Τελευταία Νέα
Ελλάδα

H αύξηση κεφαλαίου της Eurobank πρέπει να είναι 2 δισεκ να καλυφθεί σε μεγάλο βαθμό από τους ιδιώτες και ξένους αλλά να μπορεί να συμμετάσχει και το ΤΧΣ ώστε να μειώσει το μέσο κόστος κτήσης καθώς η τιμή της αμκ θα μειωθεί

 H αύξηση κεφαλαίου της Eurobank πρέπει να είναι 2 δισεκ να καλυφθεί σε μεγάλο βαθμό από τους ιδιώτες και ξένους αλλά να μπορεί να συμμετάσχει και το ΤΧΣ ώστε να μειώσει το μέσο κόστος κτήσης καθώς η τιμή της αμκ θα μειωθεί
H αύξηση κεφαλαίου της Eurobank πρέπει να είναι 2 δισεκ να καλυφθεί σε μεγάλο βαθμό από τους ιδιώτες και ξένους αλλά να μπορεί να συμμετάσχει και το ΤΧΣ ώστε να μειώσει το μέσο κόστος κτήσης καθώς η τιμή της αμκ θα αλλάξει.
Η άποψη αυτή δεν διατυπώνεται μόνο από μια πλευρά αλλά αρχίζει και υποστηρίζεται ευρύτερα από τις θεσμικές αρχές.

Το βασικό αιτιολογικό είναι το εξής.
Η Eurobank πρέπει να υλοποιήσει μια αύξηση κεφαλαίου τέτοιου μεγέθους ώστε να πείσει και τον πλέον δύσπιστο επενδυτή στο εξωτερικό ότι δεν θα χρειαστεί νέα κεφάλαια μετά από λίγους μήνες.
Χρειάζεται λοιπόν μια αύξηση που να μην αφήνει περιθώρια παρερμηνειών.
Στην αύξηση κεφαλαίου τον κύριο λόγο πρέπει να έχουν οι ιδιώτες επενδυτές.
Ήδη έχουμε αναφέρει ότι τα διεθνούς φήμης και δραστηριότητας funds Fairfax, Third Point και Rothschild συγκαταλέγονται μεταξύ των επενδυτών που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την μεγάλη αύξηση κεφαλαίου της Eurobank.
Με βάση ενδείξεις τα 3 αυτά funds θα μπορούσαν να επενδύσουν έως 600-700 εκατ ευρώ.
Η διοίκηση Χ. Μεγάλου της Eurobank έχει πραγματοποιήσει μια πολύ σημαντική προεργασία στο εξωτερικό και το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται είναι μεγάλο.
Υπάρχουν όχι μόνο ενδείξεις ότι η διοίκηση Μεγάλου τα πάει καλά στο σκέλος της προσέλκυσης ξένων επενδυτών.
Όμως μια νέα παράμετρος στην αύξηση κεφαλαίου της Eurobank είναι ότι πέραν των ιδιωτών μετόχων θα πρέπει να συμμετάσχει και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που επένδυσε πρόσφατα 5,8 δισεκ. ευρώ.
Το ερώτημα είναι γιατί;
Όχι γιατί υπάρχει κίνδυνος να μην καλυφθεί η αύξηση κεφαλαίου αλλά για να μπορέσει το ΤΧΣ ως βασικός μέτοχος σε ποσοστό 93,6% να μπορέσει να μειώσει το μέσο κόστος κτήσης στην τεράστια επένδυση που έχει πραγματοποιήσει.
Επειδή η τιμή της νέας αύξησης κεφαλαίου της Eurobank θα είναι πολύ χαμηλότερη των 1,54 ευρώ στην τιμή της αμκ των 5,8 δισεκ ευρώ αν συμμετάσχει το ΤΧΣ θα έχει την δυνατότητα να μειώσει το μέσο κόστος κτήσης και στρατηγικά να ευνοηθεί όταν η τράπεζα θα αρχίσει να περνάει σταδιακά στον έλεγχο των ιδιωτών μετόχων.
Η νέα τιμή της νέας αύξησης κεφαλαίου στόχος είναι να μην προσδιοριστεί στα 0,30 ευρώ αλλά κοντά στα 0,50 ευρώ.
Στόχος επίσης είναι μέσω των ιδιωτών κεφαλαίων να βελτιωθεί και η ποιότητα των κρατικών κεφαλαίων.
Όταν οι ιδιώτες προσθέτουν νέα κεφάλαια αποκτά μεγαλύτερη αξία το κρατικό κεφάλαιο που έχει επενδύσει το ΤΧΣ.
Παράλληλα μέσω της αύξησης κεφαλαίου η Eurobank θα εμφανίσει το μεγαλύτερο free float την μεγαλύτερη διασπορά μετοχών από οποιαδήποτε συστημική τράπεζα.
Το ποσοστό του ΤΧΣ από 93,6% θα υποχωρήσει περίπου στο 55% εξέλιξη που θα αλλάξει άρδην τις ισορροπίες και τα δεδομένα.
Η επιτυχής έκβαση της αύξησης κεφαλαίου της Eurobank θα έχει πολλαπλασιαστικά θετικά οφέλη για την τράπεζα, τον κλάδο και την οικονομία.
Θα είναι η πρώτη ουσιώδης ιδιωτικοποίηση κρατικής εταιρίας καθώς η Eurobank είναι κρατικοποιημένη.
Η διοίκηση της Eurobank μέχρι τώρα έχει πραγματοποιήσει περίπου 180-200 συναντήσεις με ξένους επενδυτές.
Το ενδιαφέρον των ξένων για την σχεδιαζόμενη αύξηση κεφαλαίου είναι πολύ μεγάλο και υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι η αύξηση θα καλυφθεί χωρίς την εμπλοκή του ΤΧΣ.
Όπως έχει επισημανθεί στο πρόσφατο παρελθόν η Fairfax είναι ένας εκ των διεθνών επενδυτών που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να αποκτήσουν πιο στρατηγικό ποσοστό τύπου Ιρλανδίας.
Επίσης επενδυτές όπως το Third Point η Rothschild και πολλοί άλλοι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον.
Ωστόσο για να υλοποιηθεί η αύξηση κεφαλαίου θα πρέπει να έχουν αποσαφηνιστεί ορισμένες παράμετροι με κυριότερη τον προσδιορισμό της κεφαλαιακής ζημίας που θα προκύψει από την Blackrock και τα stress tests.
Αν δεχθούμε την εκτίμηση ότι η κεφαλαιακή ζημία για τον κλάδο θα φθάσει τα 5 με 5,5 δισεκ. ευρώ για την Eurobank θα αναλογεί περίπου 1δισεκ. ευρώ.
Τα stress tests θα ανακοινωθούν μέσα στον Δεκέμβριο και η Eurobank θα επιδιώξει με ταχύτατες διαδικασίες τον Ιανουάριο του 2014 δηλαδή να υλοποιήσει αύξηση κεφαλαίου.
Η αύξηση κεφαλαίου θα διαμορφώσει ισχυρούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας στην τράπεζα κοντά στο 10% θα διαμορφωθεί το core tier 1, η Eurobank θα θωρακιστεί κεφαλαιακά.
Παράλληλα έχει επανασχεδιαστεί το business plan που στο εσωτερικό περιλαμβάνει μείωση λειτουργικού κόστους περίπου 100 εκατ καθώς και εθελουσία έξοδο 600-700 ατόμων.
Στο σκέλος των εσόδων η τράπεζα θα επιδιώξει να μειώσει ακόμη περισσότερο το ELA ενώ η μείωση των επιτοκίων καταθέσεων και άλλες δράσεις έχουν βελτιώσει τα έσοδα σε προ προβλέψεων βάση, τάση που θα διαπιστωθεί και στα αποτελέσματα 9μήνου.
Στα βαλκάνια η τράπεζα μελετά διάφορα εναλλακτικά σχέδια μεταξύ των οποίων να κρατήσει μια από τις δύο μεγάλες θυγατρικές στην Βουλγαρία ή την Ρουμανία.
Στο εσωτερικό σχεδιάζεται επίσης η πώληση στρατηγικού ποσοστού των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων του ομίλου σε διεθνή ασφαλιστική εταιρία.
Με τις κινήσεις αυτές η Eurobank επανασχεδιάζει το μέλλον της και προσβλέπει με καλύτερες αξιώσεις στο μέλλον.

(Πρώτη ενημέρωση: 08:14, 14 Οκτωβρίου 2013)

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης