Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Aποκωδικοποιημένο σήμα για το πακέτο των νέων μέτρων θα στείλει σήμερα η Κομισιόν στον Γιάννη Στουρνάρα - Στο Λουξεμβούργο για το Eurogroup σήμερα ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών

tags :
Aποκωδικοποιημένο σήμα για το πακέτο των νέων μέτρων θα στείλει σήμερα η Κομισιόν στον Γιάννη Στουρνάρα - Στο Λουξεμβούργο για το Eurogroup σήμερα ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών

Μία πρώτη γεύση για το περιεχόμενο του νέου «πακέτου» των μέτρων με το οποίο θα κλείσει το δημοσιονομικό «κενό» της διετίας 2015 – 2016, πρόκειται να πάρει στο σημερινό Eurogroup o Γιάννης Στουρνάρας.
Από την πλευρά του, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών θα ενημερώσει για τα μέτωπα που παραμένουν ανοικτά με την τρόικα, όπως ο ενιαίος φόρος στα ακίνητα και το σχέδιο  αναδιάρθρωσης των αμυντικών βιομηχανιών ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και της ΛΑΡΚΟ ( σ.σ. το οικονομικό επιτελείο έχει φτιάξει καινούργια επιχειρηματολογία για να αποφευχθεί το «λουκέτο»), και τα οποία είναι συνδεδεμένα και με την εκταμίευση  της υπο -δόσης του 1 δις. ευρώ.
Αν και η Ελλάδα δεν βρίσκεται μέσα στην επίσημη «ατζέντα» της Κομισιόν, εντούτοις μετά την ενημέρωση που θα παράσχει η τρόικα στο Συμβούλιο με αφορμή την ολοκλήρωση του πρώτου μέρους της αξιολόγησης του προγράμματος, η συζήτηση θα στραφεί και προς το ελληνικό ζήτημα.
Τις τελευταίες μέρες πάντως οι πιέσεις των δανειστών για νέα επώδυνα μέτρα έχουν αυξηθεί σημαντικά με το στίγμα για το τι πρόκειται να ακολουθήσει να δίνουν οι πρόσφατες  εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η «βόμβα» για πρόσθετα μέτρα λιτότητας από την πλευρά της Αθήνας «έσκασε» ταυτόχρονα και από τις δύο πλευρές, οι οποίες ξαφνικά έβαλαν στην άκρη τον καβγά τους για το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και επικεντρώθηκαν στο κομμάτι των παρεμβάσεων. 
Συγκεκριμένα στην έκθεση της η Κομισιόν η οποία αν και επρόκειτο για ένα «κείμενο εργασίας» με ιδέες και προτάσεις όμως που προέρχονταν από την ελληνική πλευρά πρότεινε την αύξηση της φορολογίας στα καύσιμα και την μετάταξη μιας σειράς  προϊόντων από τον χαμηλό 13% στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 23%.
Την ίδια στιγμή το Ταμείο ανέβαζε στα 6,5 δισ. ευρώ ή στο 3,5% του ΑΕΠ το ύψος των μέτρων που θα χρειαστούν για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό της διετίας 2015-2016 από τα 4-5 δισ. ευρώ που είχε προσδιοριστεί στον έλεγχο του Ιουλίου από την τρόικα. 
Αυτά συμβαίνουν μόλις μία εβδομάδα πριν οι τροϊκανοί  έρθουν στην Αθήνα ( σ.σ. αναμένονται μετά τις 18 Οκτωβρίου στην χώρα) για να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις στο δεύτερο και το κρισιμότερο στάδιο που έχουν να κάνουν:  Με την κατάρτιση του νέου Μεσοπρόθεσμου (2014 – 2017) και τις παρεμβάσεις των 5,5 δις. ευρώ που θα προβλέπει το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2014 και φυσικά τις αποφάσεις για ένα τρίτο δάνειο, όπως προανήγγειλε χθες από την Ουάσιγκτον ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.
Σε ότι αφορά το άλλο «καυτό» θέμα αυτό τη ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους ,όπως προκύπτει από τις τοποθετήσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων αυτό κατά πάσα πιθανότητα θα ξεκαθαρίσει μέσα στον Απρίλιο του 2014, όπου ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ θα καθίσουν ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προκειμένου να καταρτίσουν προτάσεις για τη βιωσιμότητα του τις οποίες θα παρουσιάσουν σε Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί μέχρι τα μέσα του 2014.
Το ΔΝΤ  πάντως επιμένει σε ένα «κούρεμα» των δανείων που έχει λάβει η χώρα μας από τους Ευρωπαίους εταίρους της, προκειμένου να περιοριστεί το χρέος στο 124% του ΑΕΠ το 2020.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης