Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Απόρρητα έγγραφα του ΔΝΤ αποκαλύπτουν ότι η ελληνική διάσωση το 2010 προχώρησε παρά τις έντονες διαφωνίες για την αποτελεσματικότητά της - Τα ψέματα και οι αντιφάσεις - Δεν ήταν ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα, αλλά για την ευρωζώνη

tags :
Απόρρητα έγγραφα του ΔΝΤ αποκαλύπτουν ότι η ελληνική διάσωση το 2010 προχώρησε παρά τις έντονες διαφωνίες για την αποτελεσματικότητά της - Τα ψέματα και οι αντιφάσεις - Δεν ήταν ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα, αλλά για την ευρωζώνη
Σε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα αποκάλυψη για την ελληνική διάσωση προχωρά η Wall Street Journal, επικαλούμενη απόρρητα έγγραφα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Η ελληνική διάσωση έγινε για την ευρωζώνη και όχι για την Ελλάδα.
Σημαντικές οι διαφωνίες στους κόλπους του ΔΝΤ, ιδιαίτερα από διευθυντές εκτός ευρωπαϊκών κρατών.
Τα πρακτικά διαψεύδουν τις δηλώσεις Strauss Kahn και Lagarde.
Όπως αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα, το ΔΝΤ προχώρησε στην ελληνική διάσωση, παρά τις εσωτερικές διαφωνίες για την αποτελεσματικότητά της, γεγονός που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις δημόσιες δηλώσεις του Ταμείου.
Τα νέα στοιχεία έρχονται στο φως την ώρα που το ΔΝΤ πιέζει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να δεχθούν την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, σε έναν νέο γύρο δύσκολων διαπραγματεύσεων.
Η ιδέα δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στη Γερμανία αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς θα πληγούν οι φορολογούμενοι.
Ωστόσο, όπως αναφέρει η Wall Street Journal, αποτελεί  μια ευκαιρία καθώς το ΔΝΤ καθιστά τώρα τη μελλοντική στήριξη να εξαρτάται από τη σημαντική μείωση του φορτίου χρέους της Ελλάδας.
Το ζήτημα αναμένεται να είναι ψηλά στην ατζέντα όταν οι υπουργοί Οικονομικών από όλο τον κόσμο θα συναντηθούν στην Ουάσινγκτον, στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ.
Η αποφασιστικότητα του ΔΝΤ για τη μείωση του ελληνικού χρέους, αποτελεί εν μέρει και μέρος της πικρίας του Ταμείου, για τον τρόπο με τον οποίο δόθηκε το «πράσινο φως» για την πρώτη ελληνική διάσωση σε συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου στις 9 Μαΐου 2010, σύμφωνα με τα στελέχη του Ταμείου.
Τα αυστηρά εμπιστευτικά έγγραφα που έχει στη διάθεσή της η Wall Street Journal, παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον και καταδεικνύουν τη μάχη που δόθηκε στο εσωτερικό του Ταμείου, ώστε να αποτραπεί η οικονομική καταστροφή.
«Η ελληνική διάσωση δεν ήταν ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα, αλλά για την ευρωζώνη», ανέφερε χαρακτηριστικά αξιωματούχος που συμμετείχε στη συνάντηση του 2010.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σχεδόν το ένα τρίτο των μελών του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ, μέλη τα οποία εκπροσωπούν πάνω από 40 κράτη εκτός Ευρώπης, εξέφρασαν σοβαρές αντιρρήσεις για το σχεδιασμό της πρώτης ελληνικής διάσωσης.
Όπως είχε δηλώσει τότε χαρακτηριστικά ο Αργεντίνος εκτελεστικός διευθυντής του ΔΝΤ, Andres Pereira,  θα έπρεπε να είχε τεθεί επί τάπητος η εναλλακτική μιας εθελοντικής αναδιάρθρωση τους χρέους.
Μάλιστα είχε προβεί στην εκτίμηση ότι το ΔΝΤ ρισκάρει μέσω της ελληνικής διάσωσης την επιδείνωση μιας αναπόφευκτης χρεοκοπίας.
Την έντονη ανησυχία τους για τους μεγάλους κινδύνους που έκρυβε το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης, είχαν εκφράσει και οι εκπρόσωποι της Βραζιλίας, της Ρωσίας, του Καναδά και της Αυστραλίας, μεταξύ άλλων.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η αμερικανική εφημερίδα, τα απόρρητα έγγραφα ξαναγράφουν την ιστορία της μεγαλύτερης διάσωσης στην ιστορία του ΔΝΤ.
Για παράδειγμα, μετά τον Μάιο του 2010, ο τότε γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, Dominique Strauss-Kahn είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους, ότι ο Οργανισμός δεν είχε καμία αμφιβολία για την αποτελεσματικότητα του ελληνικού προγράμματος διάσωσης.
Ωστόσο, στο παρασκήνιο, ένας σημαντικός αριθμός διευθυντών του ΔΝΤ εκτός Ευρώπης, είχαν εκφράσει τις σοβαρές τους αμφιβολίες ή ακόμη και τον θυμό τους για το σχέδιο της ελληνικής διάσωσης, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης.
Το μέγεθος της δημοσιονομικής προσαρμογής που απαιτείται για την Ελλάδα, αποτελεί ένα «τεράστιο βάρος το οποίο με δυσκολία μπορεί να αντέξει η οικονομία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Arvind Virmani, πρώην διευθυντής της Ινδίας στο ΔΝΤ.
Να σημειωθεί ότι η συντακτική ομάδα της Wall Street Journal επιχείρησε να επικοινωνήσει με τον Strauss-Kahn, χωρίς να καταστεί εφικτό.
Αξιωματούχοι του ΔΝΤ έχουν υποστηρίξει ότι το 2010 δεν θεωρούσαν ότι η Ελλάδα έπρεπε να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της.
Όπως είχε δηλώσει τον περασμένο Ιούνιο η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Christine Lagarde, «τον Μάιο του 2010, γνωρίζαμε ότι η Ελλάδα χρειάζεται διάσωση, αλλά όχι αναδιάρθρωση του χρέους».
Ωστόσο, τα έγγραφα του ΔΝΤ καταδεικνύουν ότι από τότε είχε «φουντώσει» η συζήτηση για την ανάγκη διαγραφής μέρους του ελληνικού χρέους εξαρχής.
Σήμερα το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν ήταν εφικτή το 2010, λόγω του υψηλού κινδύνου μετάδοσης της ελληνικής κρίσης στις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης,.
Όπως σημειώνει η WSJ, το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους, βρισκόταν στην κατοχή των εύθαυστων γαλλικών και γερμανικών τραπεζών, για αυτό δεν υπήρχε καν ως επιλογή στο μυαλό των ευρωπαίων.  Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ ανησυχούσαν για την έκθεσή τους στις ευρωπαϊκές τράπεζες, ύψους τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Οι αμφισβητίες του ελληνικού προγράμματος αποδείχθηκαν σωστοί, σημειώνει η Wall Street Journal.
Η Ελλάδα δεν κατάφερε να πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους και ζήτησε ένα δεύτερο πακέτο διάσωσης το 2012, ενώ υπέστη και haircut στο χρέος της.
Έκτοτε το ελληνικό χρέος έχει εκτοξευθεί καθώς η οικονομία κατέρρευσε, αναγκάζοντας τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης να βρίσκονται πλέον αντιμέτωπες με την προοπτική ενός τρίτου πακέτου διάσωσης και το ενδεχόμενο νέας διαγραφής του χρέους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης