνων πολιτών.
Οι φορολογούμενοι που αγόρασαν με δάνειο το σπίτι τους -αποτελούν τη συντριπτική πλειονότητα αυτών των ιδιοκτητών- και οι οποίοι τρέμουν στην ιδέα μήπως τους «τσιμπήσει» η Εφορία, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι από τη στιγμή που θα δηλώσουν την πραγματική αξία κτήσης του ακινήτου, τότε το μπλέξιμο θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο…
Η αμέσως επόμενη υποχρέωση που θα έχουν είναι να καλύψουν το «Πόθεν έσχες» για το παραπάνω ποσό της αγοράς και ενδεχομένως να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη πληρώνοντας φόρο μεταβίβασης που θα αντιστοιχεί στην πραγματική αξία του οικοπέδου, του διαμερίσματος ή της εξοχικής κατοικίας.
Στο νέο Περιουσιολόγιο θα δηλώνονται ξεχωριστά τα κτίσματα από τα οικόπεδα και τα αγροτεμάχια. Οι φορολογούμενοι είναι επίσης υποχρεωμένοι να δηλώσουν και τα ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους, τα οποία βρίσκονται εκτός Ελλάδος (όπως π.χ σε Λονδίνο, Κύπρο, κ.α.) στην ειδική στήλη «Χώρα» που θα περιλαμβάνεται στη φόρμα συμπλήρωσης στο Διαδίκτυο.
Αλλες συναφείς ερωτήσεις είναι πότε αποκτήθηκαν αυτά τα ακίνητα, πώς και σε ποια τιμή, ποιο μέλος της οικογένειας είναι ο ιδιοκτήτης, αν υπάρχει κτίσμα στα οικόπεδα ή αν έχουν πραγματοποιηθεί πρόσθετα έργα ή ακόμη και βελτιώσεις στο ακίνητο κ.λπ.
Σε αντίθεση με την «κλασική» Δήλωση Περιουσιακής Κατάστασης στο νέο Περιουσιολόγιο δεν θα απαιτείται η αναγραφή στοιχείων συγγενών (εξ αίματος ή εξ αγχιστείας), αφού κάθε νοικοκυριό θα υποβάλλει υποχρεωτικά τη δική του ατομική δήλωση με τα στοιχεία των συζύγων, των τέκνων και τυχόν προστατευόμενων μελών της.
Δηλώνοντας με κάθε λεπτομέρεια ό,τι έχουμε και δεν έχουμε, το υπουργείο Οικονομικών δεν θα έχει πια ανάγκη να χρησιμοποιεί τα τεκμήρια διαβίωσης για να υπολογίζει το φορολογητέο εισόδημα κάθε πολίτη. Αυτό θα προκύπτει αυτόματα από τη μεταβολή του πλούτου που κατέχει, δηλαδή την απόκτηση ή απώλεια περιουσιακών στοιχείων όπως ακίνητα, αυτοκίνητα και καταθέσεις.
Τα τελευταία στοιχεία θα εξαχθούν από τις υπόλοιπες ερωτήσεις της ηλεκτρονικής φόρμας του Περιουσιολογίου σχετικά με τις καταθέσεις του στην τράπεζα αλλά και τα μετρητά που φυλάσσει στο σπίτι.
Οι φορολογούμενοι καλούνται να δηλώσουν τα ποσά που κατέχουν σε μετρητά ( σ.σ. σε ευρώ, σε δολάρια ή άλλο νόμισμα) και να δικαιολογήσουν την προέλευσή τους. Σε περίπτωση που δεν συμπληρωθεί ο σχετικός πίνακας η Εφορία θα θεωρήσει ότι ο υπόχρεος δεν έχει καθόλου μετρητά.
Αυτό σημαίνει ότι σε μελλοντικό έλεγχο η Εφορία θα μπορεί να τα «μπλοκάρει» ως προϊόν φοροδιαφυγής και να τα κατάσχει ή ακόμη και να τα φορολογήσει…

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης