Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Αxia Ventures Group: Σε νέα φάση το ελληνικό banking - Εξαιρετικές επενδυτικές ευκαιρίες οι τραπεζικές μετοχές - Ξεκινά κάλυψη με σύσταση buy για Alpha και Πειραιώς - Kεφαλαιακά αδύναμη η Εθνική - Τα οφέλη και οι προκλήσεις

Αxia Ventures Group: Σε νέα φάση το ελληνικό banking - Εξαιρετικές επενδυτικές ευκαιρίες οι τραπεζικές μετοχές - Ξεκινά κάλυψη με σύσταση buy για Alpha και Πειραιώς - Kεφαλαιακά αδύναμη η Εθνική - Τα οφέλη και οι προκλήσεις
Tην έναρξη κάλυψης των ελληνικών τραπεζών ανακοινώνει η Αxia Ventures Group, σε 44σέλιδη έκθεσή της, υπό τον τίτλο "Playing the macro recovery", την οποία εξασφάλισε και παρουσιάζει το www.bankingnews.gr.
Όπως γνωστοποιεί, δίδει σύσταση buy (αγορά) για τις μετοχές των Alpha Bank και Πειραιώς, καθώς και σύσταση hold (διακράτηση) για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας.
Οι τιμές στόχοι έχουν ως εξής:
- Alpha Bank, στα 0,65 ευρώ
- Πειραιώς, στα 1,55 ευρώ
- Εθνική, στα 3,70 ευρώ

Όπως σημειώνει η Αxia Ventures Group, η σύσταση hold για τη μετοχή της Εθνικής αποδίδεται στην κεφαλαιακή αδυναμία που η τράπεζα παρουσιάζει έναντι των άλλων δύο. Στον αντίποδα, όπως σημειώνει, η Alpha Bank και η Πειραιώς προσφέρουν τη μεγαλύτερη δυναμική ανόδου σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, δεδομένης της ένδειξης σταθεροποίησης των κερδών. Η Εθνική Τράπεζα παραμένει ισχυρός "παίκτης", ωστόσο για την ώρα οι επενδυτές εστιάζουν στις πρωτοβουλίες κεφαλαιακής ενίσχυσης.
"Οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να αναλάβουν το ρόλο του πληρεξούσιου για την Ελλάδα, οδηγώντας την ανάκαμψη της οικονομίας", τονίζεται στην εν λόγω έκθεση. Όπως επισημαίνεται, οι ελληνικές τράπεζες διαφέρουν έναντι των αντίστοιχων ευρωπαϊκών, δεδομένης της αυξημένης δραστηριότητας που σημειώθηκε τους τελευταίους μήνες, στην κατεύθυνση των συγχωνεύσεων. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν επιτυχώς κεφαλαιοποιηθεί, αναμένοντας τα οφέλη των συνεργειών στο άμεσο μέλλον. Οι συγχωνεύσεις προσφέρουν δυναμική στις τράπεζες, λόγω των ισχυρών μεριδίων στην αγορά, τόσο σε δάνεια, όσο και καταθέσεις.
Κατά την Αxia Ventures Group, τα warrants των ελληνικών τραπεζών αποτελούν σημαντική ευκαιρία για τους επενδυτές, στην κατεύθυνση τοποθετήσεων, στη σκιά της ανάκαμψης της Ελλάδας.  
Όπως προσθέτει, οι τοποθετήσεις στις ελληνικές τράπεζες ενέχουν ρίσκο, λόγω του μακροοικονομικού περιβάλλοντος της Ελλάδας, ωστόσο η δυνατότητα ανόδου των τραπεζικών μετοχών δεν είναι αδύνατη. Αντίθετα, κρίνεται πιθανή, λόγω των ενδείξεων για επικείμενη έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την ύφεση και καθώς καλλιεργούνται προσδοκίες για περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους το 2014.
"Μετά από μια μακρά περίοδο απουσίας του επενδυτικού ενδιαφέροντος από το ελληνικό banking, πλέον οι συστημικές τράπεζες της Ελλάδας εισέρχονται ξανά στο προσκήνιο, τραβώντας το ενδιαφέρον των επενδυτών. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν εισέλθει σε μια νέα φάση, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης και μετά την άνευ προηγουμένου συγκέντρωση λόγω των αλλεπάλληλων συγχωνεύσεων", υποστηρίζει η Αxia Ventures Group. Στα θετικά στοιχεία για τις ελληνικές τράπεζες περιλαμβάνει επίσης τις ενδείξεις πως οι αρνητικές εξελίξεις για την Ελλάδα και την ελληνική οικονομία έχουν "πιάσει ταβάνι" και επομένως δεν αναμένονται νέες δυσάρεστες εξελίξεις.
Ποιοι είναι όμως οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για τις ελληνικές τράπεζες, όπως αποτυπώνονται στην εν λόγω έκθεση;
- Οι εξελίξεις σε μακροοικονομικό επίπεδο
- Ο κίνδυνος νέας πολιτικής αποσταθεροποίησης
- Η ποιότητα των assets
- Tα αποτελέσματα των εκθέσεων της BlackRock
- Το ισχύον νομοθετικό - ρυθμιστικό πλαίσιο
Κατά την  Αxia Ventures Group, η σταδιακή επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη από το 2014 θα αποτελέσει μετά βεβαιότητας θετικό καταλύτη για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Παράλληλα, όπως σημειώνεται στην εν λόγω έκθεση, δεν αναμένονται αρνητικές εκπλήξεις για την Alpha Bank και την Πειραιώς από τα επερχόμενα stress tests, λόγω της ισχυρής κεφαλαιακής τους θέσης. Όσο για την Εθνική, η ικανότητά της να πουλήσει τα non-core assets της, θα τη στηρίξουν στην προσπάθεια κάλυψης της κεφαλαιακής της αδυναμίας.
"Οι ελληνικές τράπεζες αποτελούν μια καλή επενδυτική ευκαιρία", τονίζεται εν κατακλείδι.

Alpha Bank
Η τράπεζα μπορεί να δρέψει τα οφέλη από την απόκτηση της Emporiki Bank.
Η ανακεφαλαιοποίησή της καθιστά την τράπεζα θωρακισμένη κεφαλαιακά, ενώ είναι σημαντική η πολύ περιορισμένη έκθεσή της σε ελληνικά ομόλογα.
Στα θετικά συμπεριλαμβάνεται και η συντηρητική διοίκησή της.
Οι αποδόσεις της μετοχής μετά την αμκ κρίνονται τουλάχιστον εντυπωσιακές.
Η πορεία των warrants αποδεικνύει την ψήφο εμπιστοσύνης.




Τράπεζα Πειραιώς
Η τράπεζα μπορεί να επωφεληθεί από τις σημαντικές συνέργειες μετά την απόκτηση των: ATEbank, Geniki Bank, Millennium Bank και των ελληνικών υποκαταστημάτων των Τρ. Κύπρου, Cyprus Popular Bank και Ελληνικής Τράπεζας.
Η τράπεζα διαθέτει ισχυρό μερίδιο στην ελληνική αγορά.
Οι επενδυτές αναμένουν με τεράστιο ενδιαφέρον τη μετεξέλιξη της Geniki Bank.





Εθνική Τράπεζα
Παραμένει ισχυρός παίκτης και σίγουρα δεν μπορεί κανείς να οδηγηθεί σε βιαστικά συμπεράσματα λόγω των ανησυχιών για την κεφαλαιακή της θέση.
Πρόκειται για μια ισχυρή τράπεζα λόγω του διαφοροποιημένου χαρτοφυλακίου των non-core assets.
Mετά τα αποτελέσματα του επερχόμενου διαγνωστικού ελέγχου της BlackRock, η σταδιακή ανάκτηση της κεφαλαιακής της θέσης δεν θα αργήσει.
Στη συνέχεια θα κατορθώσει να προσελκύσει το ενδιαφέρον των επενδυτών.




Μ.Φ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης