Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Εισιτήριο εξόδου στις αγορές κόστους… 5,6 δισ. ευρώ για τους Έλληνες - Νέος φορολογικός εφιάλτης για τα νοικοκυριά - Τα 10 κρυφά σημεία του νέου προϋπολογισμού

Εισιτήριο εξόδου στις αγορές κόστους… 5,6 δισ. ευρώ  για τους  Έλληνες - Νέος φορολογικός εφιάλτης για τα νοικοκυριά - Τα 10 κρυφά σημεία του νέου προϋπολογισμού
Το «εισιτήριο» εξόδου της Ελλάδας στις αγορές θα κοστίσει 5,6 δις. ευρώ και θα κληθούν να το πληρώσουν όλοι οι Έλληνες φορολογούμενοι.
Τον «λογαριασμό» αυτό έστειλε χθες η κυβέρνηση με το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού που έδωσε στην δημοσιότητα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.    
Το προσχέδιο μπορεί να κατατέθηκε χθες στην Βουλή πλην όμως τελεί υπό αναθεώρηση από την στιγμή που ο έλεγχος από την τρόικα συνεχίζεται και οι διαπραγματεύσεις για το δημοσιονομικό «κενό» της διετίας 2015 – 2016 και τα νέα μέτρα που θα προβλέπει δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί.
Το δημοσιονομικό «κενό» των  4-5 δις. ευρώ  που έχει υπολογίζει το ΔΝΤ ότι θα παρουσιάσει η Ελλάδα τη συγκεκριμένη διετία δεν είναι το μοναδικό «αγκάθι» για την κυβέρνηση.
Χθες προστέθηκε και άλλο ένα. Αυτό της κάλυψης με νέα μέτρα της «τρύπας» των 930 εκατ. ευρώ που έχει προκύψει από τη μη εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στους ένστολους αλλά και της έκτακτης εισφοράς υπέρ του ταμείου των ελεύθερων επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) που δεν επιβλήθηκε ποτέ στις επιχειρήσεις.
Πρόκειται για επιβαρύνσεις οι οποίες θα έρθουν να προστεθούν μαζί με τα υπόλοιπα φορολογικά βάρη που θα κληθούν να σηκώσουν τα ελληνικά νοικοκυριά το 2014.
Οι φόροι το νέο έτος αυξάνουν κατά 2,5 δις. ευρώ και η νέα «σοδειά» των εισπράξεων θα  προέλθει από τις αλλαγές που επήλθαν στον τρόπο φορολόγησης των εισοδημάτων μισθωτών, συνταξιούχων και ελεύθερων επαγγελματιών.  
Ουσιαστικά πρόκειται για μέτρα που έχουν ήδη ψηφισθεί και η επίδραση τους θα φανεί με τα εισοδήματα που θα δηλώσουν οι πολίτες από την άνοιξη του 2014. Μεταξύ αυτών είναι  η κατάργηση του αφορολογήτου ορίου των 5.000 ευρώ και των πρόσθετων αφορολογήτων ορίων για τα προστατευόμενα παιδιά, η αύξηση της φορολογίας στις ατομικές επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες, ο νέος τρόπος φορολόγησης των ενοικίων (αυτοτελώς από το πρώτο ευρώ) κ.ά.    
Το αφιλόξενο αυτό περιβάλλον για τους επενδυτές συμπληρώνει το 2014 ο ενιαίος φόρος που θα επιβληθεί σε 5,5 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων με στόχο την άντληση 2,9 δισ. ευρώ.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού: 

1.            Στα 54,5 δις. ευρώ αναμένεται να διαμορφωθούν τα καθαρά έσοδα του νέου προϋπολογισμού, σημειώνοντας αύξηση κατά 2,5 δις. ευρώ σε σχέση με φέτος.
2.            Υστέρηση 805 εκατ. ευρώ στα έσοδα θα παρουσιάσει ο φετινός προϋπολογισμός. Στο ποσό αυτό δεν περιλαμβάνονται επιστροφές φόρων 723 εκατ. ευρώ , διότι σε αυτή την περίπτωση η απόκλιση θα ήταν διπλάσια ( 1,5 δις. ευρώ). Πάντως, σε υψηλά επίπεδα θα παραμείνουν οι επιστροφές φόρων και το 2014 που θα ανέλθουν σε 2,8 δις. ευρώ.        
3.            Πρόσθετα έσοδα 1 δις. ευρώ αναμένει η κυβέρνηση από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και από την φορολογική συμμόρφωση των πολιτών.                
4.            Οι εισπράξεις από τους άμεσους φόρους προβλέπεται να φθάσουν στα 21,3 δις. ευρώ, αυξημένες κατά 2,1 δις. ευρώ σε σχέση με αυτές που θα πληρώσουν φέτος φορολογούμενοι και νοικοκυριά. Τα επιπλέον έσοδα θα προέλθουν από τις αλλαγές που επήλθαν στον τρόπο φορολόγησης των εισοδημάτων μισθωτών, συνταξιούχων και ελεύθερων επαγγελματιών. Την… διαφορά στα κρατικά ταμεία θα κάνει επίσης η κατάργηση των φοροαπαλλαγών και των εκπτώσεων φόρου όπως επίσης και το νέο σύστημα φορολόγησης των ενοίκων.
5.            Τα έσοδα από την έμμεση φορολογία θα είναι μειωμένα κατά 100 εκατ. ευρώ το 2014 λόγω της αρνητικής επίδρασης  που προκάλεσε σε αυτά η μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ στην  εστίαση. Προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 24,5 δις. ευρώ από 24,6 δισ. ευρώ φέτος.     
6.            «Γκρίζα ζώνη» για τον προϋπολογισμό αποτελεί για την ώρα η «τρύπα» των 930 εκατ. ευρώ η οποία προέρχεται από τη μη εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στους ένστολους και η μη επιβολή της έκτακτης εισφοράς ( 2 τοις χιλίοις επί του τζίρου των επιχειρήσεων)  υπέρ του ταμείου των ελεύθερων επαγγελματιών (ΟΑΕΕ).                   
7.            Έκτακτα έσοδα 2,5 δις. ευρώ (επιστροφές κερδών από ελληνικά ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους ευρωπαϊκές τράπεζες SMPs και ANFAs),  θα έρθουν το 2014 στα δημόσια ταμεία και αναμένεται να αποτελέσουν τη νέα «σανίδα σωτηρίας» για το πρωτογενές πλεόνασμα.  Για το 2013 τα συνολικά έσοδα από ANFAs και SMPs θα ανέλθουν σε 2,8 δις. ευρώ.                                                    
8.            Στα 49,4 δις. ευρώ προσγειώνονται τα συνολικά έξοδα του κράτους για το 2014 από 52,5 δις. ευρώ το 2013. Με το νέο προϋπολογισμό η κυβέρνηση «κόβει» δαπάνες συνολικού ύψους  3,1 δις. ευρώ. Οι πρωτογενείς δαπάνες «ψαλιδίζονται»  κατά 2,77 δις. ευρώ.     
9.            Ο τομέας κοινωνικής ασφάλισης είναι το μεγάλο θύμα αυτών των περικοπών. Η χρηματοδότηση προς τα Ταμεία μειώνεται κατά 2,6 δις. ευρώ το 2014, η οποία είναι αποκαλυπτική του «πακέτου» των νέων μέτρων που έρχεται και δη των περικοπών που ετοιμάζονται σε συντάξεις, επιδόματα και παροχές υγείας.
10.          Κατά 133 εκατ. ευρώ στα 13,2 δις. ευρώ μειώνεται για το 2014 και το κονδύλι σε μισθούς και συντάξεις. 

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης