Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Financial Times: Μεγάλο αγκάθι στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την Τρόικα η φορολογία – Μπορεί να υπονομεύσει την έξοδο από την ύφεση – Καραμούζης (Geniki Bank): Οι αγορές βλέπουν τη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας

tags :
Financial Times: Μεγάλο αγκάθι στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την Τρόικα η φορολογία – Μπορεί να υπονομεύσει την έξοδο από την ύφεση – Καραμούζης (Geniki Bank): Οι αγορές βλέπουν τη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας
Σκληρές είναι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους διεθνείς δανειστές της σχετικά με την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού στον προϋπολογισμό του 2014, σύμφωνα με νέα ανάλυση των Financial Times, η οποία προειδοποιεί ότι πιθανή αρνητική εξέλιξη θα μπορούσε να υπονομεύσει τις πιθανότητές να εξέλθει από την 6ετή ύφεση.
Η «τρόικα»  θέλει από την ελληνική κυβέρνηση να λάβει περαιτέρω μέτρα λιτότητας ώστε να αντιμετωπιστεί το έλλειμμα ύψους 2 δισ. ευρώ που εμφανίζει το νέο σχέδιο προϋπολογισμού που υποβλήθηκε από την Αθήνα .
Έλληνες αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών λένε ότι η διαφορά ανέρχεται μόνο στα 500 εκατ. ευρώ και μπορούν να καλυφθούν μέσω της καταστολής των φαινομένων απάτης στο κοινωνικό σύστημα ασφάλισης.
"Υπάρχει σαφής διαφωνία", δήλωσε ένας ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών. "Η τρόικα πάντα πιέζει για πρόσθετα μέτρα , αλλά έχουμε φτάσει το όριο για τη λήψη περαιτέρω οριζόντιων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις", επισημαίνει ο αξιωματούχος.
"Οι κοινωνικές πιέσεις έχουν γίνει δυσβάστακτες... τα ελληνικά νοικοκυριά κατά μέσο όρο έχουν χάσει περισσότερο από το ένα τρίτο του εισοδήματός τους κατά τα τελευταία πέντε χρόνια", πρόσθεσε ο αξιωματούχος .
Από την άλλη μεριά, η αξιοπιστία της Ελλάδας στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές βελτιώνεται, με τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων να φτάνουν στο χαμηλότερο επίπεδο από την εποχή της έγκρισης του δεύτερου πακέτου διάσωσης της χώρας. Τα hedge funds επενδύουν σε μεγάλο βαθμό σε τίτλους ελληνικών μετοχών και τραπεζών, τροφοδοτώντας την ανάκαμψη στο μικρό Χρηματιστήριο Αθηνών.
"Οι αγορές αντανακλούν την πρόοδο στη σταθεροποίηση της οικονομίας", δήλωσε ο Νίκος Καραμούζης, διευθύνων σύμβουλος της Geniki Bank στην Αθήνα, προσθέτοντας ότι υπάρχουν ακόμη εκκρεμή ζητήματα, αλλά υπάρχει αισιοδοξία ότι οι δυσκολίες θα ξεπεραστούν.
Η Ελλάδα έχει θέσει τις βάσεις για ένα πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους, χάρη στην αύξηση των εσόδων και τους αυστηρότερους ελέγχους των δαπανών, παρά τις συνεχείς υπερβάσεις του κόστους για την υγειονομική περίθαλψη.
Το σχέδιο προϋπολογισμού του επόμενου έτους όμως αποτέλεσε μήλον της έριδος για δύο λόγους: τη φορολογία των αυτοαπασχολούμενων και την αναβολή των περικοπών στους μισθούς και τις συντάξεις των "ένστολων" εργαζομένων.
Οι διεθνείς δανειστές ανησυχούν ότι οι στόχοι των εσόδων του επόμενου έτους μπορεί να χαθούν λόγω των καθυστερήσεων στην αναμόρφωση της φορολογικής διοίκησης. Η κυβέρνηση έχει ήδη χάσει την προθεσμία για τη μετακίνηση 12.500 δημοσίων υπαλλήλων, τονίζουν.
Άλλο μεγάλο αγκάθι είναι ο ενιαίος φόρος ακίνητης περιουσίας που πρόκειται να εισαχθεί το επόμενο έτος, αντικαθιστώντας διάφορες εισφορές που συλλέγονται συνήθως με μεγάλες καθυστερήσεις.
"Η εισαγωγή ενός νέου φόρου αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα λόγω της αναποτελεσματικότητας της γραφειοκρατίας, δήλωσε οικονομολόγος στους Financial Times ο οποίος αρνήθηκε να αναφερθεί το όνομα του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης