Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Προς την Διεύθυνση οικονομικών μελετών της Alpha bank – Προπαγανδίζουν τον μηδενισμό το ΔΝΤ και το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής που αναφέρθηκαν ευθέως σε haircut στο μη βιώσιμο ελληνικό χρέος;

tags :
   Προς την Διεύθυνση οικονομικών μελετών της Alpha bank – Προπαγανδίζουν τον μηδενισμό το ΔΝΤ και το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής που αναφέρθηκαν ευθέως σε haircut στο μη βιώσιμο ελληνικό χρέος;
Οι εκθέσεις του ΔΝΤ και του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής ήταν ξεκάθαρες όταν εστιάστηκαν στο ζήτημα του haircut στο ελληνικό χρέος.
Είναι ξεκάθαρο ότι τάσσονται υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι το haircut είναι βέβαιο.

Σε ανάλογο μήκος κύματος και το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής που τάχθηκε υπέρ της λύσης του haircut.
Τα αναφέρουμε όλα αυτά γιατί η Alpha bank, ενώ δέχθηκε το haircut του χρέους με το πρόγραμμα PSI+ όπου υπέστη όπως όλες οι τράπεζες ζημίες και τώρα που ως τράπεζα δεν θα υποστεί καμία επίπτωση έχει ταχθεί κατά του haircut.
Στις 22 Αυγούστου του 2013 η διεύθυνση οικονομικών μελετών της Alpha bank υποστήριζε ότι η συζήτηση για νέο haircut είναι λανθασμένη ενώ κάνει λόγο για καταθλιπτικά σενάρια, για προπαγάνδα του μηδενισμού.
Η Alpha bank είχε αναφέρει στις 22 Αυγούστου….  
«Κατακλυζόμαστε, τελευταίως, από ένα απίστευτο συνονθύλευμα απόψεων και εκτιμήσεων για μία επικείμενη νέα αναδιάρθρωση ή και ‘κούρεμα’ του ελληνικού δημοσίου χρέους, μετά τις Γερμανικές εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου 2013» σχολιάζει στο Εβδομαδιαίο Δελτίο της η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank, προσθέτοντας ότι «υπάρχει μια υστερία κατεδάφισης της χώρας από μικρόψυχους και ανυποψίαστους.
Η μόνιμη επωδός όλων αυτών των καταθλιπτικών σεναρίων είναι ότι το ελληνικό χρέος αντί να μειώνεται θα συνεχίσει να αυξάνει, ότι η Ελλάδα είναι χρεοκοπημένη, ότι το Πρόγραμμα δεν βγαίνει, ότι η μόνη λύση είναι ένα νέο κούρεμα του χρέους, ότι η λιτότητα δεν είναι λύση και πρέπει να αντικατασταθεί με μία πολιτική ενίσχυσης της ζήτησης (λες και λεφτά υπάρχουν πού πρέπει οι Γερμανοί να τα δώσουν, όχι ως δανεικά αλλά ως παροχές, στους υπερήφανους Έλληνες για να καταναλώνουν όπως αρμόζει σε ευπρεπείς Ευρωπαίους πολίτες)».
«Η ανεύθυνη διάδοση των αβάσιμων αυτών απόψεων της προπαγάνδας του μηδενισμού και των εύκολων και ανέξοδων λύσεων, αν δεν τεθεί υπό έλεγχο, μπορεί να αποσταθεροποιήσει την ικανοποιητική πορεία υλοποίησης του προγράμματος προσαρμογής, την βελτίωση της εμπιστοσύνης και την επερχόμενη ανάκαμψη της οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση πρέπει να εξηγήσει στους πολίτες ξεκάθαρα την πραγματικότητα και το τεράστιο έργο εκσυγχρονισμού της χώρας που επιτελείται» σημειώνει η Alpha bank.

Η άποψη μας

Το ελληνικό χρέος, εμφανίζει μια προκλητική στιβαρότητα δεν πέφτει με τίποτε κατά το λαϊκώς γραφόμενο.
Προ PSI+ είχε φθάσει στα 335 δισεκ. ευρώ και μετά το PSI+ με βάση την ενημέρωση από το ΥΠΟΙΚ θα προσεγγίσει τα 319 δισεκ. ευρώ και ενώ έχουν προηγηθεί 2 haircut με κυριότερο το δεύτερο το PSI+ ύψους 105 δισεκ. ευρώ και βεβαίως η επαναγορά χρέους.
Μπορεί να εξηγηθεί γιατί ενώ συνέβησαν δύο ιστορικών διαστάσεων γεγονότα στην Ελλάδα, οι τράπεζες σχεδόν καταστράφηκαν αλλά το χρέος δεν μειώθηκε;
Προφανώς υπάρχει εξήγηση.
Απλά άλλαξαν οι κάτοχοι του χρέους όχι το ίδιο το χρέος.
Όλα αυτά τα χρόνια συντελέστηκε μια ιστορική αναδιάρθρωση χρέους και μετακύλησης του από τους ιδιώτες στα κράτη.
Το χρέος δεν μειώθηκε αλλά δομικά έχει αυξηθεί.
Σε όλα αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε και τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ το οποίο έχει ταχθεί υπέρ της αναδιάρθρωσης.
Γιατί haircut και όχι άλλες διευκολύνσεις;
Η Alpha bank αποτιμά τον κίνδυνο της Ελλάδος αλλά δεν αποτιμά τον κίνδυνο του ευρώ.
Το κόστος διάσωσης της Ελλάδος είναι ταυτόχρονα και κόστος διάσωσης του ευρώ άρα είναι ένα πολύ μικρό κόστος για ένα τόσο μεγάλο στόχο.
Το haircut π.χ. 40% ή 100 δισεκ. με ανταλλάγματα είναι λύση γιατί μειώνει δραστικά το χρέος και αυξάνει δραστικά την προοπτική να ορθοποδήσει η οικονομία.
Οι διευκολύνσεις αντιθέτως π.χ. μείωση επιτοκίων ή 10ετής ή 50ετής επιμήκυνση του χρέους δεν θα διευκολύνει την Ελλάδα θα δημιουργήσει μια χώρα ζόμπι που θα είναι εγκλωβισμένη στην ομηρία του χρέους για δεκαετίες όχι απλά για 3-4 χρόνια.
Το haircut για να μπορέσει να βοηθήσει την Ελλάδα και να μην θεωρηθεί νέα επαιτεία θα πρέπει να πληρεί δύο προϋποθέσεις.
1)Η Ελλάδα να προτείνει το πακέτο των ανταλλαγμάτων που θα δώσει στην ΕΕ ώστε να εγκρίνει το haircut
2)Να διαμορφωθούν οι συνθήκες ανάπτυξης και ενίσχυσης της εσωτερικής κατανάλωσης.
Η Ελλάδα παγιδεύτηκε σε λάθος αναπτυξιακά μοντέλα και πληρώνει τις παλαιές αμαρτίες τις οποίες όμως τότε πολλοί έβλεπαν αλλά ελάχιστοι σχολίαζαν.
Το haircut μπορεί να είναι λύση και δεν πρέπει να υπάρχουν ταμπού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης