Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Για τα τέλη του 2013 - αρχές 2014 μεταθέτει τις αποφάσεις για την Ελλάδα το Eurogroup - Dijsselbloem: Τον Δεκέμβριο η συζήτηση για το χρηματοδοτικό κενό του 2014 - Να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις - Πρόωρη η εκτίμηση για νέα μέτρα - Όχι σε haircut

Για τα τέλη του 2013 - αρχές 2014 μεταθέτει τις αποφάσεις για την Ελλάδα το Eurogroup - Dijsselbloem: Τον Δεκέμβριο η συζήτηση για το χρηματοδοτικό κενό του 2014 - Να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις - Πρόωρη η εκτίμηση για νέα μέτρα - Όχι σε haircut
(upd7)Για τα τέλη του 2013 - αρχές 2014 μεταθέτει τις κρίσιμες αποφάσεις για την Ελλάδα το Eurogroup, απορρίπτοντας ταυτόχρονα κάθε συζήτηση για νέο haircut στο χρέος.
Τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο θα πραγματοποιηθεί η συζήτηση για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της Ελλάδας για το 2014, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, J. Dijsselbloem, μετά το πέρας της αποψινής συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Tυχόν χρηματοδοτικές ανάγκες για μετά το 2014 θα εξεταστούν εντός του 2014, πρόσθεσε.
Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Eurogroup, η Ελλάδα παλεύει να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα. Ταυτόχρονα, απηύθυνε έκκληση προς την Αθήνα "να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις". Οι πρωτοβουλίες για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων συνεχίζονται, αναγνώρισε ο Dijsselbloem, ωστόσο προειδοποίησε πως "θα πρέπει να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις, όσον αφορά στην αναδιάρθρωση του δημοσίου τομέα και στη βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.
Mεταξύ άλλων ο επικεφαλής του Eurogroup τόνισε ότι είναι πρώιμη κάθε εκτίμηση για νέα δημοσιονομικά μέτρα, ενώ απέρριψε το ενδεχόμενο επιβολής νέου haircut στο χρέος. "Δεν υπάρχει στήριξη από το Eurogroup για haircut στο ελληνικό χρέος. Όμως, υπάρχουν άλλοι τρόποι ελάφρυνσης", συμπλήρωσε.
Παράλληλα ο πρόεδρος του Eurogroup σημείωσε πως ότι παραμένει η δέσμευση των Ευρωπαίων να στηρίξουν την Ελλάδα, στην κατεύθυνση μείωσης του χρέους της, αρκεί η Αθήνα να τηρήσει απαρέγκλιτα τις δεσμεύσεις της. "Η παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα θα συνεχιστεί όσο η χώρα τηρεί τις δεσμεύσεις της", διεμήνυσε ταυτόχρονα ο Dijsselbloem.
Εστιάζοντας στη συνέχεια ο Dijsselbloem στις άλλες χώρες του Νότου, παραδέχθηκε πως υπάρχει "σαφής βελτίωση για τις προοπτικές της Ιρλανδίας και της Ισπανίας".
Η συζήτηση για έξοδο της Ιρλανδίας και της Ισπανίας από το μνημόνιο θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο, υποστήριξε, για να προσθέσει πως "στο πρώτο τρίμηνο του 2014 θα πραγματοποιηθεί η συζήτηση για έξοδο της Πορτογαλίας από το μνημόνιο".
"Δεν μπορούμε να μιλήσουμε με βεβαιότητα για την Ελλάδα, αφού ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της πορείας της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα", δήλωσε από την πλευρά του ο επίτροπος οικονομίας της ΕΕ, Olli Rehn.
Ταυτόχρονα ο Rehn απηύθυνε έκκληση προς τις ΗΠΑ να επιδείξουν υπευθυνότητα για να αποφευχθεί η καταστροφή.
"Η Ελλάδα θα λάβει τη δόση του 1 δισ. ευρώ, αρκεί να εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα", σημείωσε με τη σειρά του ο επικεφαλής του ESM, Κ. Regling.

Tι ανέφερε το bankingnews.gr νωρίτερα:

Σύγχυση στο Eurogroup για την Ελλάδα - Asmussen (EKT): Σήμερα η συζήτηση για χρηματοδοτικό κενό ύψους 5-6 δισ. ευρώ το 2014 - Σε διαφορετικό μήκος κύματος ο Rehn - Δεν αναμένονται αποφάσεις δεδομένης της απουσίας Schaeuble


Νέο Eurogroup συγκαλούν σήμερα, Δευτέρα, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης.
Δεν αναμένονται αποφάσεις, δεδομένης της απουσίας του Γερμανού ΥΠΟΙΚ, Wolfang Schaeuble από τη συνεδρίαση.
Σήμερα η συζήτηση για το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας, δηλώνει ο Asmussen της ΕΚΤ, σε αντίθεση με τον Olli Rehn, ο οποίος δήλωσε νωρίτερα ότι η συζήτηση για τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες εβδομάδες.
Αν και η Ελλάδα δεν βρίσκεται μέσα στην επίσημη «ατζέντα» της Κομισιόν, εντούτοις μετά την ενημέρωση που θα παράσχει η τρόικα στο Συμβούλιο με αφορμή την ολοκλήρωση του πρώτου μέρους της αξιολόγησης του προγράμματος, η συζήτηση θα στραφεί και προς το ελληνικό ζήτημα, με τους ευρωπαίους εταίρους να αναμένεται να ασκήσουν πιέσεις ως προς την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων.
Το Eurogroup θα συζητήσει το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας ύψους 5-6 δισ. ευρώ για το 2014 δήλωσε προσερχόμενος στη συνεδρίαση ο Joerg Asmussen.
Η Ελλάδα πρέπει να βρει τρόπο για την κάλυψη του δημοσιονομικού κένου του 2014, σημείωσε ο αξιωματούχος της ΕΚΤ.
Η πορεία παρακολούθησης της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα έχει διακοπεί, τόνισε.
Εναπόκειται στην Ελλάδα να κριθεί επιτυχής η αναθεώρηση του προγράμματος από την τρόικα, σημείωσε ο Asmussen, τονίζοντας ότι η Αθήνα πρέπει να πράξει τα δέοντα.
Τις επόμενες εβδομάδες θα εξεταστεί το ζήτημα των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας, καθώς και το ενδεχόμενο να υπάρξει κάποιο δημοσιονομικό κενό, δήλωσε νωρίτερα ο επίτροπος της Κομισιόν Olli Rehn προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.
Παράλληλα, σημείωσε ότι το 2014, όταν διαπιστωθεί ότι η Ελλάδα έχει πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα, θα εξεταστεί το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους.
Παράλληλα τόνισε ότι θα εξεταστούν όλα τα ζητήματα κατά σειρά προκειμένου να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις.

Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Wolfang Schaeuble, δεν θα παραστεί στη συνεδρίαση του Eurogroup, λόγω των εν εξελίξη διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Προς έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης η Ιρλανδία

Οι υπουργοί Οικονομικών των κρατών μελών της ευρωζώνης δεν θα συμφωνήσουν στους τελικούς όρους της εξόδου της Ιρλανδίας από τη συμφωνία διεθνούς δανεισμού της για αρκετές εβδομάδες ακόμη, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, J. Dijsselbloem.
«Οι προϋποθέσεις για την έξοδο της Ιρλανδίας από το μνημόνιο θα συμφωνηθούν αργότερα, όχι αυτόν τον μήνα - πιθανόν τον Νοέμβριο», προσερχόμενος στο χώρο όπου πρόκειται να συνεδριάσει το συμβούλιο των υπουργών.
"Απόψε μπορώ να επιβεβαιώσω πως η Ιρλανδία βρίσκεται καθ΄οδόν προς την έξοδο από τα δάνεια της ΕΕ και του ΔΝΤ στις 15 Δεκεμβρίου. Και δεν θα επιστρέψουμε. Δεν θα σημαίνει πως τελείωσαν τα οικονομικά μας προβλήματα. Ναι, μας περιμένουν ακόμα ευπαθείς καιροί. Υπάρχει ακόμα μακρύς δρόμος να διανύσουμε. Όμως επιτέλους, η εποχή της διάσωσης τελείωσε. Η οικονομική κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα παρέλθει", δήλωσε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Enda Kenny, στα μέλη του κόμματός του, του Fine Gael, αργά το βράδυ του Σαββάτου.
Η Ιρλανδία προβλέπει μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος στο 7,3% για το 2013, ποσοστό κάτω από το όριο του 7,5% που έχει οριστεί βάσει της δανειακής σύμβασης που έχει υπογράψει η χώρα με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών της χώρας σε ανακοίνωση του.
Η κυβέρνηση της Ιρλανδίας αναμένεται να πετύχει τον στόχο του δημοσιονομικού ελλείμματος για το 2013 και υπουργοί έχουν δηλώσει ότι είναι κοντά σε συμφωνία για τον προϋπολογισμό του 2014, ο οποίος θα μειώσει το έλλειμμα κάτω από τον στόχο του 5,1%.

Στο «τραπέζι» η δημιουργία τραπεζικής ένωσης
Τον τρόπο με τον οποίο θα διασώζονται μελλοντικά οι προβληματικές τράπεζες, καλούνται να εξετάσουν σήμερα Δευτέρα, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup.
Όπως σχολιάζει το πρακτορείο Reuters, κανείς δεν γνωρίζει τις πιθανές ζημιές στις ευρωπαϊκές τράπεζες, ωστόσο οι υπολογισμοί του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το μέγεθος του προβλήματος, αναφέρουν ότι οι ισπανικές και οι ιταλικές τράπεζες βρίσκονται αντιμέτωπες με ζημιές 230 δισ. ευρώ σε ορίζοντα 2ετίας.
Πέντε χρόνια μετά την κατάρρευση της Lehman Brothres, η Ευρώπη εξακολουθεί να παλεύει να βάλει σε μια τάξη το τραπεζικό της σύστημα.
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνη, συνεδριάζουν σήμερα στο Λουξεμβούργο, προκειμένου να εξετάσουν τρόπους αντιμετώπισης των κενών που αναμένεται να προκύψουν μετά τη διενέργεια των stress tests από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το 2014.
Μιλώντας από τον Ουάσινγκτον, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Mario Draghi, υποβάθμισε την ανάγκη για την ανάληψη δράσης.
Ωστόσο, οι υπουργοί Οικονομικών βρίσκονται αντιμέτωποι με άλλο ένα εμπόδιο, καθώς ο Γερμανός υπουργός Wolfang Schaeuble, δεν αναμένεται να λάβει μέρος στο Eurogroup, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία.
Κατά τη διάρκειας της κρίσης χρέους, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει διενεργήσει δύο γύρους stress tests.
Στο επίκεντρο βρίσκεται η δημιουργία της πολυαναμενόμενης τραπεζικής ένωσης, με τον Επίτροπο της Κομισιόν, Michel Barnier, να δηλώνει ότι πρέπει να βρεθεί άμεσα συμβιβαστική λύση.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η επόμενη χρηματοπιστωτική κρίση, δεν θα μας περιμένει.
Το μεγαλύτερο εμπόδιο στην ένωση, αποτελούν οι διαφωνίες που εκφράζουν Βρετανία και Γερμανία.

(Πρώτη ενημέρωση: 00:30, 14 Οκτωβρίου 2013)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης