Τελευταία Νέα
Ελλάδα

EKT: Ξεκινούν τον Νοέμβριο τα stress test των ευρωπαϊκών και των 4 ελληνικών συστημικών τραπεζών - Στο 8% το όριο του δείκτη Core Tier 1 - Ενιαίο κριτήριο η καθυστέρηση άνω των 90 ημερών για τα προβληματικά δάνεια - Σε 3 επίπεδα οι έλεγχοι

EKT: Ξεκινούν τον Νοέμβριο τα stress test των ευρωπαϊκών και των 4 ελληνικών συστημικών τραπεζών - Στο 8% το όριο του δείκτη Core Tier 1 - Ενιαίο κριτήριο η καθυστέρηση άνω των 90 ημερών για τα προβληματικά δάνεια -  Σε 3 επίπεδα οι έλεγχοι
(upd2)Τον Νοέμβριο θα ξεκινήσουν οι έλεγχοι στις μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες και στις 4 συστημικές ελληνικές τράπεζες, της Εθνικής, της Alpha Bank, της Πειραιώς και της Eurobank, και θα ολοκληρωθούν μέσα σε 12 μήνες, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με το πλαίσιο των stress test που ανακοίνωσε σήμερα.
Από την Κύπρο θα συμμετάσχουν η Τρ. Κύπρου, η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα, η Ελληνική Τράπεζα και η Russian Commercial Bank.
Σύμφωνα με την ΕΚΤ, οι έλεγχοι για την επάρκεια των τραπεζών θα διεξαχθούν σε 128 τράπεζες, ενώ το όριο για τον δείκτη Core Tier 1 θα ανέρχεται στο 8%.
Τα stress test θα εξετάσουν τόσο τα banking books όσο και τα trading books των τραπεζών, ενώ θα υπάρχει ειδική μέριμνα και για τα εκτός ισολογισμού στοιχεία, όπως είναι τα παράγωγα.
Σύμφωνα με την ΕΚΤ θα καθοριστούν ενιαία κριτήρια αποτίμησης των δανειακών χαρτοφυλακίων, ώστε να υπάρξει ομοιογένεια και αξιοπιστία στα αποτελέσματα των stress test.
Πιο συγκεκριμένα, στο μείζον ζήτημα της αποτίμησης των προβληματικών δανείων, η ΕΚΤ ορίζει ως μη εξυπηρετούμενα όσα εμφανίζουν καθυστερήσεις πληρωμών 90 ημερών.
Ο έλεγχος της κεφαλαιακής επάρκειας των μεγάλων τραπεζών θα πραγματοποιηθεί σε τρία επίπεδα. Το πρώτο θα περιλαμβάνει την αποτίμηση κινδύνου, το δεύτερο την αξιολόγηση του ενεργητικού και το τρίτο στις αντοχές των τραπεζών σε ακραίες συνθήκες.
Στην μακρά αυτή διαδικασία θα συμμετάσχουν 128 τράπεζες, μεταξύ των οποίων και οι 4 ελληνικές συστημικές, η Εθνική, η Alpha Bank, η Πειραιώς και η Eurobank. Το σύνολο των συμμετεχόντων αντιστοιχεί στο 85% του τραπεζικού συστήματος της Ευρωζώνης.
Σύμφωνα με το σχέδιο, οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε κεφαλαιακές ενισχύσεις από σήμερα μέχρι τον Οκτώβριο του 2014.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΕΚΤ, Mario Draghi, στόχος των ελέγχων είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μέσω της ενίσχυσης της διαφάνειας.
«Η ενιαία συνολική αξιολόγηση, η οποία θα εφαρμοστεί ομοιόμορφα σε όλες τις σημαντικές τράπεζες, καλύπτοντας περίπου το 85% του τραπεζικού συστήματος της ζώνης του ευρώ, αποτελεί σημαντικό βήμα προόδου για την Ευρώπη και για το μέλλον της οικονομίας της ζώνης του ευρώ. Η διαφάνεια θα είναι ο πρωταρχικός της στόχος. Αναμένουμε ότι η εν λόγω αξιολόγηση θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη του ιδιωτικού τομέα στην ευρωστία των τραπεζών της ζώνης του ευρώ και στην ποιότητα των ισολογισμών τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Draghi.
Αναλυτικά η αξιολόγηση θα περιλαμβάνει τρία στοιχεία:
i) την αξιολόγηση των κινδύνων για σκοπούς εποπτείας, προκειμένου να εξεταστούν από ποιοτική και ποσοτική άποψη βασικοί κίνδυνοι που αφορούν, μεταξύ άλλων, τη ρευστότητα, τη μόχλευση και τη χρηματοδότηση
ii) έλεγχο της ποιότητας των στοιχείων του ενεργητικού, προκειμένου να ενισχυθεί η διαφάνεια όσον αφορά τα ανοίγματα των τραπεζών μέσω του ελέγχου της ποιότητας των στοιχείων του ενεργητικού τους, περιλαμβανομένης της καταλληλότητας της αποτίμησης των εν λόγω στοιχείων και των ασφαλειών, καθώς και των σχετικών προβλέψεων και
iii) άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress test), προκειμένου να εξεταστεί η ανθεκτικότητα των ισολογισμών των τραπεζών σε σενάρια ακραίων καταστάσεων. Τα τρία αυτά στοιχεία συνδέονται στενά μεταξύ τους.
Η αξιολόγηση θα χρησιμοποιεί ως βάση κεφαλαιακό δείκτη αναφοράς 8% κοινών μετοχών της κατηγορίας 1 (Common Equity Tier 1) και θα λαμβάνει υπόψη τον ορισμό που περιέχεται στην οδηγία IV σχετικά με τις κεφαλαιακές απαιτήσεις/στον κανονισμό σχετικά με τις κεφαλαιακές απαιτήσεις, περιλαμβανομένων των μεταβατικών ρυθμίσεων, τόσο για τον έλεγχο της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού όσο και για το βασικό σενάριο της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων.
Οι λεπτομέρειες της άσκησης προσομοίωσης θα ανακοινωθούν μεταγενέστερα σε συντονισμό με την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών.

Οι τράπεζες που θα συμμετάσχουν:








Νωρίτερα το www.bankingnews.gr ανέφερε:

EKT: Στο 8% το capital buffer για τις ισχυρές ευρωπαϊκές τράπεζες και στο 7% για τις πιο αδύναμες - Τα ελληνικά stress test θα ορίσουν που θα ενταχθούν οι 4 ελληνικές συστημικές τράπεζες - Σήμερα η ανακοίνωση των κριτηρίων για τα «τεστ αντοχής»


Στο 8% θα ορίσει το κεφαλαιακό απόθεμα ασφαλείας (capital buffer) για τις ισχυρότερες - συστημικές ευρωπαϊκές τράπεζες η ΕΚΤ, και στο 7% το αντίστοιχο για τις μικρότερες, η ΕΚΤ, σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν ενόψει των σημερινών ανακοινώσεων για τις διαδικασίες που δρομολογούνται στο πλαίσιο της εποπτείας των 130 μεγαλύτερων ευρωπαϊκών τραπεζών.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, και οι 4 συστημικές ελληνικές τράπεζες, η Πειραιώς, η Εθνική, η Alpha Bank και η Eurobank, θα ενταχθούν στην εποπτεία της ΕΚΤ, ωστόσο η εικόνα θα ξεκαθαρίσει όταν ολοκληρωθούν τα εγχώρια stress test, εξέλιξη που θα έχει πραγματοποιηθεί πριν την έναρξη των ευρωπαϊκών.
Υπενθυμίζεται πως η αξιολόγηση των ισολογισμών των ευρωπαϊκών τραπεζών από την ΕΚΤ είναι προαπαιτούμενο για την εποπτεία τους, διαδικασία η οποία θα ξεκινήσει το νωρίτερο σε έναν χρόνο από τώρα.
Να σημειωθεί εδώ πως σήμερα Τετάρτη ο Mario Draghi, ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αναμένεται να σκιαγραφήσει τα κριτήρια αξιολόγησης της ποιότητας του ενεργητικού των ευρωπαϊκών τραπεζών, τα λεγόμενα stress -test, με τους αναλυτές να προειδοποιούν ότι μπορούν να προκύψουν εξαιρετικά ανησυχητικά σημάδια για τον κλάδο.
Σύμφωνα με τους αναλυτές τα εν λόγω stress test μπορεί να αποδειχθούν εξαιρετικά κρίσιμα, για την πορεία προς την πανευρωπαϊκή τραπεζική ένωση, ενώ ενδεχομένως να είναι επιζήμια για πολλές τράπεζες.
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες βρέθηκαν στο επίκεντρο της τριετούς οικονομικής κρίσης της περιοχής, παγιδεύοντας τις κυβερνήσεις τους σε ένα «φαύλο κύκλο» εξάρτησης του χρέους.
Στον απόηχο της κρίσης ένας μεγάλος αριθμός τραπεζών χρειάστηκε στήριξη από τις κυβερνήσεις τους, οι οποίες για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις ανάγκες δανείστηκαν σημαντικά ποσά.
Τα προηγούμενα stress test είχαν επικριθεί σημαντικά για τις αισιόδοξες προβλέψεις τους, ιδιαίτερα για την ανάπτυξη και την έκθεση σε κρατικά ομόλογα.
Αυτή τη φορά, η ΕΚΤ και η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών, θέλουν να αποδείξουν ότι δεν θα υπάρξουν στο μέλλον δυσάρεστες εκπλήξεις.
"Αν τα τεστ αντοχής εντοπίσουν μεγάλες τρύπες στους ισολογισμούς των τραπεζών, τότε οι αναταραχές είναι αναπόφευκτες καθώς δεν υπάρχει ακόμα σαφής μηχανισμός για την κάλυψή τους", αναφέρει ο James Howat, οικονομολόγος της Capital Economics.
Ωστόσο, επειδή οι χώρες αυτές έχουν ήδη διασωθεί, αν χρειαστούν περισσότερα κεφάλαια, δεν θα είναι της κλίμακας του παρελθόντος, αναφέρει η Credit Suisse.
"Αναγκάζοντας τις τράπεζες να αναγνωρίσουν την πλήρη έκταση των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους και έτσι το μέγεθος των αναγκών ανακεφαλαιοποίησης, τότε ο κλάδος θα αποφύγει τον κίνδυνο να μετατραπούν αυτές οι τράπεζες σε 'ζόμπι' (Zombification), αναφέρει η Deutsche Bank.
Τέλος, οι αναλυτές της Credit Suisse δήλωσαν ότι υπάρχει η πιθανότητα να αποδειχθούν τα stress test μια κρίσιμη καμπή για την οικονομία της ευρωζώνης, αν όμως αποφευχθεί ο κίνδυνος να εκτελεστούν ανεπαρκώς.

(πρώτη ενημέρωση: 22 Οκτωβρίου 2013, 17:47)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης