Ελλάδα

Reza Moghadam (ΔΝΤ): Εντυπωσιακή η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα - Μεγάλη επιτυχία ο στόχος για παραγωγή πρωτογενούς πλεονάσματος - Όμως προσοχή! Η Αθήνα έχει δρόμο να διανύσει ακόμη...

Reza Moghadam (ΔΝΤ): Εντυπωσιακή η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα - Μεγάλη επιτυχία ο στόχος για παραγωγή πρωτογενούς πλεονάσματος - Όμως προσοχή! Η Αθήνα έχει δρόμο να διανύσει ακόμη...
Εντυπωσιακή επιτυχία χαρακτηρίζει το στόχο της Ελλάδας για την παραγωγή πρωτογενούς πλεονάσματος ο Reza Moghadam, διευθυντής του ΔΝΤ για την Ευρώπη.
"Το γεγονός πως η Ελλάδα κινείται προς την παραγωγή πρωτογενούς πλεονάσματος συνιστά μια εντυπωσιακή επιτυχία", δήλωσε το διευθυντικό στέλεχος του ΔΝΤ, από την Ουάσιγκτον, μιλώντας στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.
"Αν παρατηρήσει κανείς τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχει υλοποιήσει η Ελλάδα, αντιλαμβάνεται πως και εκείνες είναι εντυπωσιακές", προσθέτει ο αξιωματούχος.
Όπως τονίζει στη συνέχεια, αυτό που κάνει η Ελλάδα τους τελευταίους 12-18 μήνες είναι να τηρεί τις δεσμεύσεις που έχει ανάλαβει.
"Δεδομένου του μεγέθους του ελληνικού προβλήματος, η χώρα βρίσκεται ακόμη στην αρχή. Η Ελλάδα έχει πολύ δρόμο να διανύσει ακόμη", προειδοποιεί τέλος ο Moghadam.

Blanchard (ΔΝΤ): Οι Ευρωπαίοι πρέπει να προτείνουν τρόπους για να φτάσει το ελληνικό χρέος στο 110% του ΑΕΠ το 2022 - Αυτό περιλαμβάνει η συμφωνία μας - Σημαντικές καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις


«Το ΔΝΤ έχει συμφωνήσει με τους Ευρωπαίους ότι το επίπεδο χρέους για την Ελλάδα θα είναι χαμηλότερο από το 110% του ΑΕΠ το 2022. Θα πρέπει να δούμε πώς θα φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο». Αυτό ανέφερε ο  επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Olivier Blanchard, επαναφέροντας το ζήτημα της παρέμβαση στο ελληνικό χρέος σε συνέντευξη που έδωσε στη γερμανική εφημερίδα Der Handelsblatt.
Ο κ. Blanchard τόνισε πως πρέπει οι ευρωπαϊκές χώρες να προχωρήσουν πολύ αργά στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, καθώς ενισχύεται η εμπιστοσύνη ότι τα χειρότερα της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης έχουν περάσει. «Το ακούτε όλο και περισσότερο: ‘Έχουμε κάνει αρκετές μεταρρυθμίσεις και βλέπουμε τώρα τα αποτελέσματα. Μην έχετε άλλες απαιτήσεις από εμάς'. Αυτό με ανησυχεί», δήλωσε, προσθέτοντας: «Χρειαζόμαστε περαιτέρω διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, εάν θέλουμε να φθάσουμε ένα αποδεκτό επίπεδο απασχόλησης. Ακόμη και η Γερμανία, η οποία δεν έχει περάσει κρίση ανεργίας, δεν αναπτύσσεται θεαματικά».
Ο οικονομολόγος επανέλαβε τη θέση του ότι πρέπει να αυξηθούν οι στόχοι για τον πληθωρισμό στο 4% από περίπου 2% σήμερα, σημειώνοντας ότι αυτό θα δημιουργούσε περιθώριο για τη μείωση των επιτοκίων κατά τη διάρκεια των κρίσεων. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα πρέπει να εξετάσει τρόπους για να μειωθεί το κόστος των δανείων στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, δήλωσε ο κ. Blanchard.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης