Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Στην Αθήνα σήμερα ο πρόεδρος του Euro Working Group Τόμας Βίζερ - Χρέος, δημοσιονομικό και χρηματοδοτικό «κενό», καθώς και νέα μέτρα στην ατζέντα της συνάντησης με τον Γιάννη Στουρνάρα - Τέλος Οκτωβρίου επιστρέφει στην Ελλάδα η τρόικα

Στην Αθήνα σήμερα ο πρόεδρος του Euro Working Group Τόμας Βίζερ - Χρέος, δημοσιονομικό και χρηματοδοτικό «κενό», καθώς και νέα μέτρα στην ατζέντα της συνάντησης με τον Γιάννη Στουρνάρα - Τέλος Οκτωβρίου επιστρέφει στην Ελλάδα η τρόικα
(upd2) Εντός ελληνικού εδάφους μεταφέρονται οι συζητήσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους για τα μέτρα με τα οποία θα καλυφθεί το δημοσιονομικό «κενό» της τριετίας 2014 - 2016 και των χρηματοδοτικών αναγκών για το συγκεκριμένο διάστημα που, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, υπερβαίνουν τα 11 δισ. ευρώ.
Απεσταλμένος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής γι΄ αυτές τις συζητήσεις θα είναι ο πρόεδρος του Euro Working Group Τόμας Βίζερ, στέλεχος καθ’ ύλην αρμόδιο για τέτοιου είδους θέματα.
Αν και ο Αυστριακός επικεφαλής του Euro Working Group είχε την ευκαιρία για μία πρώτη κουβέντα με τον Γιάννη Στουρνάρα στη διάρκεια του Συμβουλίου του Eurogroup στο Λουξεμβούργο, σήμερα έρχεται και επίσημα στην Ελλάδα στο πλαίσιο νέας συνεργασίας που έχει με τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών.
Παρών σε αυτή τη συνάντηση, η οποία διήρκεσε περίπου τέσσερις ώρες, ήταν και ο αναπληρωτής υπουργός Χρ.Σταϊκούρας, ο επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, Στ.Παπασταύρου.
Σημειώνεται πως στις 14:15 ο κ.Βίζερ θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. θα είναι και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Πάνος Τσακλόγλου.
Πηγές από το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνουν ότι η «ατζέντα» των θεμάτων που θα συζητηθούν είναι ιδιαίτερα πλούσια. Εκτός από τον προϋπολογισμό για το 2014 και το νέο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πρόγραμμα της περιόδου 2014 – 2017 με τις παρεμβάσεις των 5,5 δισ. ευρώ που προβλέπει στο σκέλος των δαπανών, στην πρώτη γραμμή θα βρεθούν επίσης: Η πορεία εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος και τα προαπαιτούμενα για την υποδόση του 1 δισ. ευρώ που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα που επιστρέφει τέλη του μήνα στην Αθήνα αλλά το σενάριο για ένα τρίτο «πακέτο» βοήθειας προς την Ελλάδα.
Ηδη οι συζητήσεις για το τελευταίο θέμα έχουν ανοίξει «για τα καλά». «Καυτό» όμως ζήτημα για την κυβέρνηση είναι αυτό της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους με την Αθήνα να αδημονεί για μία ξεκάθαρη λύση στην περίπτωση που επιλέξει να βγει στις αγορές προκειμένου να βρει σε μια… λογική τιμή τα κεφάλαια εκείνα που θα τις επιτρέψουν στο μέλλον να πληρώνει τις δαπάνες για τόκους καθώς και άλλες εσωτερικές της υποχρεώσεις.
Από τις μέχρι τώρα τοποθετήσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων το θέμα αυτό κατά πάσα πιθανότητα θα ξεκαθαρίσει μέσα στον Απρίλιο του 2014, όπου ΔΝΤ, Ε.Ε. και ΕΚΤ θα καθίσουν ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προκειμένου να καταρτίσουν προτάσεις για τη βιωσιμότητα του τις οποίες θα παρουσιάσουν σε Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί μέχρι τα μέσα του 2014.
Το ΔΝΤ πάντως επιμένει σε ένα «κούρεμα» των δανείων που έχει λάβει η χώρα μας από τους Ευρωπαίους εταίρους της, προκειμένου να περιοριστεί το χρέος στο 124% του ΑΕΠ το 2020. Αυτό φαίνεται να επιθυμεί και η κυβέρνηση χωρίς ωστόσο να το δηλώνει επίσημα.
Εκτιμάται ότι ο πρόεδρος του Euro Working Group Τόμας Βίζερ θα «λειάνει» το έδαφος για πρόσθετα μέτρα από την τρόικα όπως προέκυψε από τις εργασίες του Eurogroup, αρχής γενομένης μάλιστα από το 2014 που η κυβέρνηση υπολόγιζε να την βγάλει «καθαρή» μόνο με τον ενιαίο φόρο στα ακίνητα.
Τα στελέχη του ΔΝΤ, της Ε.Ε. και της ΕΚΤ θα επιστρέψουν στα τέλη Οκτωβρίου στην Αθήνα.

(πρώτη ενημέρωση Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 07:05)

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης