Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Στις 400 μ.β. το ελληνικό spread έως το 2012, βλέπει η Credit Agricole

Στις 400 μ.β. το ελληνικό spread έως το 2012, βλέπει η Credit Agricole
Μεγάλο περιθώριο για περαιτέρω μείωση του spread υπάρχει για τα ελληνικά ομόλογα, σύμφωνα με την Credit Agricole, η οποία βλέπει την υποχώρηση ακόμη και στις 400 μονάδες βάσης έως τον Μάρτιο του 2012.
Οι αγορές αναμένουν τους ηγέτες της ΕΕ να ξεπεράσουν τις διαφορές τους και να καταλήξουν σε συμφωνία, με την οποία θα δίνεται η δυνατότητα στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) να αγοράζει ομόλογα της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας.
Μάλιστα, όπως επισημαίνει, τα ελληνικά ομόλογα έχουν επωφεληθεί από τις προσδοκίες της αγοράς για την εφαρμογή αυτού του νέου προγράμματος επαναγοράς ομολόγων, αφού το spread στα 10ετή έχει μειωθεί κατά 200 μ.β, η κατά 2% από τις 7 Ιανουαρίου και τις 974 μονάδες βάσης.
"Το κεντρικό σενάριο είναι ότι θα επικρατήσει η λογική και στο τέλος του χρόνου τα spreads θα είναι πολύ μικρότερα από ότι είναι τώρα", αναφέρει η Credit Agricole.

Στις 8/2 το www.bankingnews.gr μετέδιδε:
Αν η Ελλάδα απαλλαγεί από τον κίνδυνο χρεοκοπίας το spread θα υποχωρήσει στις 400 μονάδες βάσης

Ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδος αποτελεί την βασική αιτία για την διατήρηση των spreads στις 770 μονάδες βάσης.
Το βασικό πρόβλημα της χώρας είναι ότι είναι κυρίαρχη η αντίληψη στους διεθνείς επενδυτές ότι η Ελλάδα δεν έχει αποφύγει το κίνδυνο χρεοκοπίας.
Όσο ελλοχεύει αυτός ο κίνδυνος τόσο τα spreads θα διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα.
Να σημειωθεί ότι αν η χώρα μπορούσε μέσω μιας αποτελεσματικής λύσης να ξεπεράσει αυτό τον κίνδυνο χρεοκοπίας τότε το spread από 770 μονάδες βάσης θα υποχωρούσε στις 400 μονάδες βάσης.
Ο μόνος τρόπος για να μειωθεί τόσο δραστικά το spread στα ελληνικά ομόλογα είναι η Ευρώπη στις 25 Μαρτίου που θα αποφασίσει για το μοντέλο λύσης – σωτηρίας της Ελλάδος, να καταφέρει να πείσει τις αγορές ότι με την λύση αυτή αντιμετωπίζεται επί της ουσίας το πρόβλημα κρίσης χρέους.
Με βάση πληροφορίες για να μπορέσει η Ελλάδα να βγει στις αγορές πιθανότατα αρχές 2012 θα πρέπει τα spreads να έχουν υποχωρήσει τουλάχιστον προς τις 400 μονάδες βάσης.
Μέχρι τώρα η αγορά αντέδρασε θετικά σε μια διαφαινόμενη λύση και από 950 μονάδες υποχώρησε 180 μονάδες βάσης χαμηλότερα στις 770 μονάδες βάσης.
Το σενάριο μεγάλης αποκλιμάκωσης των spreads στα ελληνικά ομόλογα αποτελεί το καλό σενάριο και προφανώς δεν θα αποτελέσει εύκολη υπόθεση καθώς τα στοιχήματα για την χρεοκοπία της χώρας είναι πολλά.
Να ληφθεί υπόψη ότι οι θέσεις στα CDS αγγίζουν τα 6 με 8  δις ευρώ και προφανώς για να κλείσουν τόσο μεγάλες θέσεις θα υπάρξει μάχη.
Το επόμενο χρονικό διάστημα είναι ξεκάθαρο ότι η μάχη μεταξύ της Ευρώπης και των κερδοσκόπων θα ενταθεί.
Η μεν Ευρώπη θέλει να βρει αποτελεσματική λύση για την Ελλάδα και οι κερδοσκόποι θέλουν να αποκομίσουν σημαντικές υπεραξίες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης